Grčka na Olimpijadi, Rusi razigravaju s Hrvatskom

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Grčka – Rusija 13:10 (4:3) (2:2) (5:4) (2:1)

Suci: Willis (RSA), Margeta (SLO)

Igrač više: Grčka 5/11, Rusija 5/11

Peterci: Grčka 1/1

Grčka: Zerdevas (11), Genidounias 2 (1/1), Skoumpakis, Kapotsis 1, Fountoulis 2, Papanastasiou 1, Dervisis, Argyropolulos 2, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis, Vlachopoulos 5, Galanidis. Trener: Vlachos.

Rusija: Kostrov (2), Suchkov, Kiselev 1, Dereviankin, Ashaev 1, Khrakov 5, Merkulov 2, Nagaev 1, Pronin, Kholod, Lisunov, Shepelev, Ivanov (10). Trener: Evstigneev

               Očekivano tvrda utakmica u kojoj se reprezentacija Grčke domogla važne pobjede i plasmana na OI, rezultatski je razrješena u posljednjoj četvrtini u kojoj Rusija nije više imala energije pa ni koncentracije parirati pobjedniku. Uzme li se u obzir i početak utakmice, prvih 6 minuta u kojima je Grčka stigla do 3 gola razlike, ostatak je zapravo bio potpuno izjednačen. Čak su i neki statistički podatci identični, primjerice igrač više, i jedni i drugi imali su 5 od 11 (sa time da  Rusija u posljednjoj četvrtini  nije iskoristila iz 4 takve prilike), najbolji strelci, Vlachopoulos i Khrakov po 5 golova, po jedna uspješna kontra na svakoj strani. Grčka je bolje otvorila utakmicu, nakon početnih 1:1, nanizala je 3 gola, iz igrača više, peterca koga je zaradio Mourikis te nakon prečke koju je pogodio Fountoulis a odbijenu Argyropoulos zabio sa ljevog krila. Obranu si igrali vrlo pokretljivo, uvjek brzo sa tri igrača na 2 metra. Rusija je prednju liniju obrane držala na nekih 5 metara, bez puno izlazaka, tako su i primili prvi gol Vlachopoulosa iz vana, ali su svejedno imali problema i sa Mourikisom koji je najprije imao priliku za jedan šut, potom i izborio poziciju i dobio peterac. Napad Rusije je očekivano bio opasniji po desnoj strani, Merkulov je kod prvog igrača više pogodio sa desnog vanjskog, u zadnje dvije minute za priključak isto Nagaev pa još jednom kod igrača više Khrakov za 4:3.

Početne minute druge četvrtine protiču neefikasno, uz jednu stativu Mourikisa kod igrača više, da bi svoje serije nastavili Vlachopoulos i Khrakov. Grk nakon uplivavanja u kojem ga nije ispratio Merkulov, dok Khrakov još jednom pogađa kod igrača više, sada sa krila malo kasnije i iz kontre koja se otvorila nakon obranjenog šuta Argyropoulosu a kojim je Rusija stigla do poravnanja na 5:5. Grčka nakon dvije propuštene prilike sa igračem više, iz treće preko Genidouniasa sa ljeve strane dolazi do vodstva na poluvremenu od 6:5.

U nastavku se prvo igra gol za gol, po jednom sa igračem više (Khrakov i Fountoulis) , zatim udarcima iz vana Merkulova i Vlachopoulosa. Grčka lako dolazi do brojčane prednosti preko svojih centara ali ne koristi dvije takve prilike (Papanastasiou i Genidounias) da bi kod brzo izvedene naredne Argyropoulos  donio ponovo dva razlike svojoj reprezentaciji. Slijedi ponovo gol za gol, Ashaev sa stative (igrač više), Kapotsis i Kiselev pušteni sa desnog odnosno ljevog vanjskog, te na isteku treće četvrtine Papanastasiou sa ljeve strane nakon pogreške Pronina koji ji ga je ostavio potpuno samog. Rusija pada u realizaciji igrača više (do posljednje četvrtine imali su 5/7) igravši ga i sporo i bez naročitih ideja. Nakon prvog neiskorištenog (Kiselev blokiran) Grčka svoga brzo odigrava a Vlachopoulos realizira sa ljeve strane za 12:9. Kod narednoga Rusi ne dolaze niti do šuta a slijedi kontra iz koje Fountoulis povisuje na +4. Dereviankin kod narednoga igrača više pogađa samo stativu a nadu svojoj reprezentaciji ostavlja Khrakov zabijajući iz polukontre za 13:10 na oko četiri i pol minute do kraja. No, Grčka je već počela igrati na kartu trošenja vremena, ne koristi narednoga igrača više ali ni ne ostavlja puno prostora već fizički palome protivniku za ozbiljnije akcije niti šuteve pa do kraja više nema niti jednoga gola.