„Ovi momci su stavljeni u planove za budućnost hrvatskog vaterpola“

https://www.facebook.com/vkgalebmr

Završni osvrt Vjeka Kobešćaka nakon završenog Svjetskog prvenstva u Pragu. Od početka do kraja imali smo opširne i kvalitetne analize te se zahvaljujemo izborniku.

Iz današnje analize izdvajamo:

Mi smo postavili neke ideje, znači ono što ovdje nauče, usvoje znanja, radne navike, psihologiju pobjednika, mentalitet, saznanja o protivnicima itd. Da sve to prenesu u svoje klubove. Znači, nije odgovornost samo na klubovima da njima omoguće razvoj ili financijski aspekt priče. Dapače, odgovornost je i na ovim momcima koji su tu i oni su tu odgovornost prihvatili. Ja vjerujem u njih. Sada kada se vrate u klubove nastave s ovakvim radom i angažmanom koji su pokazali tijekom ljeta. Imam samo riječi hvale za sve njih koji su bili tu i sve one koji su bili tijekom ljeta. Male su razlike odlučivale tko će ući u ovu momčad, što smo već i pričali. Ja iskreno mislim da će se oni sad stvarno postaviti u svojim klubovima kao nekakvi generatori napretka okoline. Da će uz njih i ostali igrači napredovati, da će oni biti pozitivni za sredine u kojima se nalaze.“

U nastavku pročitajte završni osvrt na zadnje dvije utakmice, čestitke Srbiji i njihovom izborniku Urošu Stevanoviću na pobjedi te daljnjem poticaju našim mladim igračima koji su stavljeni u sve planove za budućnost hrvatskog reprezentativnog i klupskog vaterpola.

Preskočili smo jedan dan, tj. utakmicu protiv Grčke, pa možemo zajednički osvrt na obje ove zadnje utakmice. U biti, ista stvar je i bila ključna, izrazito agresivni presing na loptu uz mnogobrojne kontre i polukontre iz tih situacija, ali i iz drugih poput igrača manje i slično. Protiv grčke je bilo 20 situacija iz plivanja, a protiv španjolske nešto manje. Ali, Španjolci su poznati kao nacija kojoj je to u DNA njihovog vaterpola, a i protiv njih smo uspjeli tako izdominirati, bar u prvoj četvrtini u kojoj smo im zabili takvih 5 golova u 5 minuta i riješili utakmicu. U ove dvije utakmice taj način igre kojem smo već ranije pričali, bio je još izraženiji nego u prijašnjim utakmicama.

Mi možemo biti jako zadovoljni s obje ove utakmice koje smo odigrali na kraju turnira. I načinom na koji smo odigrali i rezultatom. Opet moramo napomenuti da smo igrali za peto mjesto i samim time rezultatski mi smo van fokusa javnosti, čim nisi u borbi za medalju. Ali bez obzira na to, mi smo imali i neke druge ciljeve tijekom ovog ljeta. Rezultat je ovdje solidan, a što se tiče same igre, ona je rasla iz utakmice u utakmicu. Protiv 6 momčadi smo ostvarili pobjede i to protiv 4 vrhunska protivnika. Izgubili smo četvrtfinale protiv Srbije igrali smo još tijekom ljeta protiv Crne Gore, jednu dobili, jednu izgubili. Igrali smo i protiv Mađarske… Sve u svemu mi smo se postavili u rang svih tih momčadi. Naša očekivanja na početku ljeta nisu bila velika i samim time igra mladića kroz ovaj turnir i kako su se oni dizali i kako su prihvaćali te zadatke koje smo mi postavljali pred njih…, u svakom slučaju da smo zadovoljni. Apsolutno da nas zadovoljava što smo bili izuzetno brza momčad. Što smo bili vrlo, vrlo pokretljivi i u napadu i u obrani. Naša obrana se dizala tijekom prvenstva. A napad je od početka bio dosta dobar. Puno igrača je dolazilo u gol šanse i svi su imali mogućnost zabijanja pogodaka i s te strane smo možda najveću širinu na ovom prvenstvu. Naravno da ostaje mali žal kad smo tako odigrali na kraju da nismo napravili jedan korak dalje, ali sve to oko rezultata treba staviti u drugi plan i treba pohvaliti momke. I kako su igrali cijeli turnir, i kako su igrali cijelo ljeto i ove zadnje dvije utakmice.

