Hrvatska preko Crne Gore u četvrtfinalu

Hrvatska je pobjedila Crnu Goru u najvažnijoj utakmici grupne faze i osigurala plasman u četvrtfinale gdje nas očekuje dvoboj protiv Grčke. Na kraju samo 11:10 iako je to puno 3 četvrtine bio dvoboj dva neravnopravna protivnika u kojem je Hrvatska u svim segmentima nadigrala protivnika i vodila 10:5.

 

Crna Gora je tek u startu utakmice bila donekle ravnopravna, ali vrlo brzo, već kroz drugu polovicu prve četvrtine pa sve do kraja treće, bila je to utakmica u kojoj je Hrvatska u potpunosti nadigrala Crnu Goru. Izgledalo je kao da svaki potez Crne Gore, bilo kojeg igrača, unaprijed očekujemo i znamo u kojem smijeru ide. Poptuno smo ih nadigrali u pripremi i vođenju utakmice i zasluge idu izborniku Tucku i ostatku stožera.

Utakmica se treba podijeliti u dva dijela, na prve tri i na zadnju četvrtinu. 10:5 na kraju treće u potpunosti je odavalo razliku u kvaliteti igre. U napadu smo bili efikasni, a u obrani lakoćom zatvarali protivničke pokušaje. Crna Gora igrala je prestatično u pozicijskom napadu, uglavnom se dodavajući na pozicijama desnog vanjskog i srednjega. Nisu imali kontru ni tranziciju, nisu imali prednost u duelima sidruna i bekova (dapače), a i s igračem više su bili loši. Čak je i Ivoviću promašio peterac, točnije Bijač mu ga je odličnio obranio.

 

Uoči prvenstva istaknuli smo bojazan za formu Bijača koji je pokazao u prve dvije utakmice da je i ovakav, ne do kraja u natjecateljskoj formi obzirom na ozlijedu, daleko najbolji golman današnjice. 11 obrana uz 69% obrana nakon 3 četvrtine dosta toga govori. Posebno je „izludio“ Đurđića kojemu je obranio 5 udaraca, barem 3 s igrače manje. Spominjali smo i dvojbu oko Bukića koji je u ovoj utakmici bio najefikasniji igrač s 3 gola. Sva tri je zabio s lijevog krila s igračem više. Prva dva je ubacio loptu na prebačaj sa 2 metra skoro u prazan gol gdje bi pohvalili njegovo kretanje bez lopte (a i Crnogorci ne bi smjeli odigrati toliko loše u obrani), a treći je i sam izradio situaciju i odličnim udarcem probio blok. Od 6 realiziranih igrača više, Bukić je zabio polovicu.

 

Crna Gora je povela preko gola Brguljana na zonu. Od prvih 5 golova zabili su taj na zonu, sa stative sa dva igrača više (Pješivac), iz polukontre 6 na 5 (Vidović), sa drugog sidruna (Obradović) i iz peterca (Drašković). Onda se u razdoblju 4 i po minute zadnje četvrtine otvorilo i zabili su još toliko, 3 na zonu i 2 s igračem više. Tako na 2 i po minute do kraja dolaze na 10:10. Nakon što su obranili napad – Bušlje u blok – Ivović pokušaao uplivat na dva metra, dobija i loptu, ali možda je bila malo daleko i suci se ne oglašavaju. Odmah idući napad s igračem više Xavi zabija za konačnih 11:10. Imala je Crna Gora i napad s igračem više, ali neuspješan kao i većinu tijekom utakmice.

 

Što se tiče Hrvatske istaknuli smo Bijača i Bukića te odličnu pripremu utakmice. Najlošiji segment bilo je tih nekoliko minuta ludila u kojima treba istaknuti i nesnalaženje izbornika koji nije navrijeme pozvao time out već je dozvolio 5 golova u nizu bez da prekine seriju. Tako da riječi koje je uputio igračima „Što vam je, što ste se usrali?!“, treba uputiti i njemu. Momčad je očito prerano zaključila utakmicu i na treneru je da navrijeme reagira kako bi prekinuo negativni slijed događanja. Zakasnio je najmanje 2 gola i trebao je već na 10:8 pozvati time out.

Treba istaknuti i opet odličnog Vrlića koji je zabio 2 gola sa pozicije sidruna i zardio još 3 igrača više. Svi su u biti bili barem dobri tako da je svatko dao svoj doprinos. Od odličnog gola Benića na prebačaj na zonu, preko Lončarova 3 zarađena izbačaja i plus isplivane kontre sve do Xavija koji je također pobjegao u čistu kontru te zabio i odlučujći gol.

Zanimljivo je primjetiti da je od 6 vanjskih igrača Miloš imao daleko najmanju minutažu, samo nepunih 10 minuta u odnosu na 18, 19, 25, 25 i 28 ostalih. Potpuno smo zaustavili Ivovića koji je ostao bez gola, lakoćom smo čitali pokušaje i s igračem više. Crna Gora imala je 2/8 na kraju treće i to je jedan realizirala preko peterca, a drui je bio dvostruki igrač više. Statistički se izdvaja Pješivac koji je zaradio 2 peterca i 5 igrača više. Đuro Radović također treba puno bolje. Nejasno je zašto Gojković forsira Lazovića koji je skupio samo 4 obrane i to sve 4 dalekometne poluvisoke lopte koje bi zaustavio baš svaki golman. S Tešanovićem nema što izgubiti, može samo dobiti i ovdje, a pogotovo za ubuduće.

 

Pad Hrvatske u zadnjoj četvrtini najvjerojatnije je posljedica preranog opuštanja i mentalnog zaključivanja utakmice malo prerano. Pohvale Crnoj Gori koja je čim je dobila tu malu priliku zgrabila, ali onda opet na kraju nije imala snage ni znanja do kraja prelomiti utakmicu kada su bili u tom veliom naleto od 5:0.

 

2. kolo grupe A

Crna Gora – Hrvatska      10:11 (1:2, 2:4, 2:4, 5:1)

Suci: Naumov (Rus), Colombo (Ita)

Crna Gora: Lazović (4), Brguljan 2, Radović, Petković 2, Čučković, Obradović 2, Vidović 1, Đurđić, Ivović (0), Spaić, Drašković 1(1), Pješivac 1, Tešanović. Izbornik: Gojković.

Hrvatska: Bijač (14), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 3, Vukičević, Bušlje 1, Miloš, Vrlić 2, Benić 1, Garcia 2, Marcelić. Izbornik: Tucak.

Osobne pogreške: CG 12, Hrv14

Peterci: CG 1/2, Hrv –

Igrač više: CG (0/1+1/3+1/4+2/3)=4/12 (33%), Hrv (1/3+2/3+2/4+1/2)= 6/12 (50%)

Obrane: Lazović (0/2+3/7+1/5+0/1)= 4/15 (27%), Bijač (1/2+6/8+4/6+3/8)= 14/24 (58%)

Golovi, zarađeni peterci i igrači više:

Vrlić: 2 gola + 3iv

Pješivac: 2 peterca + 5iv

Spaić: 4iv

Lončar: 3iv

Obradović: gol