Cirkusanti i Vortex na vrhu nakon grupne faze

Nakon trećeg kola i završetka grupne faze Europskog prvenstva u Budimpešti neke stvari su jasnije, kako među sudionicma EP tako i među fantasy igračima. Naši igrači su kod drafta ispravno  predvidjeli pobjednike skupina (Hrvatska, Srbija, Mađarska, Italija) što znači da su se obistinila predviđanja kako će ekipe Italije i Španjolske, koje su se kvalificirale na Olimpijske igre prošle godine na Svjetskom prvenstvu, ozbiljno (punom natjecateljskom snagom) shvatiti ovogodišnje EP.

 

Slijedom navedenoga obzirom na broj i raspored utakmica fantasy igrači fokusirali su se na igrače iz ekipa Španjolske, Crne Gore i Grčke koje su završile drugoplasirane u skupini te se očekuje njihov lagani prolazak u četvrtfinale te odigravanje maksimalnih 7 utakmica na turniru. Malo iznenađenje je gust poredak u grupi B i ispadanje Nizozemaca što je posebno rastužilo Igora i njegovu sivu eminenciju Gjiva koji su računali na bogati učinak Robina Lindhouta koji bi, da je ušao u osminu finala, odigrao 7 utakmica. Nešto manje iznenađenje je ispadanje Malte od Turske i podbačaj Stevena Camillerija, jošjedne tihe patnje dua Igor/Gjivo.

Gužva u grupi B odnosno uvid u kvalitete ekipa dovela je do situacije gdje Rusi u osmini finala i nisu pretjerano izraženi favoriti protiv starog (ne samo sportskog) rivala Gruzije koja svoje ambicije temelji na iskusnom treneru (Chomakidze) i nekoliko naturaliziranih igrača s područja bivše Jugoslavije, ali i na učinku domaćih snaga (npr. Imnaishvili). Vidjet ćemo da li će u osmini finala bolji rezultat postići Andrija koji nade polaže u Ruse Bychkova i Nagaeva, ili Mario koji čvrsto stoji uz ”Gruzijce” Crepulju i Jelaču, ili je najpragmatičniji Davor koji vjeruje jednima i drugima (Merkulov / Vapenski).

 

Nakon trećeg kola fantasyja izdvojili su se Davor i Igor (Gjivo) koji su u anketi nakon drafta i dobili najviše palčeva gore za izbor igrača. Primjetan je skok trećeplasiranog Stručnjaka za vino Mate u drugom i trećem kolu, čini se da je startna pozicija na draftu iskorištena za biranje igrača na duge staze tako da njegovu ekipu  očekujem u borbi za vrh do zadnjeg magičnog poteza Denesa Varge, koji će se prema dosad viđenom dogoditi u finalu EP.

Ivan, Andrija i Mario smjestili su se u sredini poretka. Ivanova Komarda je na početku među igračima slovila kao pritajen favorit za vrh poretka obzirom na koncentraciju poznatih vaterpolskih imena. Andriju i Maria ne dijeli samo 0,01 bod nego i izražena razlika u prosječnoj starosti ekipa obzirom je Val Jezera na početku proglašen najstarijom ekipom u povijesti Fantasyja.

KomančerOSi i Zagora na ovom prvenstvu nisu u svom uobičajenom elementu obzirom smo ih navikli gledati na vrhu poretka. Duvnjaci ipak imaju možda i najjaču desnu stranu od svih ekipa pa se očekuje pomak.

Robertov Gradac je više očekivao od Del Lunga i Genidouniasa, ali kao što je Andrija u jednom tekstu napisao, to su igrači koji preuzimaju odgovornost u ključnim trenucima bitnih utakmica, odnosno njihovo vrijeme tek dolazi.

Na dnu poretka je naš riječki torcidaš Duje koji očito nosi teret odabira stanovitog Luke Bukića, ne samo zbog loše karme u odnosu na organizatora nego i zbog lagane viroze koju Luka vuče još sa priprema.

Četvrto kolo je uobičajeno najteže u fantasyju jer najbolji igrači ne nastupaju. Sad ćemo vidjeti je li Stručnjak za vino bio jedini koji je pametno balansirao ekipu za cijeli turnir na duge staze.