I u 2.kolu +10 za Hrvatsku

Još jedna pobjeda od 10 razlike, ovaj put 17:7 protiv SAD-a koji se nije pokazao toliko plivački inferioran, koliko prenaivan primivši čak 4 gola sa dva metra od sidruna na postavljenju obranu. Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala ulazak u četvrtfinale gdje čeka najvjerojatnije Japan, eventualno Njemačku.

 

Još jedna jako dobra utakmica Hrvatske, sa samo par malih kikseva u obrani, najviše u drugoj četvrtini. SAD se pokazao kao prenaivan protivnik, jer kako drugačije objasniti čak 4 gola (Vrlić 3 i Lončar 1 + peterac) i izboreni peterac naših sidruna. To si ozbiljna momčad ne smije dozvoliti u 5, a ne u jednoj utakmici. Osim toga bili su jako loši s igračem više, 2/10, čak i jednoobrazni s najčešćim pokušajima s lijevog krila, ili vanjskog ako je tamo bio Danube koji je sam čak polovicu šutirao (samo jednom zabio). Imao je po službenoj statistici čak 10 šuteva, samo jedan gol. Ali te podatke uzimajte s velikim oprezom. Primjerice, tamo piše da je Lončar zabio samo jedan gol, a svi smo vidjeli dva. Beniću su dodali jedan. U utakmici Grčke stoji da je cijelo prvo poluvrijeme Zervedas bio na golu i upisao čak 9 obrana, a uopće nije ulazio u igru. Ponovno je umjesto Macana koji je zaista krenuo u prvoj postavi bio netko drugi, nakon Lončara u prvoj kolu, sada Bušlje. Wolfu su upisali dvije obrane manje, itd…

Ovaj put smo imali 5 kontranapada i zabili 3 i iz jednog zaradili peterac. Amerikanci su uspjeli samo dva puta svoriti prednost 6 na 5 koju nisu iskoristili. Ali bili su puno bolji u ovom segmentu igre od Australaca. Opet smo imali vrlo dobru realizaciju igrača više, 5/8. Bušlje je dominirao na beku, zabio 2 gola, i imao dvije asistencije na Vrlića. Sam Vrlić je zabio 3 gola iz igre sa pozicije sidruna. Teško je naći neku utakmicu u kojoj je to bilo koji sidrun napravio. Osim toga zaradio je još jednog igrača više. Lončar je zabio gol (uz još jedan s igračem više), zaradio peterac i 4 iv (2 bez lopte). Bijač 11 obrana (jedna s gola na gol na kraju prve četvrtine pa to ne uzimamo u ozbiljnu obranu), točnije 10/17.

 

Dok čekamo da se još i Fatović probudio u realizatorskom smislu, iako u svakom drugom igra izvrsno, imamo utakmicu protiv Kazahstana koju samo treba odraditi tj. održati formu na nivou. Onda slijedi četvrtfinale protiv Japana ili Njemačke ako izgubi od Italije sa 2 razlike ili manje.

 

Što se tiče SAD-a, nisu pokazali nekakav napredak i teško ćemo od njih u skorašnje vrijeme dočekati da budu ravnopravni u ovakvim pa i dosta manje zahtjevnim utakmicama. Najviše se istaknuo Danube sa tim silnim, a ne baš dobrim udarcima. Cupido se nije razvio u igrača koji bi nosio igru svoje reprezentacije. Teško je nakon ove utakmice izdvojiti iti jednog igrača. Možda tek sidruna Hallocka koji je zabio gol, zaradio 3 isključenja s loptom i možda još pokojega bez lopte (takvih su na sidrunu imali ukupno 6).

 

Hrvatska je i danas nastavila u istom ritmu kao i prije 2 dana protiv Australije, prva četvrtina 4:1 uz odličnu igru na beku, puno isključenja bez lopte i dvije isplivne kontre. Sada smo zaradili i dva peterca. Opet smo startali bez sidruna, s Macanom u dvostrukoj ulozi i zamjenom nakon minute i po (Omega smatra da je Bušlje bio u prvoj postavi). Čim je Vrlić ušao kao leteća zamjena ovaj put nije zaradio igrača više, nego zabio. Velika greška u obrani SAD-a, zona na krilnom igraču koji ima loptu (Bušlje), a puno previše prostora da kapetan ne bi asistirao Vrliću (uzeo prednju poziciju i dobio loptu na ruku) za lagani gol za 1:0. Malo kasnije je Bušlje zabio sa 6 metara na zonu sa lijevog vanjskog, spojio i dvije oduzete lopte bez faula kao bek i bio prvo ime otvaranja utakmice. Zaradili smo dva peterca, prvo Garcia u kontri kojega realizira Vukičević, a kasnije i Lončar zaračuje peterac, ali Fatoviću ispada lopta prije šuta. Joković zabija iz drugog igrača više ,a pred kraj četvrtine i Hooper iz četvrte akcije za SAD.

