Poraz Hrvatske u Gružu, Crna Gora bolja na peterce

Foto: European Aquatics / Tonci Plazibat / CROPIX

Hrvatska je izgubila od Crne Gore 15:13 nakon peteraca i taj poraz nas je koštao prvog mjesta u grupi, ali osvojeni bod je bio dovoljan da ostanemo ispred Crne Gore i kao drugi odemo u četvrtfinale. 11:11 na kraju 32 minute uz „spektakl” u posljednje malo više od dvije.

Neposredno prije početka ove utakmice u Zagrebu je završila zadnja utakmica B grupe u kojoj je Italija pustila B momčadi Mađarske da ih pobjedi 5 razlike. Sramota za sport, ne znam je li EA pokrenuo kakvu istragu 🙂 . Jasno je zašto baš 5, jer su time pali s prvog na drugo mjesto u grupi. Svaki rezultata, pa sve do poraza od čak 4 razlike Italiju je vodio na prvo mjesto grupe B što bi značilo da im u četvrtfinalu dolazi Srbija (ili Francuska), a u polufinalu Španjolska ako bi Hrvatska, što se očekivalo, potvrdila prvo mjesto u grupi B.

U sjeni tog podatka krenula je i ova naša utakmica. Znamo da se naš izbornik nije baš, blago rečeno, proslavio primjerice na Olimpijskim igrama u Riju u zadnjem kolu protiv Francuske. Također, vrlo često, na svakom natjecanju komentira kakav nam je put, tko na koga ide, kako će se rasplesti odnosno koje će se reprezentacije susresti u knock out fazi. Ovaj put, međutim, nije znao tko na koga ide iako sam sjedeći preko puta naše klupe (nema samo gospodin Bauer dobar pregled i položaj u ključnim situacijama 🙂 ) vidio više članova našeg stručnog stožera kako tipkaju i nešto gledaju po mobitelima. Valjda su se dopisivali s najmilijima 15 minuta prije ovako važnog meča.

Izbornik ovaj put slabo prati ostale grupePočnimo od kraja, zadnjih 2.13 minuta utakmice. Popadić je u plivanju u napad udario Biljaku i nakon pregleda situacije na VAR-u (na samom bazenu su transparentno isključili ekran na kojem stalno prikazuju utakmicu i usporene snimke) suđen je brutaliti što je značilo peterac za Hrvatsku i ostatak utakmice s igračem manje za Crnu Goru. Tada je rezultat bio 10:10. Fatović je promašio čitav gol iz peterca, a s obje strane je postignut po jedan gol tako da je završilo 11:11. Međutim bilo je jako zanimljivo, recimo Đuro Radović je postigao gol kojega mu je sudac poništio iako je faul napravljen van 6 metara (suđeno je da je bio unutra):

Obrambeni igrač se nalazi na liniji 6m, a Đuro Radović u trenutku prekršaja na njemu ispod vode u ovom od pjene bijelom prostoru pored lopte
Detaljnije na: https://www.facebook.com/www.dance.hrTada, kad je Đuro šutirao i Tešanović je bio u napadu, na našoj polovici jer su Crnoj Gori trebala 3 boda da se pomakne s 3.mjesta. Kada je sudac poništio gol, Tešanović je krenuo plivati nazad, a izbornik Tucak zove time out:

U trenutku kada je poništen gol Đura Radovića i golman Crne Gore, Tešanović bio je u napadu (Crnoj Gori su bila potrebna sva 3 boda za pomak na tablici).

Ovo je zaustavljeni trenutak (što se vidi i na satu koji je već odbrojio par sekundi od minute time outa) nakon što je time out već pozvan. Lopta je u crvenom pravokutniku kod Fatovića, a golman Tešanović je tek na nekih 6metara od praznog gola. Bio je i puno dalje kad se igra zaustavila.Nakon što smo zvali time out imali smo još 19 sekundi za napad s igračem više, zadnjih 13 sekundi i 2 igrača više, zadnjih 7 sekundi je još jedan crnogorski igrač otplivao u napad tako da smo napadali protiv samo trojice obrambenih igrača. I nismo ni pokušali šutirati. Ako mislite da je to nevjerojatno i kao nevjerni Toma morate svojim očima posvjedočiti evo i klipa:


Kada je Vlachos prošle godine zvao time out na kraju finala SP-a i tako spriječio čistu kontru svoje ekipe s kojom je mogla doći do naslova Svjetskih prvaka, čovjek se potpuno utučen, suznih očiju, odmah iza utakmice ispričavao cjelokupnoj javnosti. Ovdje nitko nije ništa ni pitao, nitko se nije ni najmanje uzbudio što se pozvao time out u situaciji kad je gol potpuno prazan…

Ako zanemarimo povijest kalkuliranja, iako je Ciceron još davno kazao „Historia (est) magistra vitae”, i zaključimo da se nismo sramotno blamirali pred 3.000 gledatelja i još tko zna koliko pred ekranima, onda se postavlja pitanje trenerske odgovornosti za sve ove gore nabrojane poteze.

