Italija za broncu okrenula Mađarsku iz -5 u +5 u samo nekoliko dana

foto: European Aquatics

Mađarska – Italija 7:12 (1:4) (2:4) (1:2) (3:2)

Suci: Alexandrescu (ROU), Putniković (SRB)
Igrač više: Mađarska 7/12, Italija 2/7
Dva igrača više: Mađarska 0/1, Italija 0/1
Peterci: Italija 1/1

Mađarska: Banyai (10), Tatrai 2, Molnar, Pohl, Vi.Vigvari 3, Nagy 1, V.Varga, Burian 1, Kovacs, Ve.Vigvari, Vismeg, Harai, Gyapjas (1). Izbornik: Z.Varga

Italija: Del Lungo (9), Di Fulvio, Condemi, Marziali, Fondelli 3 (1/1), Cannella 2, Renzuto 1, Echenique 3, Presciutti 1, Bruni, Di Sommma 1, Velotto 1, Nicosia. Izbornik: Campagna

Izvjesno je bilo da će ovo bit potpuno drugačija utakmica od one u skupini koju su odigrala ova dva rivala, ne samo zbog njene važnosti već zbog očitog kalkuliranja Talijana u onoj prvoj. Pravo pitanje je bilo hoće li reprezentacija Mađarske moći pružit ozbiljniji otpor kao što su to učinili u polufinalu, ili odigrat na svome maksimumu kao što su u četvrtfinalu. Psihološki pritisak i dalje nisu imali iako je sada ulog u igri bila medalja ali je očito i reprezentacija Italije brzo konsolidirana nakon teškog poraza u polufinalu protiv Španjolske. Ispostavilo se sasvim realnim da ovaj sastav Mađarske nema puno šansi protiv protivnika ove razine pa je utakmica riješena još u prve dvije četvrtine. Z.Varga možda nije unaprijed digao ruke od bronze no svakako je bila čudna njegova odluka da u sastavu ovoga puta ne bude jedan od iskusnijih (i boljih) Fekete, te da počne sa Gyapjasem na golu. Banyaija je u igru uveo već u drugoj četvrtini ali izostanak Feketea donio je preveliki teret na pleća Vi.Vigvaria i Tatraia ako se u obzir uzme da je primjerice Nagy imao tek jedan šut (i postignut gol) ali na samom kraju utakmice, Burian sveukupno 3 (isto 1 gol) ostali sveukupno dosta manje.

Italija je od početka krenula sa presingom u obrani i uspijevali su ga držati jako dugo, čak i u momentima kada bi prešli na pliću zonu to je više bilo iznenađenje za napad Mađarske pa se dugo ni tada nisu snalazili. Za bolji rezultat svakako im je bila potrebna mnogo bolja realizacija kod igrača više, no, valjda u skladu sa godinama i (ne)iskustvom i u tim situacijama su nekad bili brži kod šuteva no što je trebalo. Kao dodatni faktor svakako se ne smije zaobići ni uloga Del Lunga koji je odličan bio i ovoga puta, imao je 6 obrana kod igrača manje, jedinu priliku iz polukontre Mađarske (Vi.Vigvari) je isto on zaustavio. Neusporedivo slabija obrana od španjolske, omogućila je da Italija ovoga puta odigra dosta efikasnije, u seriju golova ušao je od početka Echenique, slabosti lijeve strane obrane Mađarske koristili su Renzuto i Di Somma, Fondelli i ovoga puta dao doprinos u golovima, dva dodao i ponovo u sastavu Cannella.

Italija je već u prvoj četvrtini došla do ozbiljnije prednosti, dva gola su dali za nešto više od minute igre a isto se ponavljalo i u drugoj i u posljednjoj četvrtini. Echenique i Renzuto su pogađali dijagonalama sa desnoga krila, ovaj drugi kod igrača više i moguće da je to bio presudni razlog da Z.Varga mijenja golmana nakon prvoga perioda. Još jedan gol je Italija dala kod igrača više (Fondelli) a dva šuta je iz vana imao Di Somma na istecima napada, kod prvoga mu je gol poništen, kod drugoga je udarac uputio na vrijeme. Mađarska se nije snalazila na presing protivnika, u prvome napadu su izgubili loptu i skrivili izbačaj nakon koga je Italija povela sa 0:2, osim tri neiskorištena igrača više iz igre su imali promašaje Tatraia i Pohla, Vi.Vigvari je jedini pogodio, sa lijevog vanjskog kod igrača više.

Početkom druge četvrtine ponovo dva brza gola Italije kojima su stigli već na 5 razlike, Echenique je sada sa desnoga krila pogodio u bliži kut protiv Banyaija, Presciutti sa 8 metara sa desnog vanjskog. Banyai je uspio obraniti Di Sommi udarac sa stative kod dva igrača viška Talijana pa je Mađarska sa vanjskih pozicija uspjela vezati dva gola (Vi.Vigvari i Tatrai) za 3:6 ali do kraja druge četvrtine nisu se uspjeli vratiti u igru, naprotiv, Italija jest, vratiti se na +5. Echenique sa desnog vanjskog je postigao svoj treći gol, na kraju četvrtine su još vezali 3 napada kada su šutirali Presciutti (2 puta prečka) i Cannella (obrana), sa time da je kod drugog pokušaja Presciuttija odbijenu loptu potpuno sam Velotto zabio u gol.

Kada je početkom treće četvrtine Cannella pogodio sa desnoga vanjskog za 3:9 utakmica je praktički bila riješena. Talijani su već počeli kalkulirati s vremenom, smanjujući i oni svoju realizaciju igrača više ali ne popuštajući puno u obrani. Burian je najzad pogodio kod igrača više sredinom četvrtine, pred kraj i Fondelli iz peterca koji je zaradio Marziali. Na kraju, i početkom posljednje četvrtine dva gola Italije u nešto više od minute, sa vanjskih pozicija Fondelli i Cannella donose 4:12 pa se nije više mnogo toga dešavalo do kraja. Do sredine četvrtine Vi.Varga će uspjeti na zonu pogoditi za 5:12 a posljednja dva gola će Mađarska postići u samome finišu, Tatrai sa desnog vanjskog i Nagy sa srednjeg kod igrača više, pa tako bar izbjeći katastrofu.

Italija je tako stigla do još jedne medalje, Mađarskoj je isto veliki uspjeh i četvrto mjesto, plus su “dobili” nekoliko mlađih igrača sa kojima će u budućnosti ozbiljno moć računati.

Odgovori