Imali smo dvije kontre, osim Xavijeve za peterac, još jednom 3 na 2, ali Jokoviću brani Wolf.

 

Druga četvrtina najlošija do sada od svih za Hrvatsku. Po prvi put smo pokazali neke slabosti u obrani i primili čak 3 gola. Zabili smo 5 tako da je prednost narasla na 9:4. Zabijali su redom Vrlić (šrauba pored Smitha), Joković na zonu nakon nekoliko brzih dodavanja i Fatovićeve asistencije (naivna obrana SAD-a igrala zonu na sve tri vanjske pozicije), Xavi iz rekontre 1 na 0, Vukičević iz kontre 4 na 3 (sretno se lopta odbila do njega, Miloš je morao s krila odmah njemu dodati, a ne Jokoviću) te Benić na zonu sa 10 metara.

Primili smo i mi dva puta na zonu, oba puta pored Šetke. Prvi put je malo dirao loptu i prevario Bijača, a drugi put je potpuno ispao i ostavio Oberta bez bloka. Još je Daube zabio s lijevog krila s igračem više. Zanimljivo sve akcije s igračem više, SAD je radio na lijevo krilo.

 

U istom ritmu nastavilo se i u trećoj, za još dva gola smo digli prednost i sada je 13:6. Joković igrač više s desnog vanjskog zavukao prema sredini, pa Bušlje iz kontre 4 na 3 kada su se Amerikanci uspjeli vratiti, ali su loše pokrili pa je Andro ostao sam, pa već treći gol Vrlića s pozicije sidruna, opet mu je Bušlje uspio dodati loptu na ruku (ovaj put sa srednjeg vanjskog) i Vukičević s igračem više u zadnjoj sekundi četvrtine.

Za SAD zabio Ramirez na zonu sa desnog vanjsko nakon što je Fatović bio preplitko, a kasnije i Hallock s dva metra nakon što su prethodno suci bezrasložno vratili loptu Amerikancima.

Zanimljivo je primjetiti da je Danube imao već 8 šuteva, a od 8 igrača više on je čak 5 završavao zabivši samo jedan gol.

 

Zadnja četvrtina poslužila je samo da i protiv SAD odemo na okruglih 10 razlike. Lončar, pa Benić, pa Šetka i Lončar. Najljepši od ova 4 bio je gol Šetke s igračem više. Točnije izvrna akcija. Benić je s desnog vanjskog zavukao na srednjega, Lončar se s prve stative izvukao na desnog vanjskog, a Šetka s druge došao na sredinu gola i dobio loptu od Vukičevića s lijevog vanjskog, na prijenos. Ušla su oba rezervna golmana, Marcelić je upisao 5/5.

 

2. kolo SP-a – Grupa B

Gwangjau, Južna Koreja

Hrvatska – SAD 17:7 (4:1, 5:3, 4:2, 4:1)

suci: Zwart (Niz); Flahive (Aus)

 

Hrvatska: Bijač (10), Macan, Fatović (0), Lončar 2, Joković 3, Benić 2, Vukičević 3(1), Bušlje 2, Miloš, Vrlić 3, Šetka 1, Garcia 1, Marcelić (5). Izbornik: Ivica Tucak.

SAD: Wolf (8), Hooper 1, Vavic, Obert 1, Hallock 1, Cupido, Danube 1, Farmer, Bowen 1, Ramirez 2, Smith, Irving, Holland (2). Izbornik: D. Udovičić.

Osobne pogreške: Hrv 10, SAD 10

Peterci: Hrv 1/2, SAD –

Igrač više: Hrv (1/2+0/1+2/3+2/2)= 5/8 (63%); SAD (1/4+1/2+0/2+0/2)= 2/10 (20%)

Asistencije

Hrv

Bušlje 2

Fatović, Joković i Vukičević po 1

Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja.

Hrv

Vrlić: 3 gola + 1iv

Lončar: 1 gol + 5m + 4iv

Plivanje: 3 iv

Xavi: 5m

SAD

Hallock: gol + 3iv s loptom

Na sidrunu bez lopte: 6iv

Plivanje: 1iv