Šesta pobjeda za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu

https://www.facebook.com/vkgalebmr

Hrvatska je pobjedila i Španjolsku i osvojila 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Danas smo bili bolji 12:8 od Aguirrea i ostalih Španjolaca i opet smo razliku napravili uraganskim kontrama iz fenomenalnog presinga kada smo u malo više od 4 minute prve četvrtine napravili seriju 5:0.

Hrvatska je pobjedila i Španjolsku i na taj način zaokružila ovo prvenstvo s 6 pobjeda i samo jednom porazom, onim od Srbije u četvrtfinalu. Iako su Španjolci poznati po tranziciji i sve momčadi im igraju na takav način i danas smo uspjeli napraviti nered u protivničkim redovima plivanjem. Nakon 1:1, napravili smo niz od 5 kontri za 5 golova. Na 5:1 izbornik Španjolske Piralkov zove time out i pokušava pribrati svoju momčad, što je i uspio jer se od tada pa do kraja manje više igralo gol za gol, međutim Hrvatska je stalno držala 4 razlike koliko je na kraju i završilo. Imali smo i u drugoj četvrtini par situacije iz kontri, ali je Tomasoviću koji je mogao cimati koliko je htio Aguirre obranio, a kasnije je Brubnjak imao malu prednost i morao je odmah pucati, pa je odlični Španjolski golman i to obranio. Tomasović je jednu situaciju 4 na 4, ali uz nešto prostora za vanjski šut sa 5m realizirao.

U nastavku utakmice, posebice u trećoj četvrtini igrale su se bolje obrane, bilo je perioda kada nije padao gol po 4-5 minuta. Obje zone su odlično funkcionirale, a i golmani su bili odlični. Pavić je danas obranio čitav niz teških lopti, čak i sa dva igrača manje, preko čistih zicera kada priliko isključenja bez lopte lpta brzo dođe na 2m, ili na izrađene akcije s krila ili s vanjskog koji šutira s 4-5 metara. Odličan dan našeg kapetana.

Mi smo se u napadu jako mučili na postavljenu obranu. Tomasović je jednom ušao na poziciju sidruna i zaradio peterac kojega je Brubnjak realizirao. Roko Akrap je pobjegao u kontru iz igrača manje, a Vukojević je odlično uplivao na drugu stativu, a Žuvela asistirao s desnog krila. Tako da su naši golovi uglavnom padali iz tranzicije ili iz dobrih plivačkih dionica, uplivavanja na postavljenu obranu. Nismo baš dolazili u situacije s igračem više, imali smo samo 5 akcija. 3 smo realizirali od čega 2 iz kontre, a jednu odmah nakon izvođenja kada je Žuvela zabio s krila. S druge strane Špajolci su imali čak 15 igrača više i skoro sve svoje golove su tako i zabili, njih 6. Većinom je realizator bio  Belles. On je zabio 4 s igračem više, uglavnom izlazeći s lijevog krila u 3-3, prema vanjskome. Jednom je zabio i na zonu. Unai Biel koji je završio u momčadi prvesnstva prema Total Waterpolu, a kojega je i Žuvela u jučerašnjem komentaru spomenuo, nije zabio niti jednom niti je ozbiljnije prijetio u ovoj utakmici. Bez ikakvih problema smo odigrali i dominirali utakmicu u kojoj je omjer igrača više bio 5-15, uz dva peterca koja smo realizirali.

Još jedna odlična prezentacija Hrvatske protiv jakog protivnika. Nanizali smo pobjede protiv Italije, Rusije, Grčke i Španjolske. Kako je prvenstvo odmicalo igrali smo sve bolje i bolje i dojam je na kraju dobar. Istina, ostali smo bez medalje, izgubili smo tu četvrtfinalnu utakmicu, ali prije prvenstva ova je momčad, bez sidruna, bez velikih zvijezda, otišla na ovo SP i bez velikih očekivanja. Talijani su osvojili medalju uz 3 pobjede; protiv Argentine, Uzbekistana i JAR-a (uz dva prolaska na peterce u četvrtfnalu i polufinalu). Nije u mlađim uzrastima baš sve u medalji. Iako ako pogledamo Srbiju; tu imamo sve u kompletu i zlato i igru i pobjede. A i trebamo razviti mentalitet, ne samo u mlađim uzrastima, da je drugoplasirani tek najbolji od gubitnika. Samo se pobjednici pamte i tako treba odgajati igrače, bar po pitanju rezultata.

