Talijani svjetski prvaci

Španjolska – Italija 5:10 (2:2) (1:3) (1:3) (1:2)

 

Suci: Margeta (SLO), Goldenberg (USA)

Igrač više: Španjolska 4/13, Italija 4/6

Peterci: Španjolska 1/2

 

Španjolska: Lopez, Munarriz (1/1), Granados, De Toro, Cabanas, Larumbe, Barroso (0/1), Fernandez, Tahull, Perrone 2, Mallarach 2, Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin

Italija: Del Lungo, Di Fulvio 1, Luongo 2, Figlioli 1, Di Somma, Velotto, Renzuto 1, Echenique 1, Figari, Bodegas 1, Aicardi 1, Dolce 2, Nicosia. Izbornik: Alessandro Campagna

 

Antiklimaks i pomalo razočaravajuće finale osim ako niste Talijan ili ne navijate za njihovu reprezentaciju, ali dakako ne zbog krajnjeg ishoda nego zbog očekivano uzbudljivije utakmice dva barem jednka protivnika. No, to je ovoga puta izostalo jer su Španjolci na svojoj koži osjetili slično ono što su u prethodnim utakmicama sami priredili Hrvatskoj i Srbiji. I ovoga puta je skoro pa rješeno bilo u drugoj četvrtini te iako su Talijani na poluvremenu imali samo plus od dva gola, po igri se vidjelo da je Španjolska nemoćna niti stići niti okrenuti. Sve to nakon izjednačene prve četvrtine potkraj koje su Španjolci imali iz peterca priliku i povest ali je Del Lungo obranio šut Barrosa. U drugoj su Talijani nanizali tri gola za ljepu prednost koju je tek iz narednoga peterca Munarriz smanjio. U trećoj četvrtini Španjolci su potonuli su još i više tako da je posljednja bila samo formalnost. Kako je pominjano da je Španjolska potpuno pročitala igru Hrvatske isto se sada moglo reći i da su njih pročitali Talijani te se jako malo vidjelo Munarriza, Granadosa, Bustosa, osim izborenih izbačaja, Tahull i De Toro bezopasni, Mallarah se pred kraj probudio sa 2 gola, Perrone na početku je imao isto toliko, ali je bio prinuđen forsirati cijelu utakmicu, ponekad i preterujući kao primjerice kod jednoga igrača više i nakon time outa kada je odmah krenuo na cimanje i šut. Iz igre nije štimalo ali imali su Španjolci puno prilika sa igračem više nekada i po par pokušaja u njima no je rezultat bio isto loš. Dva puta su im prošla ubacivanja po ljevoj strani iz kojih su izborena dva peterca ali su i tu samo polovični bili u realizaciji. I to je bilo sve što se napada Španjolske tiče. Del Lungo jeste bio dosta dobar i nakupio 14 obrana no veoma malo tih šuteva je došlo nakon izrađenih akcija i iz povoljnih pozicija.

Kada se ovako zatvori protivnik više od pola posla je obavljeno. Kao u polufinalu protiv Mađarske, Italija vrlo agilna i sa puno rješenja u napadu, stalno proplivavaju, Di Somma najčešće duplira na 2 metra, Aicardi i Bodegas će uvjek iskoristiti i trunku neodlučnosti obrambenih, makar ih bilo i tri okolo kao što je bilo kod gola Aicardija. Ma što govorili o suđenju Talijanima, teško će se ko sjetiti neke bitnije utakmice u kojoj su imali samo 6 igrača više, u drugome poluvremenu samo jednog te su tada svih 5 golova postigli iz igre, u prva četiri bili su stoprocentni. Dodamo li ovome da je Dolce zabio 2  gola (osim njega samo Luongo isto toliko) uz jednu asistenciju na stativu Renzutu, jednu „šetnju“ kroz sredinu Di Fulvia koga niko od Španjolaca nije ni pokušao zaustaviti (Mallarach se posebno izglupirao) nije bilo niti potrebno da Figlioli bude uspješniji od tog jednog gola kao i, onoliko u polufinalu raspucani, Echenique.

Kako god, zlato je zasluženo pripalo Italiji koja je u najbitnijim utakmicama i protiv najozbiljnijih protivnika odigrala najbolje, disciplinirano u obrani, raznoliko i efikasno u napadu, praktički u svim segmentima igre bolje od rivala.

Nakon finalne utakmice djeljene su i nagrade, neke besmislene (MVP utakmice za broncu?) a neke problematično kome su otišle, no svakako još jedna prilika iskazat se FINA koliko „ozbiljno“ radi za vaterpolo. Pobrojaćemo i laureate pa vi procijenite i sami:

Joković je MVP utakmice za broncu, Figlioli finala, najbolji golman SP Lopez, najbolji strijelac Ivović, najbolji igrač SP Di Fulvio. U idealnoj sedmorci su još pored nabrojanih Tahull, Zalanki i Mandić.

 

1. četvrtina

 

0:1 Luongo sa ljevog krila pliskom u bliži kut – igrač više

1:1 Perrone sa srednjeg – igrač više

1:2 Echenique sa desnog vanjskog – igrač više

2:2 Perrone sa ljevog vanjskog – igrač više

 

2. četvrtina

 

2:3 Figlioli iz vana

2:4 Dolce sa srednjeg – igrač više

2:5 Renzuto sa stative na asist Dolcea – igrač više

3:5 Munarriz – peterac koji je zaradio Perrone uplivavši po ljevoj strani

 

3. četvrtina

 

3:6 Aicardi kraj 3 Španjolca

3:7 Dolce iz vana

3:8 Di Fulvio brzo kroz sredinu ostavljen sam

4:8 Mallarach sa desnog vanjskog – igrač više

 

4. četvrtina

 

4:9 Luongo sa ljevoga krila pliska pred Lopezom

5:9 Mallarach sa desne strane kroz ruke Del Lunga

5:10 Bodegas šraubom kraj Larumbea