Najava 1. kola

Derbi prvog kola 18. Svjetskog prvenstva igra se odmah u 8.30 (FINA je zakon) između Srbije i Crne Gore. Hrvatska igra u 12.30 protiv Australije. Po hrvatskom vremenu to se sve odvija duboko u noći, 7 sati prije od navedene satnice.

 

Hrvatska u prvom kolu igra protiv Australije. Nedavno smo pobjedili 11:9 u jednoj nevažnoj utakmici u grupnoj fazi finala Svjetske lige. Mi smo nastupili bez Lončara, oni bez Youngera. Vodila je Australija sve do poluvremena (4:5), a onda 4 uzastopna gola za preokret. Prošle godine sastali smo se u Berlinu u četvrtfinalu i Australija je bila bolja 9:8. Zadnju utakmicu na SP-u odigrali smo 2013. u četvrtfinalu u kojemu je Hrvatska nakon produžetaka pobjedila 7:6. U odnosu na tu utakmicu prije 6 godina u našoj momčadi je 5 istih igrača, a kod Australije 6. Mi smo se od tada ipak značajno pojačali obzirom da su tada u sastavu bili I. Milaković, Paškvalin, Bukić.

 

Australija danas ima Youngera i Kayesa, igrače koji spadaju u sami vrh svjetskog vaterpola. Obojica su u naponu snage. Tu su i Howden, Roach, Campbell kao nositelji kvalitete. Power i Putt igraju u Hrvatskoj, Fatović je izbornik, Kontić trener, tako da su sigurno jako dobro upoznati s našim prednostima i eventualnim manama.

Nemaju golmansku kvalitetu. Nedavno u Beogradu ravnopravno su se izmjenjivali i Dennerley i Hrysanthos. Češće bi počinjao stariji, ali potonji koji je očito grčkog porijekla pa i brani u Vouliagmeniju, se više svidio. Nemaju ni lijevu ruku. A najveći problem kojega imaju je nedostatak profesionalne lige i samim time dovoljnog broja utakmica i igrača iz kojega bi uzimali najbolje u reprezentaciju. Puno su oscilirali u svakoj utakmici i to im predstavlja veliki problem. To se očituje u dosta naivnih grešeka koje često dođu u serijama. Vidjet ćemo jesu li u preostalom dijelu priprema barem dio toga uspjeli izbaciti.

U nekim utakmicama im je znao biti problem i igrač više, odnos loš protok lopte na istome. Praktički bi sami sebe zagušili neusklađenim zavlačenjima vanjskih igrača. A onda bi došla serija kada bi zabili 4-5 igrača više u nizu, što izvrnim akcijama na Kayesa na stativu što izrađenim situacijama za šut s desnog vanjskog ili lijevog krila.

 

Hrvatska ima apsolutno sve pozicije odlično pokrivene. Golmana, dva ljevaka, brze igrače na lijevoj strani koji imaju i dobar šut izvana. Vidjet ćemo tko će se kome nametnuti u plivačkom smislu obzirom da je Australija tradicionalno izvrsna u tom segmentu. Bekovi u obrani su nam dosta bolji, Benić je izvrstan i kao šuter. Naša oba sidruna su na nivou Kayesa, dok je Lachlan Edwards ipak dosta lošiji. Najveća prednost je što svi naši igrači stalno igraju ovakve utakmice i nećemo doći u situaciju da osciliramo.

Nezgodno je što je ovo prva utakmica i što se igra u 12.30 (5.30 po Hrvatskom vremenu uz izravne prijenose i na HTV-u i na Areni).

 

Derbi prvog kola igra se odmah u 8.30 ujutro. Teško bi bilo naći neku organizaciju koja bi daleko najveći derbi kola stavila u najlošiji termin. Ali to je FINA. Srbija je došla bez 7 igrača, oba golmana (Mitrović i Pijetlović), beka (Aleksić), dva igrača s lijeve strane (Prlainović i Mitrović), jednog sidruna (Pijetlović) i jednog s desna (Filipović). U biti nedostaje čitava prva sedmorka s izuzetkom Mandića. Bit će ih zanimljvo gledati, kako će neka nova imena reagirati. Godinama su skoro svi, osim Stojanovića i Dedovića, stalno na pripremama reprezentacije i u programu rada. Vidjet ćemo koliko su toga usvojili.

Crna Gora je krenula s pomlađivanjem prije nekoliko godina. Đuro Radović i Ukropina te sidrun Spaić su iz te mlađe generacije. Ivović je najbolji bek današnjice, a uz to je iznimno opaan u napadu. Draško Brguljan vodit će igru s desne strane, Mlađan Janović je na lijevoj. Njih trojica su osim kvalitetom puni i iskustva. Murišić je za drugog sidruna dosta dobar, Petković i Đurđić će pomagati na lijevoj strani, a i Ivović će dobar dio utakmice provesti umjesto na beku, na tim pozicijama. Najlošije su pokriveni na poziciji golmana, ali Lazović je krupan i trebao bi biti u stanju pokriti svoj prostor, a obrana neka čuva stative.

Analizom po pozicijama, Crna Gora bi trebala biti favorit u ovoj utakmici. Golmani su recimo podjednaki iako i tu možda ide prednost na sranu Crne Gore jer su Rističević i Dobožanov na ovom nivou velike nepoznanice. Bekovski su jači Crnogorci i u obrani, a i u napadu. Ivović nosi razliku iako je i Jakšić iznimno moćan u napadu, posebice kad bude ulazio kao drugi sidrun. Desno je Mandić al pari Ivoviću na beku, ali Viktor Rašović i Dedović ipak dosta spuštaju Mandića jer se obrana može posvetiti jednom igraču. Ukropina, Radović i Draško čine podjednako kvalitetan trojac. Točnije, Ukropina bi mogao imati obrambenih problema što bi morao nadokanditi u napadu. Na lijevoj strani ide najveća prednost za Srbiju, ipak su Ćuk, Stojanović i Strahinja dosta bolja trojka od Janovića, Petkovića i Đurđića.

Povijest susreta ove dvije ekipe daje prednost Srbiji, ali sadašnjost sugerira da će Crna Gora do bod(ova) u ovom susretu.

 

I posljednja utakmica dana, Njemačka i Japan, trebala bi donijeti neizvjesnost. Japanci imaju nekoliko odličnih igrača, a nadolazeća zvijezda Yusuke Inaba koji ima samo 19 godina igrač je kojega treba gledati. Japanci su nezgodni sa stilom igre u kojem igraju presing sa „krive“ strane, praktički puštaju igrače prema svom golmanu. Ali brzinom i vižljaštoću lakoćom spriječavaju lagane golove nakon uplivavavanja. Jedini problem nastane ako lopte dođe do sidruna, tada je to u pravilu gol.

Njemačka se plasirala zahvaljući domaćinstvu FINA kupa prošle godine. Imali su sreće i u ždrijebu tako da bi mogli ostvariti solidan plasman. Za to im je potrebna pobjeda u ovoj utakmici koja im je najvažnija na turniru. Stamm, Real, naš Mateo Ćuk su kvalitetni igrači. Vidjet ćemo kakvi će ostali biti.