Intervju s pobjednikom

Davor Kovačević sa svojom ekipom Cirkusanti osvojio je četvrto izdanje Fantasy natjecanja. Davor je vrsni fantasy igrač, nastupio je u sva četiri izdanja te ima dvije titule i dva puta je bio drugi. Osim Davora natjecanje su po jednom osvojili Ivan Šteta s ekipom Komarda te Andrija Martić sa ekipom Špilja ’94. Svi su oni nastupili i u ovogodišnjem Fantasy-ju. Davoru smo postavili nekoliko pitanja o samom svjetskom prvenstvu, nastupu Hrvatske reprezentacije i naravno o samom fantasy natjecanju.

 

 

Već si dobro poznat u fantasy vaterpolo krugovima, igrao si sve četiri dosadašnje verzije i drugi put si pobjednik. Je li se nešto promijenilo u tvom novinarskom pozivu od prošle pobjede?

Pa promijenilo se jedino to da sam se nedavno pridružio jednoj od najjačih medijskih kuća u Hrvatskoj (analize kažu i u Europi). Naravno, tu je bio i premijerni angažman u još jednoj takvoj, upravo ovoj na kojoj čitate ove retke 🙂 .

Tvoje fantasy pobjede dokazuju da si izvrstan poznavatelj vaterpola no primjetio sam da pišeš i o tenisu. Pratiš li još koji sport?

Više sam orijentiran na tzv. ostale sportove. Tenis mi je sport broj jedan, makar ne znam mogu li uopće rangirati, s obzirom da ga treniram/igram od osme godine. To su sad lijepa dva desetljeća. Rukomet i košarka čine moj veliki kvartet u kojem se osjećam najkomotnije prateći ih i pišući o njima. Tu je i odbojka od loptačkih sportova, a volio bih, primjerice, dublje zaronuti u američki nogomet. Pa ako ima dobrovoljaca da im se javim na brzi tečaj 🙂 …

Koreja kao domaćin, organizacija natjecanja, kakvi su tvoji dojmovi o upravo završenom Svjetskom prvenstvu?

Nisam, na (ne)sreću, bio tamo, ali, po onome što smo mogli čuti i pročitati, domaćini su se trudili, ali prevelika je bila jezična barijera da sve to ispadne na najvišoj razini. O organizacijskim stvarima mogu oni koji su bili na licu mjesta, a ja mogu samo reći da bih volio što manje natjecanja u Aziji jer čekaš SP dvije godine da bi utakmice morao gledao u noćnim satima ili jutarnjim satima. Tj., rijetko ih zbog toga uopće i gledati. Još kad bi organizatori znali i prilagoditi vrijeme i kvalitetu utakmica europskom tržištu… Nažalost, i za dvije godine u Japanu bit će ista stvar, morat ćemo se strpjeti do Dohe 2023.

Na ovom natjecanju se igralo po novim vaterpolo pravilima? Dobro ili ne? Je li to uopće smjer u kojem vaterpolo treba ići?

Još uvijek nisam najpametniji oko toga jer ima dosta stvari koje trebaju doradu, a vidim da nisu ni suci. Ali ako treneri i stručnjaci kažu da su uglavnom pozitivna, onda ne mogu ja drugačije. Jednu utakmicu, ili čak poluvrijeme kako je ekipa primijetila, sude po novim pravilima, drugu/drugo po drugim. U protivnom bi Australija imala peterac za polufinale. Nakon završnice Svjetske lige u Beogradu očekivali smo svakako više golova; u odnosu na lanjsku u Budimpešti prosječno se na Tašu postizalo šest golova više po utakmici. U Gwangjuu su rijetke bile efikasne utakmice, istina, i reprezentacije su imale jedno natjecanje više za prilagodbu, ali opet se sve svelo na isto. Kvaliteta centara nije se iznivelirala kao što se vjeruje da hoće, bekova također. Bolji su ostali bolji.

Hrvatska reprezentacija? Mnogi su očekivali zlato, no treće mjesto i kontinuirano uzimanje medalja na velikim natjecanjima bi se trebalo smatrati uspjehom, slažeš li se?

Sedma medalja zaredom sa svjetskih prvenstava ne može biti neuspjeh, ali da smo očekivali malo sjajniju kolajnu, jesmo. Ali, eto, opet nam se dogodilo da u važnim utakmicama ne postoji igrač više. Na završnici Europa kupa u travnju protiv Mađarske u finalu bilo je božesačuvaj, lani u polufinalu EP-a protiv Srbije 2/14. To nije više izolirani slučaj i očito je koliko nam tu nedostaje Sukno makar nastojimo vjerovati drugačije.

