Hrvatska u finalu, brani naslov protiv Španjolske

Foto: European Aquatics

Hrvatska je pobijedila Mađarsku 11:8 i plasirala se u još jedno finale Europskog prvenstva gdje ćemo braniti naslov protiv Španjolske.

Utakmicu možemo podijeliti u dva dijela, u prvih malo više od 21 minutu palo je 7 golova, a onda u preostalih nepunih 11 još čak 12 golova. Mađari nisu imali dovoljno iskustva i kvalitete da kazne našu lošiju igru, pogotovo u tom periodu do pred kraj treće četvrtine. Očekivano s obzirom na sve okolnosti. S druge strane Tucak je gurnuo Burića na poziciju sidruna u toj trećoj četvrtini koji je samo u tim minutama zaradio 2 peterca, isključenje i zabio gol kao sidrun. To je usmjerilo utakmicu prema većem broju golova što se nastavilo i do kraja. Ponovno je Fatović vanjskim šutem bio opasan i prelomio je utakmicu golom za +3, 9:6 na 6 i po minuta prije kraja.
Velike probleme zadavao nam je Haraiji koji u samo 11 minuta u igri zaradio 6 igrača više. Biljaka je proveo samo 4 minute u igri i zaradio 3 osobne. Imali smo u početku i problema s povratnom tranzicijom. Imali su Mađari čak 3 puta priliku za kontru. Prvi put je Fatović fenomenalnim plivanjem zatvorio Vince Vigvarija u kontri 1 na 0, a dodatni doseg je taj što je Vince jurnuo u kontru baš nakon Fatovićevog šuta. Loren je ispravio grešku suigrača i još i uspio stići protivnika. Drugi put je Burian krenuo u kontru i šutirao preko gola nakon što je bio pod pritiskom našeg obrambenog igrača i nije imao puno vremena. A treći put, Vince je na kraju druge četvrtine imao značajnu prednost, ali mu je nedostajalo par sekundi, isteklo je vrijeme kad je bio na nekih 10 metara od Bijača.

Istaknuli smo Burića kao ključnog igrača ove utakmice. Fatović je jedini koji je zabio 2 gola „iz igre” – Kragić je ukupno zabio 3, ali dva iz peteraca – i uz to dodao asistenciju Lončaru na stativu. Bijač je upisao 8/16 obrana. Nije bilo nekih velikih rola ostalih igrača, a i danas to i nije bilo potrebno.
Mađarska je uz Haraija s isključenjima, sve golove dobila od 3 igrača; Vince i Nagy po 3 i Fekete 2. Ostalima je ova utakmica, u ovom trenutku, bila preveliki zalogaj. Nagy je uz to dodao i 3 asistencije i sudjelovao u 6/8 golova svoje ekipe. 19-godišnji Gyapjas je bio na golu do pred nekih 4 minute prije kraja. Nije bio loš, imao je solidnih obrana, ali i barem dva primljena gola koja ne bi trebao primiti na ovom nivou. Ali radi se o jako mladom golmanu kojega prvi put vidimo na nekom natjecanju.

U drugom dijelu utakmice Mađari nisu uspijevali prijetiti kroz plivanje. Imali su još samo jednu polukontru na samom početku treće četvrtine, ali je jedan igrač s lijevo krila dodao loptu između svoja dva na desnoj strani i tako je ne samo propala izgledna situacije, nego su i izgubili loptu.

Hrvatsku sada ponovno očekuje Španjolska kao na početku prvenstva. U međuvremenu su digli formu i bit će puno teže. Ali finala su, i kad je veća razlika u kvaliteti, uvijek neizvjesne utakmice. Dobro ‘ajde, imamo Rio i Kazan, ali ovaj put neće biti tako. Igramo doma. Tu nam je omjer 15:2 uz jedan neriješeni rezultat koji sad nije opcija.


Polufinale EP 2024

Hrvatska – Mađarska 11:8 (2:2, 2:0, 3:4, 4:2)
suci: Alexandrescu (Rum), Putniković (Srb)
Hrvatska: Bijač (8), Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Biljaka, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 3(2), Vrlić 1, Butić 1, Harkov 1, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak
Mađarska: Banyai (2), Tatrai, V.Varga, Pohl, Vi.Vigvari 3, Nagy 3, Fekete 2, Burian, Kovacs, Ve.Vigvari, Vismeg, Harai, Gyapjas (7). Izbornik: Z.Varga

Osobne greške: Hrv 12(3+3+3+3), Mađ 14 (3+2+6+3)
Peterci: Hrv 2/2, Mađ –
Igrač više: Hrv (1/3+1/2+0/2+2/2)= 4/9 (44%), Mađ (1/3+0/3+2/3+1/2)= 4/11 (36%),
Obrane: Bijač (3/5+1/1+1/5+3/5)= 8/16 (50%), Gyapjas (4/6+1/3+1/5+1/2)= 7/16 (44%), Banyai (2/4)= 50%
Asistencije: najviše Nagy 3
Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Burić: gol + 2 peterca + 2 iv
Vrlić: 3iv
Lončar i Butić: po 2iv

Harai: 6iv
Kovacs: 3iv

Odgovori