Vijetnam

      Evo da napokon i ja pridonesem boljitku najboljeg vaterpolo portala na svijetu. Učinit ću to opisom putovanja u Vijetnam i Cambodiu na kojem sam s curom bio ovog ljeta. Isprva smo planirali posjetiti Tajland, ali se ispostavilo da se u Vijetnamu može daleko više toga vidjeti i to za manje para. O planovima i pripremama za put mogao bi se napisati zasebni članak. Na moju sreću, uglavnom ih je odradila cura i to vrlo profesionalno. I tako smo se 4.8., spremni kao njemački vojnici 1941., otisnuli na dugi put.

13. kolo Jvl: Primorac i Budvu ostavio na 3 gola

    Nastavlja se niz briljantnih utakmica Primorca. Možda ipak ne toliko briljantnih koliko nadmoćnih u odnosu na protivnika jer su i u ovoj utakmici osjetno smanjili tempo u drugom poluvremenu jer je i to bilo više nego dovoljno. Nakon Mladosti u Zagrebu i Budva u Kotoru nije mogla zabit nego 3 gola. Od toga su domaći 2 mogli spriječit da nisu igrali malo opuštenije što je i bilo logično s obzirom na rezultat. Možda bi igrači Primorca inače trebali manje trenirat s obzirom kako im ide u ovim trenucima kad su zbog dugovanja 3 dana bili bez treninga.

13. kolo Jadranske lige – 30.1. 2010.

 
    Na rasporedu je 13. kolo kojim dolazimo na polovicu „regularnog“ dijela lige. Takozvani jesenski prvak je postao Jug već kolo prije kraja „jesenskog“ dijela natjecanja. Trenutačno je na 3 boda od prvih pratitelja, ali mora se istaknut da u drugom dijelu ide na 3 najteža gostovanja – Kotor, Igalo i Budva. Ali isto tako da je veliki uspjeh postignut sa čak 11 pobjeda (ukalkulirana sutrašnja u Splitu) pobjeda i jednim neriješenim. Raspored kola je slijedeći:

In memoriam Niko Matušić

U subotu popodne dobio sam u kratku SMS poruku: „Prijatelju, strašna vijest, umro je Niko Matušić“.
 

Nalazio sam se u Lille-u  u Francuskoj na turističkom sajmu, istrčao sam iz dvorane i brzo nazvao, sve  nadajući se da je neka greška. Nažalost….

Hrvatska poražena u Ateni

   
    Prva utakmica Hrvatske vaterpolske reprezentacije u 2010. završila je porazom. Nakon što je u „regularnom“ dijelu utakmice završilo neriješeno, 13:13 u raspucavanju s pet metara bolji su bili Grci i slavili su sa 17:16. Prva postava naše reprezentacije je bila:

 

3. kolo Svjetske lige 2010

    Nastavljaju se kvalifikacijski turniri Svjetske lige. Rudić striktno pazi da u reprezentaciji bude jednaki broj mladostaša kao i jugaša pa je tako i ovaj put, po 6. Putuje 14 igrača u Atenu. To su:

Bošković, Bušlje, Dobud, Joković, Obradović i S. Sukno iz Juga
Brzica, Buljubašić, Hinić, Lončar, Muslim, i Pavić iz Mladosti
Bebić iz hercegnovskog, i Perić iz splitskog Jadrana.

EP u rukometu u Grazu, Hrvatska – Rusija 30:28

Kao što svi znate u tijeku je Europsko prvenstvo u rukometu. Naši su prvi krug igrali u Grazu što je tek oko 180 km od Zagreba. Miho je kroz duži period pokušavao nabavit karte za utakmicu protiv Rusa. Nabavit je značilo dobit karte jer su najjeftinije karte za prvi krug koštale 400 kn. I tri dana prije utakmice uspio je, i sredio 2 karte. Tako smo, Martić brothersi, u subotu pošli u Graz na  3. kolo skupine Na rasporedu su bile utakmice Hrvatska – Rusija i Norveška – Ukrajina. Bile su to posljednje utakmice u Grazu i naši od danas nastavljaju s natjecanjem u Beču.

Baklava

    Ta stara slastica navodno potječe iz Armenije, do naših krajeva je došla preko Bizanta i  Osmanskog carstva. Vjerovatno  su i stari Dubrovčani znali kako se pravi dobra baklava jer su bili u izravnoj vezi sa tom kulturom i gastronomijom.
    Baklavu i slične kolače istočnih kultura koji se prave od velike količine cukara, oraha, masla, suhih kora, sezama, i sl. probao sam u Sarajevu i svi su sjajni,  ima ih jako puno i svaki je poseban na svoj način, ipak baklava je kraljica.
    Baklava se pravi na stotine načina od Turske, Grčke, Bosne i cijelog svijeta, a ja ću vam sad napisati jedan recept koji ide sa jogurtom.

  Zašto sa jogurtom ? Baklave koje sam jeo u Bosni su izvanredne ali za moj ukus su malo preslatke i  «teške» za nas koji nismo naviknuli na takvu kuhinju, ova baklava daje više svježine i meni se više sviđa.

 

INTERVJU SA SEIZMOLOGOM TREŠIMIROM POTRESIĆEM

    Dr. sc. Trešimir Potresić je najpoznatiji hrvatski seizmolog, čovjek koji je cijeli svoj radni vijek podredio proučavanju potresa, zašto tresu i što to uopće tresu. Pozvali smo ga, naravno, zbog aktualnosti, jer, kao što svi znate, Haiti su se protresli na način da su promijenili ne samo krajolik Haitija, već i cjelokupnu povijest umjetnosti. Pitate se kako? Lijepo. Više ne vrijedi ona stara Shakespearovska „Biti ili ne biti“, već „Biti ili Haiti“! Zbog tog, i ne samo tog značaja najnovijeg razornog potresa pozvali smo doktora seizmologije Trešimira.

Jug – Primorje 13:9

    Prva četvrtina je završila 2:2, Jugaši “na pola gasa”. Vratar Juga je danas bio Mirko Nižić. Prvi gol koji je postigao Joković nisam vidio, budući da sam kasnio, pa ne zamjerite :smile:. Kod Primorja su strijelci bili Krapić i Vrlić. Krapić je pogodio predivnu šraubu, okrenuo je, mislim Bušlju i Boškovića i efektno pogodio bez gledanja. Cijela publika je pljeskala. Vrlić je okrenuo Paula “Meda” Obradovića, oslobodio si šut i mirno pogodio. Drugi gol za Jug je postigao upravo Medo, pogodivši s lijeve strane, na igraču više, obrambeni igrač je kasnio sa izlazom.