Stalni si igrač fantasyja na www.dance.hr, koliko ti je drago biti sudionik ovog zasad jedinstvenog natjecanja?

Ekstremno drago. Jednostavno nam obogaćuje praćenje turnira i utakmica, daje draž i svakako je sve zanimljivije. Još uz svakodnevnu dozu humora i ostalih eskapada, što službenih osoba, novinara, igrača… Što je drugima, ne znam, igranje Fortnitea i ostalih čudesa, meni je Fantasy i mogu reći da jedva čekam siječanj.

U svoja četiri nastupa imaš dvije pobjede i dva druga mjesta, slobodno možemo konstatirati da dominiraš, iako je pobjeda iščupana u zadnjem kolu. Nije bilo lako pobijedit, kakvi su tvoji dojmovi sad kad je sve gotovo?

Iskreno, sam sam sebe prekrižio puno prije. Samo sam nakon prvog kola bio na drugom mjestu, kasnije na trećem i(li) četvrtom. Zagora je izgledala moćno, priznajem i nedostižno, u jednom trenutku, čini mi se nakon trećeg kola, zaostajao sam 14 bodova. Tada za Dujinim Bilima. Uoči posljednjeg kola Nikolini su imali pet bodova više, a ja ostao bez kapetana Inabe, morao sam uzeti dva vanjska igrača kojih na tržištu više nije ni bilo. To su bili Šetka i Ford, koji je bacio Špilji mrak na oči s dva gola. Onda, bili su tu i neučinkoviti V. Rašović, Bodegas,  Dervisis… Ma, kažem, ne znam bi li se itko kladio na Cirkusante, pogotovo uoči finala u kojemu je Zagora imala četiri igrača, a ja Del Lunga i Bodegasa. Još je i Perrone krenuo s dva gola… Ali, eto, potrefilo se Marcovo najbolje izdanje, Zagorino najgore. Valjda mi se to vratilo za Budimpeštu prije dvije godine kada sam u posljednjem kolu napravio kobnu pogrešku izbacivši iz ekipe Espanola, a on utrpao Japancima pet golova. S tim bi bodovima i tada bio prvak.

Nakon izvrsnih rezultata u prva tri izdanja, favorit si bio na ovom natjecanju a i na svakom idućem, a sa svojom igrom i opravdavaš tu ulogu. Kako se osjećaš nakon pobjede kao favorit? Ipak si u prvom izdanju bio iznenađenje kad si pobijedio favorizirane Valyrian Steelerse 🙂

Haha, da, tada su Steelersi bili “the team to beat”. Da sam bio favorit na ovom, i ne bih rekao nakon drafta jer nisam bio baš prezadovoljan izgledom momčadi. Ipak je tu bio i hendikep, za mene to jest hendikep makar se neki ne slažu, što sam birao zadnji. Bilo je papirnato boljih momčadi, evo, primjerice, Komarda je imala zvučnu vanjsku liniju, ali poklopio se zajednički slab turnir. Opet kažem, još uvijek mi je posve nestvarno da sam uspio i to na kraju sa šest bodova viška, izgleda kao da nije bilo nikakve drame. Do zadnjeg kola samo sam jednom imao najbolji učinak (i samo jednom drugi), ali tajna je očito u konstanti. Uvijek, i na prijašnjim turnirima također, budem u gornjem dijelu, marljivo, takoreći, skupljam bodove. Rijetko se dogodi da mi ekipa baš podbaci, kao što je Zagori ili Špilji u zadnjem kolu.

Pokazalo se da si ove godine najbolje draftao, prvi pik je bio Inaba, kad si se odlučio na to? Jesi li mislio da te neće dočekati u trećem krugu?

Prvotni mi je plan bio da ga ostavim za drugi ili treći krug, ali s obzirom da mi je lutrija drafta dala 10. mjesto, procijenio sam da ga neću dočekati do trećeg kruga kada red opet dođe do mene jer nakon Beograda više nije bio takav anonimac. Naravno, ispada svejedno gledajući pravila da sam ga uzeo prvog ili drugog, ali htio sam svom Yusukeu dati još jedan podstrijek za nastavak karijere, zato sam njegovo ime napisao prvo, a ne Del Lungovo. Šteta što će sada biti suigrači u Brescii, učinio sam sve nudeći ga hrvatskim klubovima, ali nitko baš nije slušao.

