Hrvatska nastavila niz medalja

Hrvatska je ovojila sedmu uzastopnu medalju na Svjetskim prvenstvima; u utakmici za treće mjesto bila je bolja od Mađarske 10:7. Maro Joković sa 6 golova iz 6 pokušaja te Marko Bijač sa 11 obrana najzaslužniji su za pobjedu na kraju SP-a.

 

Od 2007. traje hrvatska serija medalja: zlato, bronca, bronca, bronca, srebro, zlato i sad opet bronca. Zanimljivo u tih 7 SP-a čak 4 puta smo pobjeđivali Mađarsku u toj zadnjoj utakmici, dva puta u finalu, a sad dva puta i za 3. mjesto.

Jučer su Mađari, pretpostavljamo, čekali 10. Jokovićev gol ili su se pitali kad će konačno jednog promašiti pa da ga striktno pokriju. Zadnji njegov gol 2.56 do kraja, za 9:7, dozvolili su mu čak 7 cimanja prije šuta. Ni tada mu nisu izašli na ruku. S druge strane svi ostali naši vanjski igrači zajedno imali su šut 3/14. Možda su mogli malo više pokriti Jokovića, a malo više pustiti ostale. Uostalom, Joković je bio naš najopasniji igrač tijekom cijelog SP-a, pa i tijekom cijele sezone. Nije baš neko iznenađenje da je on povukao kad ostalima nije išlo. A opet, Mađare je iznenadilo.

 

Čak 41 osobna greška, još puno i kontrafaulova. 5 hrvatskih igrača i još 3 Mađara završili su s 3 osobne. Sudio je Alexandrescu u čijim utakmicama je ovo već postalo pravilo. Neobično su raspođeni igrači više. U prvom poluvremenu Hrvatska ih je imala dosta više, 11 prema 6 Mađarskih. Međutim, u drugom Hrvatska samo 5, a Mađarska čak 14 uz što su dvije akcije bile sa po dva igrača više. Stoga i ne čudi da je samo Benić na samom kraju utakmice postigao jedan jedini gol koji nije bio iz peterca ili sa igračem više. Ponovno je to bila jedna taktički siromašna utakmica, odnosno utakmica u kojoj nismo vidjeli ništa osim igrača više ili igrača manje.

 

Kog Mađarske ponovno u utakmici za medalju bez velikog doprinosa Vamosa, Zalankija i Denesa Varge. Zadnji ima opravdanje, igrao je ozlijeđen pa je možda i zato šutirao ravno u Bijača iz jedne izgledne situacije,  a drugi put kad je okrenuo nekog našeg igrača pogodio prečku. Vamos i Zalanki po jedan gol, uz 9 potrošenih lopti. Zalanki je barem pokušavao (1/6).

 

Joković briljantan, potpuno zasluženo u momčadi prvenstva, a sigurno je bio vrlo visoko, najmanje u top 3 za MVP-a. Kad Talijani osvoje onda se ne može dogoditi da netko drugi postane MVP (Di Fulvio), kao recimo Vamos pored onakvog Sukna prije 2 godine.

 

Hrvatska nije opravdala ulogu prvog favorita, ali tu je opet medalja. Benić je osvojio prvu reprezentativnu medalju, a još je i Milošu i Vrliću ovo prva medalja sa svjetskih prvenstava.

 

Utakmica za 3. mjesto – SP Gwangjau

Hrvatska – Mađarska      10:7 (2:1, 2:2, 2:2, 4:2)

Suci: Alexandrecu (Rum), Stavridis (Grč)

Hrv: Bijač (11), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 6(2), Benić 1, Vukičević, Bušlje, Miloš 1, Vrlić, Šetka 1, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Mađ: Nagy (11), Angyal 1, Manhercz 2(1), Zalanki 1, Vamos 1, Mezei, Sedlmayer, Jansik, Pohl, Varga, Batori, Harai 2, Vogel. Izbornik: Tamas Marcz

Osobne pogreške: Hrv 23, Mađ 18

Peterci: Hrv 2/2, Mađ 1/1

Igrač više: Hrv (2/6+2/5+1/2+2/3)= 7/16 (44%), Mađ (1/4+1/2+2/7+2/7)= 6/20 (30%)