Poraz od Rusije

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Hrvatska je izgubila od Rusije u četvrtom kolu kvalifikacija za Olimpijske igre i tako si otežala put do Tokija. Zadnjih 10 minuta Rusi su napravili seriju 5:0 i okrenuli rezultata u 14:13 i ostvarili jednu od najvećih pobjeda u zadnjih 10 godina.

Hrvatska je pokazala da loša igra u Debrecenu prije mjesec dana i loša igra jučer protiv Francuske nije bila slučajnost. Rusi su nakon ne znam koliko godina pobjedili Hrvatsku i na taj način će, ako ne izgube od Nizozemske, osvojiti grupu B i olakšati svoj put do polufinala. Hrvatska će, ako ostane na B2 ići na Gruziju pa na Crnu Goru što je dosta zahtjevniji put.

Opet smo imali ogromnih problema sa brojem isključenja, čak 18 od čega 11 do poluvremena. Nakon malo više od pola četvrtine Macan je već imao 2 osobne, a Bušlje i Burić po jednu tako da su u idućem periodu naizmjenično na beku igrali Joković, Vukičević, Bukić, Lončar i Vrlić. Nije to bilo baš dobro jer su lopte prelagano dolazile ispred Lisunova i Derevinakina na poziciji sidruna i redali su se napadi Rusije s igračem više.

Prvi dio utakmice smo kontrolirali rezultat. 5:3 je bilo nakon prve četvrtine, pa 9:5 nakon 13 minuta i kasnije, 10 minuta prije kraja 13:9. I tada smo potpuno stali u napadu, a Rusi su zabili 5 golova i okrenuli rezultat u svoju korist.

Rijetkost je da ruski golmani imju više obrana od bilo čijih, a kamoli u duelu s Bijačem. Evstigneev je u drugoj četvrtini ubacio Ivanova s klupe na 4-5 minuta, a onda je na početku treće opet vratio Kostrova. Obojica skupa su imali samo 4 obrane do kraja treće četvrtine, a onda je Kostrov skupio još 5 u zadnjoj četvrtini. Većinom su ga naši igrači pogađali u prsa, a Vrlić i Burić sa igračem više sa stativa. S druge strane ni Bijač nije imao velikih obrana, ukupno 8/22 tj samo 36%. Jako često su blokovi bili loši, često su i ruski udarci bili neobranjivi, ali od Bijača smo naučili i na bolje predstave.

Veliki problem nam je igra s igračem manje. Protivnici nam poprilično jednostavno dolaze u situacije za šut gdje blok ne pokriva svoj dio prostora, a mi ne igramo obranu s iskakanjima prema igraču s loptom već se uzadamo u kompaktnost i pokrivanje s blokovima. A to u pravilu izostaje. Rusija je imala 8/16 igrača više i u pravilu je kažnjavala loše držanje blokova, gdje je 2-3 puta Miloš upao u oči. Još gol sa dva metra (Garcia na beku) Derevinakina, Shepelev koji je 1 na 1 lako riješio Bukića, peterac, Kharkov na zonu s 8-9 metara.

Mi smo najviše golova zabili na zonu iz vanjske pozicije, čak 5 (Fatović i Vukičević po 2 i Bušlje), i jedan s lijevog krila (Burić). 4 s igračem više, jednom kontra (Miloš), jednom odlično uplivavanje (Fatović) i Vrlić sa pozicije sidruna.

U igri Hrvatske se vidi nesigurnost i nepripremljenost na neke situacije. Oboje se očituje u tome da i kad vodimo3-4 razlike protiv protivnika poput Francuske i Rusije nismo sigurni u svoju igru i dojam je da u niti jednom trenutku ne kontroliramo ritam i tijek utakmice. Tome jako pogoduje veliki broj isključenja. Ali i ako bi se dalo diskutirati o pokojemu, činjenica je da su nam protivnici danas prelagano spuštali lopte na svoje sidrune, a obojica su fizički poprilično jaki i pogotovo kad su ih čuvali vajski igrači lakoćom su zarađivali isključenja. Ni naši bekovi ih nisu uspjevali izgurati dodatni metar dalje od gola, a Rusi imaju jako dobre vanjske pucače koje očito nismo željeli ostavljati previše slobodne. Osim toga svaku obranu smo počinjali s visokih presingom i onda smo znali kasniti s povratkom u zonu. A nismo imali neki plan B ni na postavljenu obranu (iako smo se u drugom dijelu utakmice povukli dosta pliće u zonu), a s igračem manje pogotovo.

Zabrinjavajuće  je da se Hrvatska u utakmicama s protivnicima ovog ranga toliko muči, evo čak je došao i poraz od Rusije. Izgubili smo obrambenu kompaktnost, a i kvalitetu. Igrači koji sada imaju sve veću i veću minutažu nisu toliko kvalitetni poput onih koji do do recimo prije 2 godine igrali većinu minuta. Izgubili smo mirnoću i nema one rutine koju sve velike momčadi posjeduju u ovakvim utakmicama, posebice kad dva puta dođu do +4 i treba u najgorem slučaju mirno privesti utakmicu kraju. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati do kraja. Dobro je što nam slijedi utakmica s Njemačkom koja se potpuno raspala.

Hrvatska – Rusija            13:14 (5:3, 4:4, 4:4, 0:3)

Suci: TURKKAN (TUR) i SANADZE (GEO)

Hrv: Bijač (8), Macan, Fatović 4(0), Lončar 1, Joković 1, Bukić 1, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 1, Burić 1, Garcia, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Rus: Kostrov (8), Suchkov, Kiselev 1, Dereviankin 1, Asaev 1, Kharkov 5(1), Merkulov 2, Nagaev 2, Pronin 1, Kholod, Lisunov, Shepelev 1, Ivanov (1).

Osobne pogreške: Hrv 18, Rus 11

Peterci: Hrv 0/1, Rus 1/1

Igrač više: Hrv (2/3+1/2+1/2+0/2)= 4/9 (44%), Rus (3/5+2/5+1/3+2/3)= 8/16 (50%)

Obrane: Bijač (3/6+1/5+2/6+2/5)= 8/22 (36%), Kostrov (1/6+0/2+2/6+5/5)= 8/19 (42%), Ivanov 1/3= (33%)

Golovi s pozicije sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Hrv

Vrlić: gol + 5m + 3iv

Lončar: 4iv

Vukičević: 2iv

Rus

Dereviankin: gol + 8iv

Lisunov: 5m + 6iv