Srbija brani četverostruki naslov

Foto vaterpolovesti.com

Spisak od 13 igrača koji je Dejan Savić u četvrtak objavio kao reprezentaciju Srbije za predstojeće Europsko prvenstvo teško da je ikoga iznenadio. U odnosu na Barcelonu 2018. tek je jedna promjena (Dedović je tu umjesto V.Rašovića kao jedini debitant na EP iako je u reprezentaciji dakako nastupao) tako da će u Budimpešti igrati slijedeći: golmani G.Pijetlović i B.Mitrović, bekovi Ranđelović, Aleksić i Jakšić, desna strana Filipović, Mandić i Dedović, ljeva strana Prlainović, S.Mitrović i Ćuk, centri D.Pijetlović i Vico.

 

Poslije kontrtoverznog poteza kada je na lanjsko SP u Gwangju poslala bitno izmjenjen (podmlađen) tim reprezentacija Srbije vratila se „pravom“ sastavu. Zanimljivo, Srbija je pod Savićem 2 najslabija rezultata imala na Svjetskim prvenstvima, u Barceloni 2013. sedmo mjesto te Gwangju 2019. peto. Niti pomenuto SP, niti nova klupska sezona nisu utjecali da Savić posegne za još nekom promjenom očito želeći da ovaj takmičarski ciklus, koji se završava sa OI u Japanu, okonča bez puno tumbanja iako su i ti potencijalni već naravno nastupali za reprezentaciju. Stoga ovu ekipu nema ni potrebe naročito predstavljati, sa prosjekom od malo preko 30 godina ovo EP najvjerojatnije predstavlja i početak njenoga kraja, ali to će im sigurno predstavljati i dodatni motiv. Možda u glavama igrača ne stoji kao motiv ali je svakako zanimljiva mogućnost dostizanja rekorda Mađarske, koja je jedina osvojila pet titula u nizu (1926-1938. na prvih 5 EP). Srbija je taj svoj niz počela u Eindhovenu 2012. još pod vodstvom Dejana Udovičića a zanimljivo, čak sedmorica današnjih igrača nisu propustila niti jedno EP od tada (Ćuk, D.Pijetlović, Aleksić, Filipović, Prlainović, S.Mitrović i B.Mitrović). Ako se gleda od prvenstva 2014. u Budimpešti čak 10 igrača je i danas tu (pored pomenutih 7 još Mandić, Ranđelović i G.Pijetlović). Iako je reč o generaciji gotovo neponovljive kvalitete, nije se do zlatnih medalja lako dolazilo, prošlo prvenstvo odlučili su peterci protiv domaćina Španjolske, najviše problema bilo je protiv Crne Gore, 2 puta u finalima, Beograd 2016. i Eindhoven 2012. te jednom u dramatičnome polufinalu nakon čega je lako savladana Mađarska u finalu (Budimpešta 2014.).

Ako su u obzir uzme reprezentativni staž velike vjećine igrača očito da im pred ovakva natjecanja nisu potrebne naročite pripreme radi uigravanja iako se ne sumnja da Savić ima još po koji element za poboljšat i obratit pažnju. Također, i kroz pripremne utakmice (USA, Španjolska) sigurno se nije forsiralo da bi se trenutačna forma procjenjivala na osnovu njih baš kao ni na osnovu onih par zvaničnih ali u biti nevažnih (Svjetske lige protiv Nizozemske i Hrvatske). Najrealnija procjena bi svakako bila na osnovu onoga što igrači trenutačno pružaju u svojim klubovima i tu su manje-više svi na očekivanom nivou. Igranje pod psihološkim teretom svrstavanja u favorite isto je jedna od stvari koje je je ekipa ovakvoga iskustva odavno trebala prevazići. Dakle, svi preduslovi za dobro izdanje reprezentacije  Srbije su tu, ali naravno pitat će se dosta toga i drugi a konkurencija je i ovoga puta daleko od slabe.