Zeko, za koga ti navijaš?

Otvaranje ovogodišnje sezone Divlje lige, Turčin je odradio na Reli protiv Kamen Malija. Konačnih 5:9 ne otkriva neizvjesnu utakmicu koju je prelomilo nekoliko detalja.

 

 

Sastav Turčina, kao i uvijek nudi neke osebujenosti. Tako smo ovaj put u igri imali igrača rođenog 2006. kao i onog 1957. godine, nepunih pola stoljeća raspona. Prevedeno u plivačke realacije, malo više od dvije i po minute prednosti na malo više od 500 metara plivanja.

Osim mladog Roka, još su dva igrača debitirali u kapici svetog kluba; Karlo i Bena junior koji je obećao da će do iduće sezone preuzeti dio tereta s Brunovih pleća. Kao i uvijek puno izostanaka obzirom da se dio igrača nalazi, i to ne trenutno, od Pekinga do Zuricha. Neki su zapeli s gostima na Pločama, neki u Neumu tako da smo imali samo 14 igrača u zapisniku i to je Kamen iskoristio i natplivao nas u zadnjoj četvtini (jedan od detalja).

 

Počeli smo izvrsno, na krilima Zambate koji je nizao obrane, a i trash talkom izluđivao protivnike. U jednom trenutku namjerio se na krivoga, Vlaho Rajčević mu je nakon prve opaske zabio s igračem više. Bilo je to za izjednačenje na 1:1 početkom druge četvrtine nakon što je u prvoj zabio Tomi sa stative. Nešto kasnije, kontra po desnoj strani i Bašo junior rutinski vraća prednost. Otvorilo se nekoliko situacija i za 3:1, a najbolja s igračem više kada je Karlo pokušao brzom realizacijom, ali nije prošlo. Na poluvrijeme se otišlo s 2:2 nakon izvrsne šraube iz kontre Andreja Drobca.

U  drugoj polovici utakmice probudili su se Vojnić i Banac. Poveo je Kamen po prvi puta, a Karlo je izvrsnim golom vratio na 3:3. Pri rezultatu 3:4 jedan od tih detalja koji su prelomili utakmicu. Inače ujednačen sudac Matijević (ravnomjerno je rasporedio po 10 kontrafaulova na obje strane što nam je realno i odgovaralo) radi kardinalnu grešku. Faul na srednjem vanjskom na Tomiju, kojega Vojnić poteže (nakon suđenog faula) i nakon toga, nakon što je proteklo 2-3 sekunde, uzima loptu i odlazi u kontru iz koje zabija za 3:5. Može se prihvatiti da sucu koji sudi sa 100 metara udaljenosti promakne potezanje, ali da napadač ne izvede faul,  obrambeni mu uzme loptu i ode u napad i zabije bez da je suđeno ne izvođenje, e to spada u kardinalne pogreške. Razvila se raspava u koju se umješao i Zeko s tribina i rekao da sudac (možda) nije ni sudio faul u našu korist, na što ga je Zambata sasvim logično upitao, „Zeko za koga ti navijaš?“. Iako je sudac malo iza toga, nakon isteka 3. četvrtine još jednom objašnjavao da ne razumijemo stara pravila, iza utakmice je pošteno priznao da je pogriješio. Na upit zašto onda nije poništio gol (obzirom da se još nije nastavilo igrati dalje kad je bio upozoren i shvatio da je pogriješio) i vratio loptu Turčinu, rekao je da se to ne može. Već je veliki korak kad mladi sudac prizna da je pogriješio – svaka čast, cjenimo to – još ćemo malo pričekat da to prizna i tijekom utakmice i odmah reagira. Jasno, ne kompezirajućim odlukama u nastavku utakmice, već ispravkom krive odluke. Teško je ispravljati krive drine, kad mlade prvo nauče da nikad ne smiju priznati da su pogriješili. Rekao bi Beusan, pametno suđenje, usmjeravanje utakmica, suđenje prije potencijalno dvojbene situacije i ostale gluposti, pa se ti bori s takvim dogmama koje se usađuju od malih nogu. Ali eto, Matijević je pokazao da ima nade.

Sa 3:5 u zadnjoj četvrtini otišlo se na 4:7 – još jedan Karlov gol. Tu je već došlo do umora pa se znalo dogoditi da su po 3 igrača prve postave i prva rezerva u isto vijeme umorni (još jedan detalj) i traže predah na klupi što su mudri Cavtaćani pametno koristili.

Na kraju je Zambata odličan nastup s 9 odličnih obrana začinio i golom s bare na baru. Prije toga Roko je bio jako blizu prvijenca, ali ga je jednom zaustavio Lasić, a drugi put stativa. Šteta, jer se već spremao tratamenat na istočnim obroncima Ilijine glavice.

 

Divlja liga 2019

1.Kolo – Grupa B

IAVK Turčin Danče – Kamen mali Cavtat 5:9 (1:0, 1:2, 1:3, 2:4)

PORPORELA, Sudac: Ivan Matijević

Turčin: Zambata 1, Erazmo, Bena senior, b/a, Bašo junior 1, Karlo 2(1), Kićo, Tomi 1, Marin purger, Pepe, Roko, Bena junior, Brena, Bruno. Trener: Rg

Kamen mali: Lukša Lasić, Mihael Vojnić 4, Vlaho Rajčević senior 1, Boris Maškarić, Mihajlo Vragolov, Nikša Vragolov, Pero Banac 2, Andrej Drobac 1, Goran Jerković 1, Dinko Guljelmović, Teo Đurković.