Već smo u prošlom razgovoru istaknuli pozitivan dojam, posebice ako se i ove dvije utakmice odigra na visokom nivou. Na kraju omjer 6:1, uz poraz samo od Srbije koja je i postala svjetski prvak.

Drago mi je da je i kod vas pozitivan dojam, kod nas je definitivno pozitivan. Ja ću vjerojatno već večeras početi pisati izvještaj za Savez, a i samome sebi. Postigli smo tijekom ljeta momčad, postigli smo jednu taktiku koja je bitno drugačija od u principu hrvatskih taktika. Postigli smo da sve ove momke stavimo u nekakav plan, budućnost hrvatskog reprezentativnog i klupskog vaterpola što nije mala stvar. Isto tako mislim da smo svi mi treneri isto profitirali, svi mi koji smo bili ovdje, što s radom, a i mislim da ćemo nastaviti na neki način surađivati. Nadam se da ćemo u budućnosti okupljati još više trenera u radu ove selekcije ukoliko nastavimo raditi.

To što smo izgubili samo od Srbije koja je postala svjetski prvak, to nam naravno daje nekakvu satisfakciju, ali ne treba gledati rezultate po tome. Najboljih 7 momčadi, skoro i 8, svaka od njih je imala šansu postati svjetski prvak i svaka je imala svoje kvalitete. Evo, Španjolska danas,  a mogla je definitivno doći do finala ili uzeti Svjetsko prvenstvo, po igračima koje imaju. To jednostavno nekad ovisi o danu, tko ti više paše, tko ti ne paše. Ono što je sigurno, Srbija je na ovom prvenstvu imala najboljeg trenera koji ih je fantastično vodio. Ne samo kroz ovu, nego već nekoliko godina vodi juniorsku selekciju Srbije. Imali su odlične igrače, imali su sistem, bili su najbolje utrenirani i najbolje uvježbani za sve situacije koje su se događale u bazenu. Oni su zasluženo osvojili prvenstvo i tako su i pobijedili i nas. Ja im ovom prilikom čestitam, ali ovdje je bilo 7-8 odličnih, i još nekoliko jako dobrih momčadi.

Ne znam koliko ste stigli pogledati drugih utakmica. Je li bilo igrača koji već danas mogu igrati značajne uloge u klubovima na razini Final8 lige prvaka?

Naravno da se gledalo i ostale utakmice. U tih 8 momčadi koje sam spomenuo u prošlom pitanju ima odličnih mladih igrača, ima potencijala i sigurno da ima igrača koji već mogu imati značajne uloge i u seniorskom vaterpolu, pa i na Final8-u. Na kraju krajeva tu je bio golman Španjolske reprezentacije Unai Aguirre, koji je mogao slobodno braniti na Olimpijadi i ne bi bilo ništa lošiji od Lopeza. Bio je tu i Miroslav Perković koji je isto tako bio na Olimpijadi. Imamo u Srbiji Marka Radulovića koji je seniorski igrač koji bi mogao igrati u bilo kojoj momčadi u Ligi prvaka. Imamo iz Ortigie nekoliko igrača, Filippo Ferrero koji je igrao odlično. Da sad nekoga ne zaboravim, ali treba napomenuti da ovdje nije bilo najboljeg igrača generacije 2002 godište, Thomasa Vernouxa, momak koji je već prošle godine igrao sjajno u Ligi prvaka. A ja vam mogu garantirati da će oni momci koji igraju za Juga, a bili su ovdje, sljedeće godine igrati u Ligi prvaka. Nadam se da će imati ozbiljne uloge tj. ozbiljnije nego što su imali do sad.

https://www.facebook.com/vkgalebmr

Sada svima slijedi povratak u klubove. 5 igrača će biti pod vašom paskom, jedan kod Jure u Solarisu, 3 kod Hinića u Primorju, 3 kod Burića u Mornaru i 1 kod Smodlake u Jadranu. Koliki je problem situacija, mislim na financijsku, tj. nemogućnost razvoja igrača uz još 2-3 kvalitetna starija igrača, prije svega  u Mornaru i Primorju?

