Hrvatska bez napada i bez finala

Hrvatska je poražena u polufinalu SP-a od Španjolske 6:5, ali taj rezultat zavarava, neizvjesnosti nije bilo jer smo tek u zadnja 3 napada zabili 2 gola. Španjolci su nas potpuno pročitali s igračem više i njihove kretnje i blokovi bili su kao da 2 dodavanja unaprijed znaju gdje će ići lopta.

 

Porazu Hrvatske kumovala je loša igra u napadu, ali i Španjolci bi možda bili agilniji u napadu da im je bilo potrebno, odnosno da nisu vodili 6:2 13 minuta prije kraja, pa su dobar dio tih zadnjih 40% utakmice odigrali čuvajući loptu, odnosno trošeći vrijeme. Bila je to dobra taktika obzirm da na igru Hrvatske bilo je iluzorno očekivati da im možemo zaprijetiti.

 

Hrvatska je očito jako loše tempirala formu za ovo natjecanje obzirom da nakon briljantnih igara u prva dva kola, zadnje dvije utakmice igramo neprepoznatljvo. Zaustavljena nam je tranzicija, a bez nje smo praktički bez plana B u napadačkoj igri. Danas samo jedna kontra uopće u utakmici, naša 3 na 2 još u prvoj četvrtini koju je Lončar s desnog krila završio udarcem ravno u Lopeza. Lopez je upisao ukupno 9 obrana, a svih 9 je lopta išla ravno u njega. Sve i da nije želio, obranio bi takve udarce. Španjolska obrana imala je „bezbroj“ blokova. Bilo na zonu bilo s igračem manje. Igrali su jako puno „M zonu“, ali i uz jako plitko dupliranje naših sidruna imali smo puno zarađenih isključenja na toj poziciji. Vrlić 5, svih 5 bez lopte uz spomenuto dupliranje. Lončar 6, također svih 6 bez lopte uz dupliranje. Niti jednom nismo uspjeli spustiti loptu na 2m. A unatoč plitkom dupliranju Španjolska je lakoćom pokrivala naše vanjske igrače. Nekad i kad bi prošao opasniji šut, slijedio je blok beka.

S igračem manje pokreti Španjolskeih igrača i blokovi bili su takvi kao da oni točno znaju kome i u kojem trenutku ide slijedeće dodavanje. Totalno smo bili predvidljivi, odnosno pročitali su nas. Mi igramo poprilično jednake akcije krož duži period. Posjetimo se da je i u finalu Europa kupa u Zagrebu Hrvatska imala katastrofalnog igrača više, 1/15, uz jednaku nemaštovitost i predvidljivost akcija. Treba pohvaliti i izvedbu Španjolske s igračem manje, jer nije lako u praktički svakom trenutku imati 2 igrača u bloku i golmana postavljene prema igraču s loptom. Zbog tih blokova i jesu naši šutevi izgledali slabašni, odnosno zato je svaki išao ravno u Lopeza.

Možemo nabrojati igrača više Hrvatske:

0/1 – 2m Šetke na LK, jako loša dodavanja Miloša (DV) – Vukičevića (LV) – Šetke (LK), imali smo čak 2 igrača više u ovoj akciji

1/2 – Joković sa 6m, individualno nakon što je Lopez već obranio Fatovićev pokušaj (korner)

1/3 – izvlačenje Xavija s krila u 3-3, ali šut u prsa Lopeza

1/4 – opet ista postava i slična dodavanja kao u prvoj akciji, samo sada Miloš s DV šutira u prečku

1/5 – bez ikakve ideje, na kraju Joković mora šutirati s DK iz nerezonske pozicije, u blok

2/6 – opet se Xavi izvukas s krila u 3-3 i ovaj put odlično pogodio dijagonalu, a i Perroneo blok nije bio baš dobar

2/7 – Šetka sam na LK nakon isključenja na vanjskoj poziciji, ravno u Lopeza

2/8 – akcija za Vukičevića koji je zavukao s LV prema SV, ali šut preko gola

2/9 – Vukičević u blok s LV

2/10 – T.O. opet statično i onda šut Fatovića u blok s LV

2/11 – Šetka ravno u Lopeza s LK, nakon što je Fatović navukao obranu na lijevom vanjskom

2/12 – Fatović u blok s LV koji se nalazi 30 cm od njega

3/13 Joka u 2 sek akcije s krila na nepostavljenu obranu

4/14 Fatović s krila u prvoj sekundi akcije na napostavljenu obranu.