Mnogi će dodati da „cilj opravdava sredstvo” i da se „na kraju mrtvi broje”, ali to nije način koji niti želim niti odobravam. I valjda imam pravo na to. Uglavnom, ovim porazom na peterce vratili smo Italiju na Španjolsku u potencijalnom polufinalu, a slažem se s očitim procjenama kako su te dvije ekipe iznad svih ostalih pa nam je za naslov svrsishodnije da se oni međusobno sučele prije nego dođu k nama na megdan. Teži nam je protivnim u četvrtfinalu, Grčka umjesto Gruzije (ili Nizozemske), ali negdje dobiješ, negdje izgubiš.


Utakmica je protekla u izvanrednoj atmosferi. Na tribinama ima 2.300 sjedalica, ali su i djeca sjedala (ionako se stalno skakalo i dizalo na noge) u krilima, svi prolazi i po sredini i u samim kutevima su bili puni. Čak je dio publike sjedao i na skalinima u kutu koji vode na sami bazen. Bilo je sigurno preko 3.000 ljudi, a potražnja za kartama je bila i značajno veća.
Sami tijek utakmice i nije toliko bitan, s obzirom na ovaj završetak. Hrvatska je imala 19 napada s igračem više (4 tijekom brutalitija) i realizaciju 8/19 što je solidnih 42%. Međutim, u zadnjoj četvrtini samo 25% točnije 2/8 uz promašeni peterac Fatovića. Tešanović je u tom dijelu igre skupio čak 5 obrana, sve s igračem manje. S druge strane Crna Gora 6/11 napada s igračem više je uspješno realizirala što je 55%.

Počeli smo izvrsno, posebice Žuvela koji je zabio 3 od naših 5 golova do poluvremena. Kasnije mu se najviše priključio Kragić koji je također dodao 3 gola. Pametno je raširio s igračem više i ostajao na vanjskoj poziciji metar, čak i dva dalje i na taj način otvorio sebi više prostora. Zanimljivo je istaknuti da su obojica bili samo po jednu minutu u igru u ove posljednje dvije (ne zajedno, Kragić je ušao umjesto Žuvele) i da nisu bili ti na koje se išlo u realizaciji. S druge strane Crna Gora je rasporedila svoje golove na skoro sve igrače, samo Mačić i Ukropina nisu zabijali. Potonji je bio vrlo važna karika u napadu, imao je 3 odlične asistencije, a i još dosta puta je pravodobno i kvalitetno dodao loptu suigračima. Đuro Radović je zabio 3 gola. Popadić je zbog brutalitija dobio 2 utakmice, Spaić zbog prigovora jednu utakmicu kazne tako da će biti malo i oslabljeni u idućim utakmicama.

Na ovaj način Hrvatska je doživjela svoj drugi poraz uopće na europskim prvenstvima koji se igraju u Hrvatskoj, i to oba protiv Crne Gore. Imali smo i još jedan neriješeni rezultat (još dok se prije godinu i po dana u Splitu nije pucalo peterce u grupnoj fazi) protiv Grčke. U 13 pobjeda ubrajamo i ovu protiv Španjolske nakon peteraca.

3. kolo – Grupa A
Hrvatska – Crna gora 13:15 (11:11) (4:2, 1:3, 4:3, 2:3)
suci: Stavridis (Grč), Kovacs-Csatlos (Mađ)
Hrvatska: Bijač (7), Burić (+1), Fatović 1(0)(-1), Lončar, Biljaka, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 3, Marinić Kragić 3(+1), Vrlić, Butić, Harkov 2(-1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak
Crna Gora: Lazović, Vujović 1, Perković 1(+1), Mršić 1(+1), Mačić, Popadić 1, Vidović 1, Đ. Radović 3(+1), Ukropina (+1), Spaić 1, Matković 1, Vas. Radović 1, Tešanović (8 +2). Izbornik: Vladimir Gojković.

Osobne greške: Hrv 14 (3+4+5+2), CG 20 (4+3+6+7)
Peterci: Hrv 1/2, CG 1/1
brutaliti: Popadić 2.13 do kraja utakmice
Igrač više: Hrv (2/3+1/3+3/5+2/8)= 8/19 (42%), CG (2/3+2/4+1/3+1/1)= 6/11 (55%),
* Hrv tijekom brutalitija 4 napada s igračem više, od čega jedan s dva igrača više; CG tijekom brutalitija zaradila jedno isklj. pa to ne ulazi u stat igrača više jer je bio napad 5 na 5
* jedno obostrano Žuvela – Vidović
* isključenje Spaića na klupi
Obrane: Bijač (1/3+1/4+2/5+3/6)= 7/18 (39%) 0/2 na petercima, Popadić 0/2 na petercima; Tešanović (1/5+0/1+2/6+5/7)= 8/19 (42%) + 2/4 na petercima,
Asistencije: Hrv 9 (Burić, Vukičević i Harkov po 2, Fatović, Bukić i Butić po 1); CG 9 (Ukropina 3, Mršić i Matković po 2, Vas. i Đ. Radović po 1)
Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Biljaka: brutaliti + 1iv
Lončar: 5iv
Vrlić: 4iv
Burić: 5m+1iv
Fatović: 2iv
Kragić i Žuvela: po 1iv

Perković: 5m + 3iv
Spaić i Vujović: po 3iv
Mršić, Vas.Radović i Popadić: po 1iv

Odgovori