Mađarska rutinski do pobjede protiv Hrvatske

foto: vlv.hu

Hrvatska je izgubila od Mađarske 12:10 i odlazi u osminu finala gdje nas očekuje dvoboj protiv Srbije ili Crne Gore. Mađarska je povela 2:0, završila prvu četvrtinu s 3:1 i poprilično rutinski držala vodstvo sve do samoga kraja. Centralni igrač utakmice bio je Gergo Zalanki.

Mađarska je opravdala ulogu favorita i pobjedom osvojila grupu C. Od početka je bila bolja i poprilično jednostavno držala ritam igre i rezultata. Ako bi Hrvatska i došla ponekad na -1, mađarski igrači bi za nijansu podigli nivo i odmah vratili prednost na minimalno 2 gola. Napad Hrvatske je bio kriminalno loš. Ovih 10 golova zavarava jer su 4 došla u zadnje 2 i po minute kada su Mađari vodili 4 razlike (10:6) i već su se i dodatno opustili.

Kao što je u najavi Maro Joković i istaknuo vanjska linija Mađarske i naš igrač više, to su bila dva ključna detalja. Gergo Zalanki je u potpunosti preuzeo ulogu vođe ove momčadi. On je taj koji najviše ima loptu i koji privlači pažnju protivničke obrane. Tako s igračem više on izvuče jednog obrambenog igrača na 5 metara, i onda ostali imaju više prostora iz situacije 5 na 4. ne čudi da je Mađarska čak 3 gola postigla s lijevog vanjskog na prebačaj. Zalanki je imao 4 asistencije, a po mom skromnom nahođenju, na mjestu Zsolta Varge inzistirao bih da bude i agresivniji u napadu na gol šutem, da više traži situacije u kojima će on biti taj koji rješava. Zabio je 3 gola, ali dva na samom kraju kada je utakmica bila u jednom drugom ritmu i kad su obrane ostavljale puno više prostora.

Naš igrač više, kao drugi istaknuti detalj, je nažalost presudio u protivničku korist. Nismo imali nijednu izrađenu akciju kako otvoriti bilo koju poziciju osim akcija na stative. Tako smo igrali i u Splitu i tamo je to bolje prolazilo. Sada čak 7 akcija na stative, samo 2 realizacije. Čak, štoviše, 3 ili čak 4 akcije su bile izrazito loše odigrane, gdje je igrač na stativi u biti bio žrtvovan tim dodavanjem.

Mi smo u najavi istaknuli i uplivavanja vanjskih igrača na poziciju sidruna kod Mađarske. Nije to dovelo do gužve koja bi olakšala našu zonu. Mađari, poglavito Jansik, su znali nekad čekati i tek u zadnjih 7-8 sekundi ući na sidrunsku poziciju i odmah uzeti kvalitetnu poziciju.

U startu utakmice Bukić je prednjačio s lošim rješenjima. Prvo je preko njega pao prvi gol, kasnio je s blokom na Zalankija. Zatim je baš on bio taj koji je loše dodao na stativu, pa mu je na prebačaj s igračem više s lijevog krila, Jansik opalio blok. Nešto kasnije je dobio loptu na prebačaj na zonu i jako loše šutirao s lijevog vanjskog i na to dodao krivo dodavanje u jednom produženom napadu s igračem više, kada je s lijevog krila opet pokušao promaći Žuvelu na stativi, ali je dodao nekome od Mađara. Sve se to događalo u prvih 12 minuta koje su poprilično usmjerile utakmicu u ovom smjeru.

Osim toga i na kraju prve i na kraju druge četvrtine, kada bi zabili gol 25 i 30 sekundi prije kraja, mi smo primali gol na 4 odnosno 3 sekunde do isteka vremena. Čagalj je imao grešku na beku koja se ne bi smjela događati na ovom nivou, a drugi gol je bio s igračem manje.

Naš najbolji pojedinac bio je Vrlić koji je stalno primoravao Mađarsku na izrazito plitku zonu. Tako smo i zabili 3 gola, doduše 2 Burićeva kad je utakmica bila u tom „garbage“ modu ili vremenu. Vrlić je zaradio peterac i još čak 7 igrača više. Dominirao je na dva metra, ali nije pomoglo. S druge strane Mađarska bez sidruna. Nemet jest zabio gol i zaradio 2 igrača više, ali niti malo ne privlači pažnju obrane. Jansik je uz Zalankija ključni čovjek njihovog napada jer on najviše uplivava i pokriva taj manjak sidruna. Ponekad uđe i Angyal, Molnar ili jedan od dva ljevaka. Čak je i Denes u par navrata bio taj, ali mislim da je svaki put napravio kontrafaul.

Morati ćemo puno bolje u idućim utakmicama, posebnice od osmnifinala pa dalje. Iako nas čekaju nešto slabiji protivnici od Mađarske i u osmnifinala, pa čak i u četvrtfinalu, svakako ovo neće biti dovoljno za pobjedu.

Hrvatska – Mađarska                    10:12 (1:3, 2:2, 3:3, 4:4)

Suci: Alexandrescu (Rum), Ohme (Nje)

Hrvatska: Bijač (5), Burić 2, Čagalj, Krapić, Kržić 1, Bukić 2, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić-Kragić 1(1), Vrlić, Bašić, Harkov 2, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak

Mađarska: Levai, Angyal 1, Manhercz, Pohl 1, Vamos 2, Nagy 1, Zalanki 3, Fekete 1, Nemet 1, De. Varga 1, Jansik 1, Molnar, Vogel (5). Izbornik: Zsolt Varga

Osobne pogreške: Hrv (2+4+4+1)= 11, Mađ (4+3+3+4)= 14

Peterci: Hrv 1/1, Mađ –

Igrač više: Hrv (1/4+0/2+2/3+1/4)= 4/13 (31%); Mađ (1/2+2/4+2/4+1/1)= 6/11 (55%)

Obrane: Bijač (0/3+3/5+3/6+0/4)= 5/17 (29%), Vogel (3/4+0/2+2/5+0/4)= 5/15 (33%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Vrlić: 5m + 7iv

Jansik: 5iv

Nemer: gol + 2iv

Krapić: 3iv

Molnar: 2iv

Odgovori