Juniori Juga osvojili Kup

 

Protekli vikend u Zagrebu igran je kup Hrvatske za juniore (igrači rođeni 1996. i mlađi uz najviše 3 rođena 1995. god.). Najbolji su bili Jugaši koji su pobijedili Primorje u finalu. Ako se ne varam, to je prvi naslov za Jugaše u ovom uzrastu još od 2010. I generacije Bijač, Bautović, Benić, Macan, Ivanković, Zonić…

90 godina od prve jugove utakmice

Dinko Fabris, Ante Zakarija, Marko Dabrović, Rudi Reš, Ivica Dabrović, Zdenko Šapro, Mirko Brajda - prvaci države 1925. slika: www.jug.hr

 

Prije točno 90 godina, na današnji dan 28. lipnja, VK Jug je odigrao prvu utakmicu u svojoj povijesti. Tada je Jug bio ekipa Danača,pa je stoga i bilo razumljivo da zaigraju sa prvim susjedima i najvećim rivalima iz Pila; protiv Penatura. Izabran je neutralni teren, Porporela.

A prije 45 godina Rudi Reš je kazao:

Danče su me toliko zarobile da ih se do danas nisam oslobodio. Na njima sam našao odličan materijal. Djeca su slušala, nikada im nisam morao nešto dvaput reći. Naročito sam posvetio pažnju da oni nauče točno pokrivanje igrača i da znaju onemogućiti protivnika da slobodno šutira na gol. Svi su bili mladi. Najstariji je bio Marko Dabrović koji je bio 10 godina mlađi od mene, a ostali i po 12 godina.

Ništa novo: Srbija osvojila Svjetsku ligu

 

Šesti put u zadnjih osam godina  (plus još da naslova od prije skupa sa Crnogorcima, plus nisu ni nastupali prije 3 godine tako da nisu ni mogli osvojiti) Srbija je osvojila Svjetsku ligu. Super final8 ove godine igrao se u Dubaiju, a finale je bilo kao i lani, protiv Mađara.

Smrt španjolske reprezentacije dokaz je zašto volimo nogomet

U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna: tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad prostranstvima. Bog onda stvori svjetlost koju rastavi sa noću. Bog bješe zadovoljan. Tako završi dan prvi.

Drugog dana sredi Bog vode i more kako bi Hrvatska punila proračun od turizma i imala privid da neće bankrotirati. Bog vidje da je dobro.

Iza toga riješi zelenilo i travnjake na stadionima. I vidje Bog da je dobro. Tako bude večer, pa jutro – dan treći.

Četvrtog dana na nebo postavi sunce i zvijezde s grba Lige prvaka. Opet bijaše zadovoljan.

Petog dana stvorio je živa bića, a šestog – u subotu – čovjeka. Bog bješe nevjerojatno zadovoljan svojim stvaralaštvom.

Elvis Fatović o Olimpijadi

 

Danas je Elvis Fatović kao izbornik Australije u Dubaiju izgubio u polufinalu od Srbije i sutra će se boriti za brončanu medalju protiv Crne Gore. Od pet australiskih golova 2 je postigao novopečeni jugaš Younger, ali Srbi su bili dosta bolji za konačnih 5:12.

Miho Bošković produžio s Jugom do 2016.

Nakon potpisa Youngera još jedan važan posao u slaganju Jugove postave za slijedeću sezonu; potpisao je Miho Bošković, kao i Australac, na dvije godine.

 

Predsjednik Juga Lukša Jakobušić ove zime u intervjuu za dance.hr je spomenuo kako ovo ljeto ističe osmorici igrača ugovor. A da je glavni cilj u pregovorima sa tim, kao i ostalim igračima držati se društveno odgovornog poslovanja i vođenja kluba. S druge strane učiniti klub zanimljivim. Jasno prioritet su uvijek Dubrovčani, pokušalo se vratiti i Sandra Sukna, najboljeg svjetskog igrača.

Prva kritika na ovu upravu Juga: Kolika je odšteta za Sandra?

 

U nedavnom članku o dolasku Aarona Youngera u VK Jug kratko smo spomenuli i nepovratak Sandra Sukna. Nakon cijelog niza pohvala na račun rada nove uprave stiglo je i vrijeme na prvu kritiku; naravno ne akonto ostanka Sandra u Rijeci jer su im tu ruke poprilično vezane, nego akonto (ne)objave iznosa odštete koju će klub dobiti za raskid ugovora.

Kako Dubrovčani i Dubrovkinje doživljavaju plaže?

 

 

 

U istraživanju kojeg su proveli Joško Sindik, Ana Perinić Lewis s Instituta za antropologiju u Zagrebu te Maja Adžija s Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosimo prve rezultate:

U istraživanju u kojem smo ispitali 37 Dubrovčana i 39 Dubrovkinja (37 M i 39 Ž), zanimalo nas je kakve stavove imaju posjetetitelji plaža prema plaži na kojoj se kupaju, kao specifičnom teritoriju.  Pojam teritorija je fiksni prostor koji na neki način pripada pojedincu ili grupi. Altman (1975) je smatrao da se teritoriji razlikuju po stupnju kontrole koju pojedinac ili grupa mogu imati nad njim. To je subjektivni doživljaj kontrole nad teritorijem, a ne realno vlasništvo nad teritorijem. Da bi opis bio jasniji, dajemo prikaz odrednica teritorija u tablici:

Vodič kroz Svjetsko nogometno prvenstvo

 

ARHITEKTURA  – umjetnost gradnje, planiranja, oblikovanja i izrade najrazličitijih objekata sa različitim funkcijama: za življenje, odmor, rekreaciju, obrazovanje, radne djelatnosti i brojne druge aktivnosti. Međutim, nogometna arhitektura je nešto sasvim drugo – to je umjetnost zaduživanja zemlje na tržištu kapitala kako bi se gradili novi stadioni čiji se rok završetka uvijek premaši uz brojne ljudske žrtve. Prema statistikama, na gradnji novih nogometnih stadiona, život izgubi više ljudi nego u poplavama.