Prva kritika na ovu upravu Juga: Kolika je odšteta za Sandra?

 

U nedavnom članku o dolasku Aarona Youngera u VK Jug kratko smo spomenuli i nepovratak Sandra Sukna. Nakon cijelog niza pohvala na račun rada nove uprave stiglo je i vrijeme na prvu kritiku; naravno ne akonto ostanka Sandra u Rijeci jer su im tu ruke poprilično vezane, nego akonto (ne)objave iznosa odštete koju će klub dobiti za raskid ugovora.

 

Što se tiče Sandra Sukna njemu je istekao trogodišnji ugovor koji je potpisao s Pro Reccom, a od čega je dvije godine odradio u Rijeci. S obzirom na to da je, što je jedinstven slučaj u Jugovoj povijesti otišao prije isteka ugovor što je dogovoreno u režiji direktora/oca Gorana . Vezano za insajderske informacije (kojih danas više nema) u zamjenu za prave članke u pravo vrijeme sjetimo se da je dance.hr tada proglašen neprijateljem Juga („što će nam neprijatelji pored ovakvih prijatelja“), onaj koji unosi nemir u redove prvaka, onaj koji upućuje niske udarce, itd… Jasno da je na kraju te iste sezone isti taj novinar koji je pisao spomenute citate imao ekskluzivnu informaciju o prelasku Sandra u Pro Recco, naravno prije klupskog portala.

Prilikom odlaska Sandra dogovoren je razgovor nakon tri godine, točnije Goran Sukno i ostali Jugovi dužnosnici govorili su o povratku u Juga nakon 3 godine, ali je Sandro odmah po potpisu za Pro Recco izjavio u SN govori slijedeće:

Tek odlazim iz Dubrovnika i Juga! Treba vidjeti kako će sve ovo proći. Moraju i oni biti zadovoljni, a moram biti zadovoljan i ja. Jednog dana sigurno ću se vratiti u Juga“.

 

Dakle on nije kazao da se vraća nakon 3 godine, što je, pokazalo se danas i bilo točno što smo tada prokomentirali na slijedeći način:

„Lako moguće da se radi o slučajnosti, ali Sandro nije rekao da se vraća nakon tri godine već jednog dana. A to „jednog dana“ smo čuli mnogo puta kada su vrhunski igrači u svim sportovima napuštali matične klubove.
Mi mu u svakom slučaju želimo sve najbolje u daljnjoj karijeri, i da jednoga dana ponovo gledamo njegove majstorije u kapici Juga. Imali smo privilegiju gledati njegove majstorije, ali ne kažu zaludu da sve što je lijepo kratko traje.“

 

Vratimo se na danas, kad je naplata odštete za prijevremeni raskid ugovora postala realnost. Prigovor novom vodstvu kluba je taj da su trebali i morali javno objaviti koliko iznosi ta odšteta. To nije zavirivanje u Sandrov džep – što bi bilo krajnje nepristojno – jer ne radi se o njegovo plaći, već o novcima koje će ili Primorje ili sam igrač isplatiti VK Jug CO-u za raskid ugovora.

To je zanimljivo iz nekoliko razloga. Prvo jer je odšteta za igrača veliki raritet u svijetu vaterpola. Drugo jer je prvi put uopće da je za nekog Jugaša isplaćena odšteta, jer je uostalom i prvi put opće neki Jugaš otišao prije kraja ugovora. Treće jer nije korektno prema javnosti i navijačima da se ne zna točan iznos s obzirom da su se pojavile različite cifre po raznim portalima. Tako imamo izjavu od samog Gorana Sukna od prije dvije godine za dubrovnikpress.hr:

„U UGOVORU između Sandra Sukna i Juga pred odlazak u Pro Recco stoji kako je on, ukoliko se nakon tri godine ne vrati u Juga, dužan platiti 60 tisuća eura. On nije imao nikakvu obvezu povratka u Jug niti je u ugovoru spomenuta bilo kakva zapreka o odlasku u ovaj ili onaj klub.“

Danas, na dubrovački.hr-u čitamo o iznosu od 50.000 eura.

I četvrto, dobro je usporediti točan iznos, kad i kao ga saznamo, s iznosom koji su Partizan i Jadran HN dobili za Filipa Filipovića odnosno Zlokovića i Ivovića  (a radi se o 100.000 i 120.000 eura) prilikom odlaska u isti taj Pro Recco.

 

Sandro dakle ostaje u Rijeci što s obzirom na ugovor ima puno pravo. Goran Sukno je u međuvremenu ponovno dobio aktivnu ulogu u Jugu, sada je direktor svih mlađih uzrasta. A Jugovi navijači će i dalje gledati Sanda kako u „krivoj“ kapici uskače u gruški bazen i trpa golove u Bijačevu mrežu.

Jedino pitanje ostaje jesu li Goran Sukno te tadašnji predsjednik Goran Hrnić to tako i zamislili 2011. (za razliku od Sandra oni su govorili o povratku nakon 3 godine), pa čak i ranije s obzirom da je prvi intervju na temu Sandrovog odlaska tadašnjeg Jugovog sportskog direktora još 2010. izašao na talijanskim vaterpolskim portalima.

 

dance.hr na ovu temu 21. rujna 2010.: Goran Sukno, čovjek kojem je Jug uvijek na prvom mjestu

dance.hr na ovu temu 30. svibnja 2011.: Tako je govorio Goran Sukno