 

Vidimo da nam je u biti realizacija bila 2/12, dok se u zadnjih minutu i pol Španjolci nsu malo opustili. S druge strane, Španjolska je imala 5/8 dok nije stigla na 6:2  (preostali gol je bio peterac). Do kraja su otišli na 5/12 s tim da su zadnjeg igrača više zaradili 3 sek do kraja kada su samo čuvali loptu.

 

Izgledali smo potpuno ispuhani. Osim te jedne spomenute kontre nismo niti jednom bili ni blizu stvaranja neke prednosti u tranziciji. Na M – zonu smo bili statični i svaki put smo je na isiti način pokušavali probiti, a svaki put bezuspješno. Španjolci bi lako povukli igrača s 2 ili 4, ako bi došlo do nekog pokušaja uplivavanja na toj strani. Samo jednom je Vukičević uplivao kako treba, i zaradio igrača više, a s druge strane Perrone je barem 3 puta uplivao i još Munarriz jednom ušao kao drugi sidrun. Tako su zaradili čak 3 igrača više. Najlošiji segment igre Španjolske je tih 11 isključenja koje su zaradili na beku, sve bez lopte, a sve ili gotovo sve uz plitko povećenog vanjskog igrača. Jasno, bilo je tu u nekoliko navrata i sudačkih poklona, tj neopravdanih isključenja (kao i s druge strane), ali morali bi Španjolci mal pripaziti na taj segment igre.

Nitko se nije pretjerano istaknuo u Španjolskoj igri. Odigrali su momčadski i neočekivano uvjerljivo slavili protiv Hrvatske. Jest na kraju bilo 6:5, ali od početka do kraja niti jednom Hrvatska nije bila blizu. Poveli su Španjolci 2:0, pa 4:1 pa 6:2. Sve golove su nam zabili oni za koje smo znali da će šutirati i da ih treba zaustaviti. Mallarach 2 nakon brzih akcija s igračem više gdje bi se izvukao s desnog krila prema vanjskom i probio Bijača koji je bi ostao bez pomoći bloka. Upravo je bila nevjerojatna ta razlika, Španjolska dodavanja i zavlačenja igrača s igračem više unosila su nemir u našu obranu koja je stalno kasnila prema igraču s loptom i nakon što bi izgubila kompaktnost, a to se stalno događalo, zabijali su Perrone s lijevog krila izašao prema vani, Mallaracha smo već spomenuti, Munarriz koji je zavukao s dv prema sredini i Tahull sa prve stative na asistenciju Granadosa s lijevo vanjskog.

 

Polufinale SP-a

Hrvastka – Španjolska     5:6 (1:2, 1:2, 0:2, 3:0)

Suci: Alexandrescu (Rum), Stavridis (Grč)

Hrvatska: Bijač (6), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 3(1), Benić, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia 1, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Španjolska: Lopez (9), Munarriz 1, Granados 1(1), De Toro, Cabanas, Larumbe, Barroso, Fernandez, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach 2, Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin.

Osobne pogreške: Hrv 13, Špa 16

Peterci: Hrv 1/1, Špa 1/1

Igrač više: Hrv (1/2+1/5+0/3+2/4)= 4/14 (29%), Špa (2/4+2/3+1/2+0/3)= 5/12 (42%)

Obrane: Bijač (3/5+1/3+0/2+2/2)= 6/12 (50%), Lopez (3/4+4/6+1/1+1/4)= 9/14 (64%)

Asistencije: Granados 1

Kontre: Hrv 1 (3 na 2 bez realizacije), Špa –

Kontrafaulovi: Hrv 2, Špa 3

Zarađeni peterci i igrači više:

Hrv:

Lončar 6iv + 5m

Vrlić 5iv

Vukičević, Bušlje i u plivanju po 1iv

Špa:

Tahull 6iv

Perrone 5m + 2iv

Munarriz i u plivanju po 1iv