Sandro Sukno po četvrti put

 

Po četvrti put u deset izbora, Sandro Sukno je osvojio trofej „Rudi Reš“ za najboljeg igrača godine u Hrvatskoj. Ukupno 83 od 100 mogućih bodova naslijedio je Bijača i osvojio trećeg Rudija u zadnje 4 godine.

 

 

10 probranih članova žirija trofeja koji ima težinu pisalo je o Sandrovoj 2017-toj godine slijedeće superlative:

veličanstvena godina, maestralna prezentacija na Svjetskom prvenstvu, ekipa koja ima njega ima igrača više u bazenu, u ključne tri utakmice SP-a zabijao ili asistirao za više od pola golova Hrvatske uz 67% realizacije, najbolji na svijetu pa samim time i u Hrvatskoj, jednostavno nezaustavljiv ... i još puno sličnih opisa.

 

Svi se jasno nadaju da su zdravstvene tegobe, iako ozbiljne, samo privremene i da će se Sandro nakon nedavnih pregleda u Clevelandu i uz dobivenu terapiju uskoro vratiti u bazen.

 

Sukno je 2011. godine otišao iz Jug u Pro Recco gdje je potpisao na 3 godine, ali je samo nakon godine dana, nakon Olimpijskih igara u Londonu, prešao u Primorje i tamo ostao 3 godine. Protekle dvije sezone opet je igrao u Reccu i sada će po svoj prilici propustiti sedmu inozemnu sezonu. Možda je vrijeme za povratak u Gruž.

 

Prošlu godinu Sukno je obilježio nastupom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti gdje je bio najbolji igrač, ne samo Hrvatske koja je osvojila zlato, nego i cijelog prvenstva. Također bio je statistički najučinkovitiji igrač i našeg fantasyja s 5.028 poena po susretu. Osim toga, unatoč podatku da je u četvrtfinalu, polufinalu i finalu sudjelovao u čak 53% Hrvatskih golova bilo direktno ili asistencijom, još je kako to i uvijek čini, onaj koji čini suigrače boljima. I to ne samo činjenicom da se kompletna protivnička obrana fokusira na njega, da protivnički treneri daleko najviše vremena analiziraju kako bi spriječili njegov šut, njegovu asistenciju, njegovu organizaciju igre, nego i brojnim manje vidljivim detaljima. Sve do najmanjeg zadatka u obrani za koju je pravi ekspert što je također potvđeno statistički kroz fantasy (i u toj kategoriji najbolji na SP-u).

 

Cijelo vrijeme pišemo o Suknu kao najboljem, o zlatu Hrvatske na SP-u, spominjao se i prekid dominacije Srbije u jednom objavljenih glasova prethodnih dana. Tu dolazimo do problematične činjenice koja nas muči već nekoliko godina. Naime, privilegija je imati jednog takvog igrača. Pitanje je kad će se pojaviti neki novi Sandro. I sad kad mu je zbog bolesti ugrožena karijera još više dolazi do izraža žal. Žal, da Sandro Sukno pune 4 godine nije imao u reprezentaciji uvjete da konkurira za zlatnu medalju. Uz takvog igrača i ne treba puno da si u igri za zlato. Uz igrače kakve je Hrvatska imala sve te 4 godine, sa Suknom, unatoč fenomenalnoj srpskoj generaciji, morali smo baš na svakom natjecanju biti najmanje, ponavljam najmanje, u igri za zlato do zadnje lopte finala. A svi znama kako smo prolazili, da smo gubili i po 7 razlike. Čak smo i namjerno gubili utakmice kako bi izbjegli te iste Srbe. Nebrojeno smo puta pisali o tome jer nam nitko nikad neće vratiti ove 4 vaterpolske godine, a ovakvi problemi uvijek dođu kao nekakav sudar sa realnošću koju te natjera da još jednom promisliš o svemu.

 

Dosadašnji osvajači trofeja „Rudi Reš“ su:

 

2008.     Frano Vićan

2009.     Nikša Dobud

2010.     Damir Burić

2011.     Sandro Sukno

2012.     Josip Pavić

2013.     Nikša Dobud

2014.     Sandro Sukno

2015.     Sandro Sukno

2016.     Marko Bijač

2017. Sandro Sukno