Đuro Radović ipak neće iz Špilje u Juga

Baš kao što je Hrvatsku zahvatio vrhunac još jednog zaista teško snošljivog toplinskog vala za ovaj tjedan, posve atipičnog za kraj srpnja, vrhunac je zahvatio i Dančeov Fantasy za ovu godinu. Ovakav fotofiniš koji će uslijediti između Zagore, Špilje i Cirkusanata znala je ponuditi još samo kraljica sportova i njena kraljevska disciplina u kojoj su prije dosadne Bolt-ere sinovi vjetra Gay, Powell, Gatlin i Green bili junaci zbog čijih su nam sprinteva prsti na rukama znali ostajati bez povećeg dijela rožnatnih tvorevina.

 

Uoči završnog kola Nikola ima dobre argumente za samouvjerenim stavom, takvim da će ga s obzirom na njegovu mladost možda preuranjeno nagnuti u osmišljavanje koreografije te potragu za suplesačima za izvođenje slavljeničkog starog šibenskog kola. Igrač koji je najviše napredovao u lanjskoj šibenskoj vaterpolskoj sezoni, a bome i u četvrtoj sezoni fantasyja, mogao bi dati i na glancanje svoju narančastu zastavicu koju će potencijalno onako bekovski beskompromisno zabiti na vrh Zagore i koja će se u tom slučaju ponosno zavijoriti tim krajem koji nikada nije dao pobjednika ove igre.

Ipak, da smo u Nikolinoj ulozi, ne bismo još nazivali kemijske čistionice, već radije pričekali zvuk koji će u subotu oko 12.45 ispustiti administratorova pištaljka jer tri i pol boda, koliko iznosi prednost nad Špiljom, nisu nešto što je nemoguće nadoknaditi kao, primjerice, Hrvatskoj Šetkin ili Milošev manjak kvalitete u važnim utakmicama.

Upravo važnost utakmica u kojima su se našli njegovi junaci izuzev Lopez-Pineda možemo okriviti za najslabiji njegov učinak u ovogodišnjem izdanju (11,88). Makar Srbiji nije bilo od važnosti kakvu imaju, naprimjer, jedni vaterpolski delegati u Regionalnoj ligi, Jakšića su Nijemaci odveli u minus, a ranije i Brazilian Airlines Grummyja kući, što je dodatan razlog ipak malog podbačaja.

 

Boljih dana imala je i Špilja, ali i s 15,75 može razvući osmijeh na lice natoč napastovanju neutaživih dubrovačkih stranaka u potrazi za korisnim financijskim savjetima jer se njen najsvježiji bodovni ulov doima ekvivalentnim jednoj kvalitetnoj jadranskoj oradi. Bivšeg kapetana Vargu očekivano nije vraćala u tu ulogu, a dokapetan Granados u posljednja dva kola nije isporučio bodova koliko i u grupnoj fazi kada je izgledao poput elitnog FedExova dostavljača. Maleni problem moglo bi joj se pokazati odsustvo Đure Radovića koji, ekskluzivno za čitatelje Dančea, nakon Gwangjua definitivno neće u Grad kako su neki nekoliko tjedana unazad bacili udicu.

 

A udicu je u obliku ljestvice uživo kao u National Geographicovu serijalu Opaka tuna bacio naš vrijedni administrator koji je odlučio dodatno zapaliti Messenger. Najveći val emocija njegova je objava izazvala kod Cirkusanata koji su nakon prvog dijela šestog kola zasjeli na prvo mjesto. Nije administrator definitivno imao namjeru, ali tu je euforiju pretvorio u blago razočaranje kod Cirkusanata jer su na kraju dana ipak ostali na trećem mjestu s nešto više od pet bodova manjka. Stići se može, ali znajući da se Davor mora pozdraviti sa svojim Inabom, koji se sukladno najavama od turnira oprostio sa stilom (5,52), te da mora pronaći dva vanjska igrača, kakvih na tržištu slobodnim igračima više gotovo nema, jedini mu je izlaz da u svojoj svlačionici izvede motivacijski govor kao što je to nekad činio Ćiro Blažević.

 

Premda je za Crnu Goru natjecanje završeno još u osmini finala, jako dobrog motivatora u Mati ima Aleksandar Ivović. Leka, najbolji strijelac i kradljivac turnira (i MVP šestog kola sa 7,34) učinio je sve što je mogao da Stručnjak za vino postane četvrti član utrke za naslov, ali grčki saboter Vlachopolus koji danas nije ni igrao upropastio je sav bezgraničan trud sigurnog MVP-ja Fantasyja.

 

Uz Stručnjaka, koji kaska 12 i pol bodova za vodećim, u završne 32 minute bez ikakvog pritiska, ali vjerujemo sa željom da se oproste s dobrim dojmom, ulaze Naprid Bili, jedina ekipa ova sezone koja je uz Zagoru konkurenciju gledala svisoka i kojoj to može biti satisfakcija za uložen trud te podstrijek za sljedeću godinu ne zadovolji li se s tom činjenicom. Također, Komarda je pokazala djelić onoga zbog čega je pomela konkurenciju na SP-u u Budimpešti prije dvije godine ostvarivši rezultat kola (18,09) jer je Chalo Echenique odlučno pokazao protiv Mađarske da nema namjeru postati novi Nora.

Pohvala i KomančerOSima za nastup u šestom kolu, tek malo manje uvjerljivom nego su lica hrvatskih igrača nakon jednominutnog izbornikova objašnjavanja akcije koju igramo s igračem više. Mandić je definitivno zadužio našu unikatnu momčad koju čine otac i sin, ali u kojoj će za siječanj netko morati zauzeti autoritet.

Val Jezera, Vortex i Gradac neće biti baš bez ikakvog pritiska jer im najviše prijeti fenjer, srećom još uvijek ne i ispadanje iz lige za čiju će se samu završnicu prvi put tražiti karta više.

 

 

Poredak nakon 6. kola:

1. Zagora 108,83
2. Špilja ’94 105,32
3. Cirkusanti 103,61
4. Stručnjak za vino 96,31
5. Naprid Bili 93,21
6. Komarda 90,91
7. KomančerOSI 88,60
8. Val Jezera 87,67
9. Vortex 87,54
10. Gradac 86,83