Hrvatska uraganom u drugom poluvremenu pomela Grke

Hrvatska je pobijedila Grčku u četvrtfinalu Europskog prvenstva nakon uraganske serije 8:0 u drugom poluvremenu. Grci su ostali bez odgovora 14 minuta, i u obrani i u napadu. Bijač se razbranio u drugoj četvrtini protiv svojih klupskih kolega, a u napadu je Marinić Kragić uz asistenciju Vukičevića i Fatovića bio ključna figura.

Prvi dio utakmice, pune dvije četvrtine obje momčadi bile su potpuno ravnopravne, čak je i Grčka većinom imala ritam rezultata pod svojom kontrolom, 4 puta je vodila do 5:6 na poluvremenu. Međutim, u toj drugoj četvrtini Bijač se potpuno razbranio, upisao je 5 obrana, ali se još čekalo da i naš napad proradi. Do tada su Grci poprilično dobro držali pod kontrolom naša napad igrajući zonsku obranu vrlo često apostrofirajući Butića na desnom vanjskom.

Međutim, drugo poluvrijeme donijelo je rapsodiju u našoj igri. Bijač je imao samo jednu 3 obrane u tih 14 minuta, a Grci nisu zabili nijedan gol. Em im je unio nesigurnost u igru i šuteve, em su Grci birali krive akcije. Forsirali su drugu stativu koje se izvlačila u 3-3, a to nije donosilo rezultata. Često su i lopte ispadale i prije šuta. Na kraju, u čitavoj utakmici Genidounias samo 2 šuta (uz peterac), Vlachopoulos samo 1, Argyropoulos samo 2 (uz jedan peterac). Trener Vlachos bi trebao dovoditi svoju momčad u situacije da njih trojica imaju bar 15 udaraca, 3 puta više nego u ovoj utakmici. Recimo Gkiouvetsis i Papanastasiou su imali po 0/4 vanjski šut (uz dvije realizirane kontre Papana).

Grčka je nanizala 0/7 igrača više u drugoj, trećoj i četvrtoj četvrtini dok nije na kraju, kad je sve bilo gotovo i samo se čekao kraj Argyropoulos zabio. S druge strane, mi smo imali 7/10, 70% u odnosu na prethodne utakmice kad smo bili puno lošiji. U tom periodu kad smo se odvajali po prvi put na +2 (8:6) i kad je razlika samo rasla na lijevoj strani su igrali Vukičević i Kragić upravo su njih dvojica zabili 3 gola u nizu. U zadnjoj četvrtini priključio im se Fatović s asistencijom na stativu (Lončar), pa dva uzastopna gola i još jednom asistencijom na stativu (Burić).

Naša obrana je odlično iskakala na igrača s loptom, a drugi igrač bi se odlično povlačio duplirati Kakarisa i Nikolaidisa. Bili smo jako agresivni, a i Grci su bili anemični, bez nekih proplivavanja, poprilično statično čekajući, ali što su čekali nije se događalo.

Tucak je u potpunosti nadmudrio Vlachosa

Najbolji pojedinci bili su Bijač, Marinić Kragić i Vukičević. Bijač je svojim klupskim kolegama, a i ostalim Grcima, unio strah u kosti. Imao je 53% ili 9/17, ali kad bi se eliminirala po 2 peterca i 2 čiste kontre u kojima je Papanastasiou imao beskonačno vremena za cimanje to bi bilo 69% (9/13). Jednom je i Kakaris dodao gol s dva metra kad je Bijač pokušao iskočiti i pomoći Biljaki koji je bio na beku.

Marinić Kragić je zabio 4 gola, peterac i 3 puta igrača više, dva puta lijevi vanjski i jednom na krilu. Jednom su Grci pogriješili iskočivši visoko na Butića koji je bio na desnom vanjskom što je Kragić odmah iskoristio odlično se pozicioniravši prije nego je dobio loptu. Vukičević je zabio je jedan jako bitan gol na zonu s lijevog vanjskog čim je ušao kao leteća zamjena, i kasnije dodao s lijevog krila s igračem više na prebačaj Žuvele s desnog vanjskog. I važno je istaknuti da u tom periodu kad se utakmica lomila da je bio na lijevoj strani.

Po statističkim brojevima Fatović je bio najbolji, 3 gola i 4 asistencije. Međutim 2+2 je došlo u zadnjoj četvrtini kada su Grci već bili slomljeni tako da Fatovića stavljamo u drugi ešalon naših igrača, zajedno sa dva sidruna, Lončar je zabio gol, a Vrlić zaradio peterac i svaki od njih po 4 zarađena igrača više.

Međutim, cjelokupna naša igra je funkcionirala bez ikakve greške čitavo drugo poluvrijeme. Učinili smo Grke potpuno neopasnima, izgledali su kao ekipa koja je čitavom klasom ispod naše. Vlachos nije imao odgovora, nije imao plan B, a i nije nešto pokušao kako bi promijenio tijek zbivanja.

Potpuno nam je sve otvoreno za ulazak u finale jer nas danas očekuje B ekipa Mađarske koja je iznenađujuće pobijedila Srbiju.

Četvrtfinale Europskog prvenstva 2024
Hrvatska – Grčka 13:8 (3:3, 2:3, 4:0, 4:2)
suci: Margeta (Slo), Colombo (Ita)
Hrvatska: Bijač (9), Burić 1, Fatović 3, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 2, Žuvela, Marinić Kragić 4(1), Vrlić, Butić, Harkov 1(0), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak
Grčka: Zerdevas (9), Genidounias 1(1), Skoumpakis, Gkiouvetsis, Fountoulis 1, Papanastasiou 2, Kalogeropoulos 1, Argyropoulos 2(1), Alafragkis, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlachopoulos, Tzortzatos (3). Izbornik: Vlachos

Osobne greške: Hrv 12 (3+2+3+4), Grč 12 (3+2+5+2)
Peterci: Hrv 1/2, Grč 2/2
Igrač više: Hrv (1/2+1/2+3/4+2/2)= 7/10 (70%), Grč (2/2+0/1+0/3+1/4)= 3/10 (30%),
Obrane: Bijač (1/4+5/8+1/1+2/4)= 9/17 (53%), Zerdevas (4/7+1/3+3/7+1/5)= 9/22 (41%)
Asistencije: Hrv 9 (4 Fatović, 2 Butić, 1 Burić, Vukičević i Žuvela); Grč 4 (1 – Fountoulis, Kalogeropoulos, Argyropoulos i Vlachopoulos)
Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Lončar: gol + 4iv
Vrlić: 5m + 4iv
Žuvela: 5m + 1iv
Butić: 1iv

Kakaris: gol + 5iv
Nikolaidis: 5m + 3iv
Argyropoulos: 5m
Skoumpakis i Papanastasiou: po 1iv

Odgovori