Španjolci dominantno preko Grčke u polufinalu

35th LEN European Water Polo Championship - Split 2022 - Spain vs Greece - SPANISH defence

Španjolska – Grčka 9:5 (4:2) (1:1) (2:1) (2:1)

Suci: Margeta (SLO), Putniković (SRB)

Igrač više: Španjolska 4/8, Grčka 3/10

Peterci: Španjolska 1/1, Grčka 1/2

Španjolska: Aguirre (11/16), Munarriz 2, Granados 2 (1/1), Sanahuja, De Toro, Larumbe, Famera 2, Cabanas 1, Tahull 1, Perrone 1, Barroso, Bustos, Lorio. Izbornik: Martin.

Grčka: Tzortzatos, Genidounias (1/1), Skoumpakis, Gkiouvetsis, Argyropoulos, Papanastasiou, Dervisis 1, Alafragkis, Kopeliadis, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlachopoulos 2, Limarakis (14/23). Izbornik: Vlachos.

               Četvrtfinale od koga se najviše očekivalo ipak je lakše no što se mislilo pripalo reprezentaciji Španjolske. Utakmica između protivnika koji nekoliko godina unazad imaju konstantnost dobrih igara i rezultata na kraju je “prelako”  odlučena. Grčki tim jeste  u Splitu bez ranije standardnoga Zerdevasa na golu, no Limarakis se i protivu Hrvatske, pa i u ovoj utakmici pokazao dobrom zamjenom. Izostanak Fountoulisa i pojavljivanje ljevorukog Kopeliadisa doveli su da Genidounias češće igra po lijevoj strani gdje se, čini se, ipak ne snalazi tako dobro. To je također onda umanjilo ulogu Gkiovetsisa kome je Vlachos očito “suzio” djelovanje po toj lijevoj strani, a upitna je bila i opcija sa Kopeliadisom umjesto Gkillasom po desnoj. Kako god, Španjolska obrana je uspjela zaustaviti i Genidouniasa, još važnije Argyropoulosa, a najvećim dijelom i Vlachopoulosa, čime su obavili veliki dio posla na putu ka polufinalu.

               Napadački se najzad u ovoj utakmici kod Španjolske “pojavio” i Famera, golom iz igrača više te jednim iz kontre, no u njihovoj postavi je sasvim dovoljno igrača koji će pridodati gol-dva osim onih neprikosnovenih (Perrone, Munarriz, Granados). Osim Famere, to je u ovoj utakmici bio Cabanas, golom s desnog vanjskog i Tahull koji je uspio izdržati jedan žestok duel sa Argyropoulosom i zabiti gol preko glave. Limarakis je nekim svojim obranama uspio malo poremetiti Munarriza (šut 2/9) pa i Granadosa ali doprinijela je tomu i obrana Grčke, znajući odakle prijeti najveća opasnost. Opet, u prvoj četvrtini, pored Famere i Cabanasa, po jednom su pogađali i Munarriz i Granados. Tahull je također doprinio zarađujući par izbačaja, od kojih su Španjolci već na startu iskoristili 3, jedini nije uspio upravo Tahull kome je sa stative obranio Limarakis. Na drugoj strani Kakaris i Nikolaidis su također u prvoj četvrtini izborili peterce, Genidounias je realizirao jedan, Argyropoulosu je obranio Aguirre. Nakon početnih 2:0 za Španjolsku, Vlachopoulos je iz igrača više poravnao na  2:2, a do kraja četvrtine ipak su Španjolci imali dva razlike. Nakon neiskorištenoga peterca, Grčka počinje drugu četvrtinu s neiskorištenim igračima više (2 uzastopno), Gkiouvetsisu i Genidouniasu je obranio Aguirre, a kaznio Famera iz kontre za 5:2. Vlachopoulos je isto propustio šansu u kontri kada je umjesto da je sam završi po desnoj strani dodao u sredinu Dervisisu koga su obrambeni stigli i uzeli mu loptu.  Kako su najbolji grčki pucači bili dobro čuvani baš Dervisis je morao uzimati neuobičajeno za njega šuteva, Vlachopoulosova asistencija ka njemu prošla je kod narednoga igrača više iz kojega je Grčka došla na 5:3. Do poluvremena po igrača više još ne realiziraju ni jedni ni drugi, De Toru je sa stative obranio Limarakis dok su Grci kod svoga odmah pogriješili i izgubili loptu.

               Početkom treće četvrtine Španjolska dolazi do 4 razlike, Perrone s lijevog krila (igrač više) i Munarriz s nekih 8 metara daju golove za 7:3 nakon čega Španjolska usporava ritam. Kakaris sa stative smanjuje iz igrača više, do kraja treće četvrtine još ne uspijevaju Argyropoulos (obrana) ni Dervisis (blok). Na drugoj strani ni Španjolska ne koristi dvije čiste prilike kod igrača više, Tahull kod brzo izvedenog pogađa stativu, Fameri brani Limarakis. Tahull se iskupljuje golom početkom posljednje četvrtine a Vlachopoulos najzad s desnog vanjskog pogađa za 8:5. Aguirre spašava svoj tim neizvjesnije završnice kod šuta Kakarisa iz idealne prilike sa stative (igrač više) pa nakon nekih 6 minuta bez golova, do kraja vidimo još gol iz peterca koga je zaradio Sanahuja a realizirao Granados za konačnih 9:5.

               Španjolska tako, uvjerljivo i s dosta samopouzdanja ulazi u završnicu natjecanja i borbu za novu medalju, Grčka u ovome duelu ipak bez šansi ovoga puta bez mogućnosti za još jedno mjesto na pobjedničkom postolju.

Odgovori