Hrvatska u polufinalu

35th LEN European Water Polo Championship - Split 2022 - Croatia vs Georgia - SHUSHIASHVILI Nika and MARINIC KRAGIC Jerko

Hrvatska je očekivano lagano pobijedila Gruziju i plasirala se u polufinale Europskog prvenstva, tek drugo nakon što smo 2010. u Zagrebu postali prvaci Europe. Končanih 15:5 uz podatak da je Gruzija odmarala dva igrača; Baraldija i Sarića.

I prije utakmice bilo je jasno da će ovo biti jednosmjerna utakmica. Isti protivnici sastali su se i prije 2 mjeseca u osmini finala Svjetskog prvenstva i tada je bilo 13:7. Što se tiče svih jučerašnjih četvrtfinala, izostala je neizvjesnost u sva 4 što je šteta za sport i za sami sustav natjecanja. Uz čitav niz ogromnih rezultatskih razlika u grupnoj fazi, očito je da je puno bolje za elitno reprezentativno natjecanje da se vrati stari format s 12 reprezentacija u kojim imamo 6 najboljih koji idu u samu završnicu. Ali o tome više drugom prilikom.

Hrvatska je prva dva gola zabila iz peteraca preko Harkova. Prvoga je zaradio Biljaka na stativi s igračem više, a drugoga Burić. Kasnije je Fatović odlično ušao iza leđa svog čuvara, a Bašić ga pravovremeno proigrao te je Žuvela realizirao igrača više s druge stative na asistenciju Marinić-Kragića s lijevog vanjskog. I tu je utakmica već bila riješena. Gruzija i nije imala prevelikih ambicija. Malo je žalosno da u povijesnom četvrtfinalu oni svoja dva igrača odmaraju. Jasan je njihov pristup, slijedi im utakmica s Francuzima gdje pobjedom mogu osigurati novi nastup na Svjetskom prvenstvu. Ovo ljeto su prvi put nastupili, ali kao zamjena za suspendiranu Rusiju. Ali iz perspektive vaterpola i natjecanja, porazno je da jedna momčad odmara igrača u četvrtfinalu jer nema baš nikakvih ni izgleda ni očekivanja.

Bijač je opet bio odličan, skupio je 12/15 obrana u 3 četvrtine gdje je obranio jedan peterac, a i drugi nije primio. Dobro je i taj šut zatvorio, ali je stativa odradila posao do kraja. Niti jedan igrač manje u tom periodu nismo primili (Gruzija 0/6) i Bijač je još jednom potvrdio da je u najboljoj formi na ovom prvenstvu. S druge strane, u te tri prve četvrtine mi smo imali 3/3 peterce i 5/6 igrača više tako da tih 0/6+ 0/2 prema 5/6 i 3/3 puno govori kakvoj smo utakmici svjedočili. A i golmanski učinak 76% (16/21) prema 29% (6/21).

Sad nas očekuje Italija u polufinalu koja je u drugom poluvremenu slomila otpor Francuske. Talijani će i u ovoj utakmici biti bez Renzuta koji je kažnjen nakon utakmice protiv Crne Gore jer je šakom preko vode udario Averku.

Hrvatska – Gruzija            15:5 (4:0, 2:2, 6:1, 3:2)

Suci: Alexandrescu (Rum), Ohme(Nje)

Hrvatska: Bijač (12)(1), Burić 2, Fatović 3(1), Krapić, Lazić, Bukić 4, Biljaka, Žuvela 1, Marinić – Kragić 1, Vrlić, Bašić 1, Harkov 3(2), Popadić (4). Izbornik: Ivica Tucak.

Gruzija: Razdmadze (4), Vapenski (0), Dadvani, Shushiashvili 3, Bitadze 1, Jelača, Jakhaia, Tkeshelashvili, Imnashvili, Magrakvelidze 1 , Adeishvili,  Vasić (0), Shubladze 2. Izbornik: Dejan Stanojević.

Osobne pogreške: Hrv 10, Gru 11

 Peterci: Hrv 3/3, Gru 0/2

Igrač više: Hrv (2/2+2/3+1/1+0/2)= 5/8 (63%), Gru (0/2+0/2+0/2+2/2)= 2/8 (25%)

Odgovori