Del Lungo u drugom krugu, to je izvrstan ulov. Što ti je pomoglo u odluci? Na prošlom natjecanju je skupio najviše bodova kao golman ili to što ga Andrija baš i ne cijeni puno, a znamo njegove probleme s golmanima.

Tu sam se, također, lomio dosta, uzeti golmana ili neko jako ime na vanjskoj poziciji. Izbor je pao na Marca jer Talijani su bili dvije klase iznad svih u grupi, inače su momčad koja prima malo golova i čak i da, npr., Bijač nije izabran ranije, uzeo bih grande Marca. Nije bilo previše vratara koji su zadovoljavali moje kriterije, ako se sjećam, podcrtao sam samo četvoricu, stoga sam procijenio da je bolje da ne čekam jer nema previše izbora premda su mnogi vratare ostavili za kasnije runde.

Slijedeća dva pika, Bowen i Dervisis? Tu baš nije sve išlo po planu.

Nije, da. Dok su se svi izvrtjeli do treće i četvrte runde, nije ostalo previše kvalitetnog izbora za desnu stranu. Odlučio sam se za Bowena kao najboljeg američkog strijelca koji, između ostalog, puca (tj., pucao je) peterce što nije bila nevažna stavka s novim pravilima s kojima ima više peteraca, odnosno trebalo ih je biti. Ali nakon prvog kola čovjek je vegetirao gotovo do kraja turnira, pa se tek na kraju malo trgnuo. Da mogu vratiti vrijeme, Dervisisa sigurno ne bih uzeo i ne tako “visoko”. Ali s obzirom na prošle turnire na kojima je imao dobre ovlasti na vanjskim pozicijama, vjerovao sam da mi to može biti plus za beka, ali i on je potpuno podbacio. Kao i Bowen, također se nije vidio nakon prvog kola sve do zadnjeg, pa je kratko morao i na klupu da se uozbilji.

Imaš li razumijevanja za probleme organizatora fantasy-ja, statistika često nije bila ispravna, asistencije se nisu vodile na ovom natjecanju. Misliš li da ima prostora za poboljšanje kod vođenja statistike na velikim natjecanjima, ali se organizatori natjecanja pravdaju nepotrebno? J

Naravno da nemam. Pisao sam jedan članak oko toga, pa mogu ponoviti da od tvrtke, k tome švicarske, koja sama sebe promovira kroz stoljetnu izvrsnost, kojoj su joj povjerene olimpijske igre, ne očekujem da takve stvari prepuste, među ostalim, i Korejcima koji su, valjda, prvi put tada došli na vaterpolsku utakmicu. I onda se dogodi da izvještaj s finala kasni danima i uništi ono uzbuđenje u iščekivanju proglašenja pobjednika. A o asistencijama, što reći. Da su se knjižile, možda bi danas nekoga drugog intervjuirao 🙂 . Što se tiče poboljšanja, naravno da ima još parametara koji bi obogatili fantasy, mislim da nije znanstvena fantastika da se uvede broj zarađenih izbačaja. S druge strane, neki su prohtjevi za ove ljude ipak neizvodivi.

Koliko si zadovoljan s konkurencijom na fantasy-ju, daje li ti igranje fantasy-ja dodatni draž gledanja i praćenja samog natjecanja.

Zadovoljan sam. Eto, ove se godine pokazala Zagora, kratka su senzacija ispali i Naprid Bili, Špilja je već konstanta i tu se s Cirkusantima razvilo već pravo malo rivalstvo.

Imaš li neki komentar na ekspertnu fantasy skupinu, sigurno si pratio razvoj i u njihovoj ligi.

Jesam, koliko se dalo ispratiti kroz tekstove. Što reći, lijepo je da se i poznate face odazivaju, da žele igrati. Malo su me iznenadila neka odstupanja u njihovim razmišljanjima, kao, npr., što su Perronea birali kao 32., a mi kao trećeg. Benića kao 82., a Roberto izazvavši pravi šok i nevjericu izabravši ga u prvom krugu. Ali isto bi oni mogli reći za Lončara kojeg mi nismo nikako uzeli.

Tvoji izvještaji o svakom kolu fantasy-ja su bili sjajni, podigao si to na jedan puno veći nivo nego kod prošlih izdanja. Hoćeš li i ubuduće nastaviti s tim? J

Drago mi je se svidjelo ljudi makar su izvještaji i njihova kvaliteta ovisili o naletu inspiracije. Uzelo je vremena, malo i živaca, ali morat ću dobro izvagati sada između brojnih ostalih ponuda 🙂 .

Za kraj pratiš li redovno tekstove na www.dance.hr ?

Naravno, to je obavezna lektira.