Zadnju utakmicu smo kratko prokomentirali s Tinom Brubnjakom.

Još jedna pobjeda danas, završavamo kao 5. s omjerom 6:1. I danas smo u jednom trenutku iskontrirali protivnika, zabili 5 golova u 5 minuta prve četvrtine i otišli na 6:1 što smo do kraja dobrom obranom i sačuvali. Čak smo i Španjolce koji su općenito poznati po tranziciji uspjeli na taj način da kažem izneredit. Uz jasno opet vrlo agresivni presing na loptu.

Ove godine nam je veliki nedostatak u igri bio to što nismo imali klasičnog centra i fokusirali smo se na tranziciju i zabijanje golova iz kontri i polukontri i sa jačim presingom to smo protiv svake momčadi uspijeli tako i protiv Španjolaca.

Nažalost, taj jedan jedini poraz dogodio se u četvrtfinalu. Imali smo za protivnika momčad koja je na kraju otišla do kraja.

Nažalost da, ždrijeb nas je odmah u četvrtfinalu spojio sa Srbima sa kojima smo i sparirali i igrali u Puli i znaju kako igramo i nažalost nimalo nam nisu odgovarali. Na kraju smo ipak mogli odvest utakmicu na našu stranu, ali nije bilo ni sreće.

Kako ocjenjuješ ovo SP u cijelosti, kad pogledas Hrvatsku kroz čitavo ljeto i na kraju ove službene utakmice u kojima ste odigrali čak 5 utakmica protiv zahtjevnih i ozbiljnih protivnika?

Očekivanja nisu bila velika, ali nadam se da smo svojom igrom pokazali da vrijedimo i u svakoj utakmici smo protivnicima stvarali probleme. Naravno među nama, očekivanja su bila medalja i nažalost rezultatom ne možemo biti zadovoljni.

Već sam proglasio Srbiju za pobjednika, pričamo prije finala. CG je taman osvojila broncu, što misliš o ostalim momčadima, dosta je  izjednačenih ekipa u kojima odlučuju sitnice što je i očekivano u U20 uzrastu.

Srbija je ekipa koja igra sa najvećom čvrstinom na turniru i jako dobro igraju u nokaut fazi. Ove godine je dosta izjednačen turnir kroz četvrtfinala te do šestog mjesta svaka reprezentacija je mogla ostvariti nesto više sa još malo sreće.

Jesi li zadovoljan sa svojom igrom, u najavi SP-a si bio jedan od igrača koje sam izdvojio i evo čuvao za kraj za komentar 🙂 ?

Najviše sam zadovoljan igrom ekipe te kako smo uspijeli ostvariti jednu dobru igru koju smo zadržali kroz cijeli turnir. Što se mene tiče uvijek ću žaliti za tom utakmicom protiv Srbije, individualno i ekipno jer kako i ekipa i ja sam mogao bolje.

Završio je staž u mlađim uzrasnim reprezentativnim kategorijama, sad te očekujemo i na spisku izbornika Tucka. Možeš li doći do tog cilja i kroz Primorje koje trenutno i nema mogućnost slaganja nešto ozbiljnije momčadi?

Samo se nadam da ću se naći na nekom spisku neovisno o klubu.

Razigravanje za 5. mjesto

Hrvatska – Španjolska                  12:8 (6:2, 2:2, 1:1, 3:3)

Hrvatska: Roko Pavić, Noa Burburan 1, Petar Čondić Kadmenović 1, Roko Akrap 1, Karlo Babić, Luka Stahor 1, Marin Tomasović 1, Duje Akrap, Jerko Penava, Tin Brubnjak 3(2), Marko Žuvela 3, Ivan Vukojević 2, Ivan Jurišić. Izbornik: Vjekoslav Kobešćak. Pomoćnici: Hrvoje Koljanin, Jure Marelja i Goran Obradović.