Na korak do Tokija; uvjerljiva pobjeda protiv Gruzije

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Hrvatska je lagano i uvjerljivo pobjedila Gruziju 15:6. Početak je bio nervozan, ali je Gruzija bila jako loša, trener Stanojević loše je postavio igru i nakon 1:2 na pola prve četvrtine do poluvremena Hrvatska radi seriju 8:1 i utakmica je već tada riješena.

Nismo baš dobro ušli u ovu biti ili ne biti utakmicu, osjetila se velika nervoza čak i preko tv ekrana. Šutirali smo u blokove na zonu, krivo spuštali loptu na sidruna, promašili sva tri igrača više. Ipak, kako je Gruzija igrala jako loše od samog početka, s zabijenim golovima, preuzimanjem prednosti pojavila se i mirnoća u igri. Nevjerojatno je da je Gruzija gotovo stalno pogrešno stajala u lepezi gdje bi desno krilo bilo na 5 umjesto na 2 metra i na taj način olakšavala igru naše obrane. Bilo je puno lakše duplirati sidruna, a da niti jedan vanjski igrač ne bude slobodan. A i Gruzija i nema tako dobre vanjske pucače koji bi se mogli iskazati protiv Bijača.

U drugom poluvremenu i mi smo počeli igrati malo čudno u napadu, kao da smo preuzeli Gruzijski stil. Rezultiralo je to izjednačenijom igrom iako je Bijač bio jako dobar na golu i dalje nudio prilike za kontru. 5:3 u drugoj polovici utakmice za konačnih 15:6.

Ključni segment igre bila je naša kontra, što pojedinačna, što ekipna 6 na 5 kada bi sidrun zakasnio više metara. Možda su Gruzijci stajali u loše postavljenoj lepezi kako bi spriječili tu našu kontru, ali ne da im nije pošlo za rukom, nego smo imali kontunuitet napada u kojima smo stalno imali situacije iz kontri. Do kraja utakmice zabili smo dva puta iz kontre, dva puta iz 6 na 5, i još smo zaradili peterac u kontri. U nekoliko navrata nismo realizirali, primjerice kad je Xavi pokušao atraktivno, „špricom“.

Fatović je igrao jako dobro, zabio je 3 gola (jedan iz peterca), nakon njegovog šuta Lončar je odbijanac pospremio u gol. Još je u 3 navrata odlično asistirao, a i neke asistencije na stativu mu nisu upisane jer je primjerice Bušlje promašio. Bijač je skupio 15/21 (71%) obrana iako ni on nije krenuo najbolje, ali nakon 2-3 vezane obrane i on se smirio. Vrlić je ovaj put zaradio 4 igrača više, a Lončar peterac i 2 igrača više. Lončar je dodao i 3 gola; kontru, odbijanac i s igračem više. Vrlić jednog s igračem više i nekoliko odličnih obrana na beku.

Macan je bio najlošiji. 3 isključenja je zaradio, a da nije bio u igri nego možda minutu. 3 puta u obrani po 15ak sekundi i samo jednom u napadu na početku utakmice.

Sada nas očekuje utakmica protiv Crne Gore s kojom u zadnje dvije utakmice nismo dobro prolazili. Pobjeda vodi na Olimpijske igre, poraz u dodatnu utakmicu u kojoj će se moći ostvariti plasman u Tokio.

Hrvatska – Gruzija          15:6 (3:2, 6;1, 2;1, 3;2)

Suci: MARGETA (SLO) i TURKKAN (TUR)

Hrv: Bijač (15), Macan, Fatović 3(1), Lončar 3, Joković 2, Bukić 4(1), Vukičević 1, Bušlje, Miloš, Vrlić 1, Burić, Garcia 1, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Gru: Razmadze (9), Kavtaradze 1, Dadvani, Imnashvili, Bitadze, Jelača, Jakhaia, Shushiasvili 2, Elez 2, Magrakvelidze, Baraldi, Vapenski 1, Shubladze. Izbornik: Dejan Stanojević.