Gledajte, mi smo ovo ljeto radili, već sam spominjao nekakve ciljeve koje smo imali, a jedan od ciljeva koje smo postavili pred mladiće da sve ovo što mi radimo ovo ljeto, bio je i usvajanje nekakvog novog znanja, a ova momčad koja se do sada nije sastajala zajedno, ne znam je li ikad ova momčad igrala u ovom sastavu kroz mlađe selekcije. Mi smo postavili neke ideje, znači ono što ovdje nauče, usvoje znanja, radne navike, psihologiju pobjednika, mentalitet, saznanja o protivnicima itd. Da sve to prenesu u svoje klubove. Znači, nije odgovornost samo na klubovima da njima omoguće razvoj ili financijski aspekt priče. Dapače, odgovornost je i na ovim momcima koji su tu i oni su tu odgovornost prihvatili. Ja vjerujem u njih. Sada kada se vrate u klubove nastave s ovakvim radom i angažmanom koji su pokazali tijekom ljeta. Imam samo riječi hvale za sve njih koji su bili tu i sve one koji su bili tijekom ljeta. Male su razlike odlučivale tko će ući u ovu momčad, što smo već i pričali. Ja iskreno mislim da će se oni sad stvarno postaviti u svojim klubovima kao nekakvi generatori napretka okoline. Da će uz njih i ostali igrači napredovati, da će oni biti pozitivni za sredine u kojima se nalaze. Stanje u klubovima je takvo kakvo je. Mislim da će svi klubovi koji krenu u prvu ligu preživjeti, tj. da će ostati stabilni. Ovo što ste sami rekli, Primorje, možda Solaris i Mornar, da su, ako su u nekakvim lošijim situacijama, da će se izvući. Rekao sam i u prošlom razgovoru, mislim da je sad vrijeme za ulaganja. Ovo je još uvijek godina bez medalje u vaterpolu. U klubovima isto tako za sada nismo dominantni u euronatjecanjima. Tu smo, ali nismo dominantni. Vrijeme je za ulaganja u trenere, ulaganja u igrače, a ponovim ću, na ovim igračima je da promijene sredine u koje dolaze. Za sve ove igrače koji su ovdje, ne bojim se za njih i njihovu budućnost.

Možda neki završni osvrt na naše igrače pojedinačno, ako se može na taj način uopće javno pričati o igračima?

Individualno ne bi pretjerano ulazio u procjene, ne na ovaj način. Jedan dio ću ipak ostaviti za savez, za izvještaj. Ono što mogu reći da sam apsolutno zadovoljan sa svim igračima, kao što sam već napomenuo. Sa svim igračima koji su bili ovdje i sa svima koji su bili na pripremama. Svi su dali sve od sebe. Trinaestorica koji su bili tu, tj. četrnaestorica jer tu je i Borna Sirovec koji nije igrao, mislim da u svakom slučaju zaslužuju da se na njih obrati pažnja u budućnosti. Je li to kroz A selekciju, je li za nekakvu B ili univerzitetsku selekciju i da svi oni u sebi imaju potencijal razvoja. To je ono što je vrlo, vrlo važno. Radio sam od 2013-te s nekim prekidima s mlađim selekcijama u savezu, s generacijama ’93, ’94, ’95 pa malo ’97, pa onda 2002 i 2003 godište itd. Nekad imaš i rezultat i igrače koji obećavaju u perspektivi da će postati seniorski reprezentativci. Nekad imaš rezultat, a nitko od tih igrača ne dođe do seniorske reprezentacije. Tako da tu pravila nema. Moje je mišljenje da kod ove generacije svi zaslužuju pažnju, zbog svog zalaganja, ponašanja, ali i radi perspektive koju pokazuju. Nemojmo zaboraviti vrlo važan detalj da su oni u 40 dana priprema prihvatili nešto sasvim novo, što se tiče sistema igre, taktike i nekakvih njihovih obaveza unutar igre. To je za njih mogao biti veliki šok, i bio je, ali oni su to prihvatili i tome se prilagodili. I to je vrlo, vrlo važna stvar za njih razvoj.

Hvala na opširnim analizama tijekom ovog prvenstva i nastavljamo se pratiti u klupskom vaterpolu. Nastavljaš li s radom pod HVS-om  i iduće ljeto?

Što se tiče daljnjeg nastavka, stvarno volim raditi s mlađim selekcijama, to me ispunjava. Nekakav daljnji rad će ovisiti i o mojim privatnim obavezama, a i podnijet ću izvještaj savezu pa ćemo vidjeti jesu li oni zadovoljni i onda ćemo razgovarati za dalje. Meni su iskustva ovog ljeta pozitivna, hvala savezu što nas je pratio i što nam je omogućio dobre pripreme u kratkom vremenu za Svjetsko prvenstvo, ali takve su bile okolnosti, svi znamo u kakvim se vremenima nalazimo.

Odgovori