Župsko konavosko finale

Foto by Nikša Duper - zupcica.hr

 

Dakle, pehar će ove godine, kako je to Vlaho Rajčević rekao nakon utakmice, preko Dupca, ili u Mline ili u Cavtat. Danas su Funovci bili bolji od Solituda, a Kamen mali od Špilje. Finale je u nedjelju u 1630, a Špilja će ove godine pokušati izbjeći završetak sezone sa dva poraza u utakmici sa Solitudom u 1445. Čestitke i jednim i drugim pobjednicima, sigurno će finale bit spektakularno.

 

 

Po prvi put u povijesti Fun je izborio nastup u finalu. Izmamilo je to suze na oči nekih starijih igrača ove ekipe koja već 26 godina nastupa u Divljoj ligi. Do kraja je bilo napeto i neizvjesno, a iako je Solitudo uspio nametnuti sporiji ritam igre – što im je pasalo zbog osjetno manjeg rostera – Fun je veći dio utakmice kontrolirao rezultat. Nije bilo golova u prvoj četvrtini, a prvi je poveo Solitudo. Ipak ubrzo Fun preokreće na 2:1 i više nije bio u zaostatku. Uspjeli su solitudovci izjednačiti 2 puta, a Fun se u posljednje dvije minute odlijepio na 5:3.

Ipak tada su se malo opustili i primili brzi gol, pa nakon što su se obranili, igrači Solituda su imali šansu u zadnjem napadu izboriti produžetke, ali je ipak uskoro veliko slavlje igrača i brojnih navijača iz Župe moglo započeti.

Bilo je napeto i neizvjesno od početka do kraja. Obrane se bile čvrste, udarci pomalo neprecizni. U sastavu Solituda ipak je bio Pavleković koji je dobio dozvolu za nastup nakon isključenja u prošloj utakmici. Nije baš služio udarac ponajboljeg igrača Fun-a Crnčevića u početku, a ni kasnije. Ali je zato orkestrirao obranom cijelu utakmicu. Zabio je i prvi gol sa dva metra. Maro Martić je opet dočekao šansu. Ovaj put nije imao puno udaraca, ali dva puta je iskoristio prilike kad je na kratko ostao sam u povoljnim situacijama. I Maro Kuzman je igrom na dva metra (mislim također da je zabio) potvrdio status jednog od 3 vodeća igrača Fun-a.

Imali su dobru taktiku da stalno ulaze sa Pipom u dva metra i na taj način ga i umore i opterete izbačajima. Uspjeli su i u jednom i u drugome.

 

Nakon ovog neizvjesnog polufinala u kojem se igralo „na kost“, uslijedio je i drugo puno manje zanimljivo i po broju golova revijalno. U 20 minuta igre palo je 23 gola, Kamen mali je dobio sa 13:10. Počasni pogodak za Špilju postigao je Kovaldo.

Žo mi je što moram opet o Vlašiću, ali zbog njegovog bezobrazluka nam je bila uskraćena pomoć Braca u ovoj utakmici (a to mi je baš teško palo pa se moram ispuhat – nadam se da mi oprašta, naravno Braco, što ga ovoliko spominjem :wink:). Jer to što je i kako on, Vlašić, meni objasnio zašto npr. Pavleković danas može, a Braco ne može igrat nakon isključenja s pravom zamjene ne graniči, nego jest vrijeđanje zdravog razuma. Gore on onih peripetija s učlanjivanjem i računima.

Kad sam vidio da Pavleković igra, računao sam da je došlo do nekog pozitivnog zaokreta u njegovoj glavi te da će i nama Braco zaigrati. Ipak, kako mi je to objasnio, njemu je puno teži prekršaj – a i kaže da se tako dogovorio, ali ne znam s kime – tijekom utakmice udariti protivničkog igrača (a Braco je udario ispod mora), nego izaći van mora i nasrnuti na suca. Šteta što to nije tako bilo i ranije. Kad smo svojedobno pred njegovim očima dobivali šake preko mora u glavu, onda je to bilo ok, nije se kažnjavalo. Pa čak ni kad bi se finulo u bolnicu na nekoliko dana od posljedica udarca. Ali kad bi ja to ukazivao sucu na neprimjeren način tada je to bila maxima culpa. Ne samo ja, za gotovo identičan prijestup Pavlekovićevom Ile Handabaka je dobio 5 godina zabrane.

A „najgore od svega“ mi je što je Braco nakon isključenja – inače uzvratio je udarcem ispod vode nakon što je udaren šakom preko vode – mirno napustio igru i sjeo na klupu. Možda da je nasrnuo na suca, možda bi to poništilo ovu kaznu. Inače on koji u više od 10 godina igre nije imao niti jedno slično isključenje. Inače je baš u duhu vaterpola žešće kažnjavat udaranje ispod vode (zašto onda nije pola igrača kažnjeno nakon iole ozbiljnije utakmice) od nasrtaja na suca.

 

Utakmica je bila jednosmjerna od početka. Radili smo puno previše kardinalnih grešaka u obrani. Neki su spomenuli da smo nakon vodstva 1:0 iduća 4 brzinska gola primili kad da je Turčin zaigrao umjesto Špilje :wink:. Dogovorili smo se igrati zonu, ali smo i na taj način primili 3 gola sa dva metra u prve dvije četvrtine. Da ne govorimo o još nekoliko isključenja na poziciji beka. Nismo se mogli sastati s igrom u obrani, a ni Pena nas nije obranama uspijevao vaditi. 5 primljenih golova u prvih 5 minuta igre puno govori. Ipak u napadu smo i mi zabijali, kažnjavali pokoju grešku Kamena. Palunko je svaki put kad je ostao sam u zoni to i kaznio. Stigli smo na 5:5, ali opet primamo 2 gola u dva uzastopna napada. Imali smo kasnije još jednom priliku za izjednačiti (ili doći na -1, ne sjećam se detaljno), ali u plivanju u kontru krivo smo dodali loptu.

Počelo se iza toga i u napadu igrati nerezonski sa prebrzim šutevima iz loših pozicija, sa krivim dodavanjima, i slično. Vjerojatno i ne čudi s obzirom da nije lako hvatati rezultat cijelo vrijeme, a vidiš da ti obrana pušta na sve strane. Uništili su nas igrom na dva metra. Mislim da je Voinić zabio bar 5 golova. Jako su nam falili Pero i Braco u obrambenoj igri, ali to nije bio problem protivnika. Čestitke Kamenu što nas je konačno pobijedio nakon što smo ih izbacivali prethodne dvije godine.

Prije utakmice smo im rekli da sumnjamo na to da imaju prekobrojnih igrača koji su igrali prvu i drugu ligu. Oni su uvjereno odgovorili da imaju samo 4 „drugoligaša“, a sad je na Vlašiću da prelista almanahe. Vlašić je u svom stilu napisao da se Špilja žalila nakon utakmice što nije istina, a to može potvrditi i trener Kamen Maloga Vragolov. Znam da je Vezjak igrao za Marseille 2002., a da li je i 2003. još uvijek bio aktivan u kojoj prvoj ligi, saznat ćemo uskoro :wink:. Neka Vlašić zaradi plaću, pa ćemo saznat kada je i gdje bivši reprezentativac Jugoslavije, Hrvatske i Slovenije imao posljednji nastup u profesionalnoj karijeri.

Jedan komentar na “Župsko konavosko finale”

  1. Pročitao sam negdje da je ove godine pokal Divlje lige prvi put u povijesti otišao izvan Dubrovnika. Zar je Porporela izvan Dubrovnika? www.divljaliga.eu/apps/blog/show/31970072