Osobne pogreške: Hrv 13, Gru 11

Peterci: Hrv 2/2, Gru –

Igrač više: Hrv (0/3+2/2+1/1+1/2)= 4/8 (50%), Gru (1/4+1/3+1/3+0/1)= 3/11 (27%)

Obrane: Bijač (1/3+5/6+5/6+4/6)= 15/21 (71%), Razmadze (3/6+3/9+3/5)= 9/20 (45%), Shubladze 1/4= (25%)

Grčka – Francuska          13:13 (4:1)

Najzanimljivija i najneizvjesnija utakmica četvrtfinalnog dana bila je između Grčke i Francuske u kojoj su Grci objedili nakon peteraca. Zerdevas je obranio Cannoneu i Marzoukiju kojemu je obranio i tijekom „regularnog“ dijela jedan peterac.

Francuska je bolje ušla u utakmicu i vodila do 3:3 kada je propustila ponovno preuzei vodstvo nakon tod spomenutog nerealiziranog peterca. Tada Grci preuzimaju ritam rezultata i u iznimno efikasnoj prvoj četvrtini odlaze na 6:4. Bilo je 6:2 i u igračima više, uz dva peterca za Francusku. Na početku druge četvrtine odmah u prvom napadu Fountoulis realizira još jednog igrača više kojega su zaradili u zadnjoj sekundi prive četvrtine i tada je 7:4. Ništa nije slutilo da će doći do nekog zaokreta u igri. Još dvije minute igralo se bez golova, a onda je krenula velika francuska serija 6:0 s kojom okreću rezultata u 7:10. Trebalo im je 8 minuta. Glavni realizatori bili su Marzouki, Crousillat i fenomenalni Thomas Vernoux. Zaradio je 3 peterca, još više igrača više i zabio 4 gola. Jedan s igračem više, dva sa pozicije sidruna i jedan šutem sa 6 metara. Posljednji gol zabio je 30ak sekundi prije kraja, nakon time outa, lopta je došla do njega na dva metra i lakoćom se okrenuo protiv svog čuvara kao da ga uopće nema. To je bio zadnji gol za 13:13.

Rasplet je bio zanimljiv. Francuska je ušla s +2 u zadnju četvrtinu, ali Grčka u 4 i po minute okreće u 13:12. Prethodno je na 12:12 Francuska prvo proašila akciju s dva igrača više (malo previsoko dodavanje na stativu gdje je potpuno sam igrač) i akciju s igračem više kada Babiću brani Zerdevas. Imala je i Grčka priliku, kontru kada su već vodili 13:12 s kojom bi vjerujem riješili pitanje pobjednika, ali je Garsau odlično isplivao i presjekao dodavanje na nekih 7 metara od svog gola.

U zadnjoj sekundi utakmice Fountoulis je sa 10 metara, malo s leđa s igračem na sebi odlično šutirao i lopta se od prečke odbila i ostala na crti.

Utakmica je bila zanimljiva i napeta. Bilo je jako puno kvalitetnih poteza, posebice u napadu, jako puno superkvalitnih udaraca. 4 gola zabio je Fountolis, a po 3 Genidouniasa (njih dvojica odličnim udarcima iz vanjske linije, većinom s igračem više) Agryropoulos i Vlachopoulos.

Crna Gora – Nizozemska              13:7

Crna Gora je porpilično rutinski upisala u petu pobjedu u nizu. Poveli su 5:0 pa malo stali i Nizozemci su došli do daha i došli do 7:5 počekom treće četvrtine. Ipak, Ivović i ekipa opet dižu tempo i odlaze a 13:7.

Rusija – Kanada                                             17:9

Lakše od očekivanoga Rusi su sa 13 golova Kharkova (5), Merkulova (4) i Nagaeva(4) došli do visoke pobjede. Na početku su otišli na 6:2 i na kraju su završili utakmicu sa serijom 6:1. Središnjih 14 minuta Kanada je bila ravnopravna. Ali ipak, nisu mogli biti konkurentni kao prije 5 godina u borbi za Rio.

Polufinalni dan donijet će nam dva putnika na olimpijadu. Očekujemo neizvjesne utakmice u kojima će odluka pasti na samom kraju utakmice. U drugoj utakmici moglo bi pasti 5-6 golova više nego u prvoj.

18.00     Hrvatska – Crna Gora

20.00     Rusija – Grčka