Hrvatska napada drugo europsko zlato

Hrvatska je na Europskim prvenstvima značajno neuspješnija nego na Svjetskim, a za ovo natjecanje koje se igra u siječnju zbog Olimpijskih igara izbornik Tucak je napravio tek jednu izmjenu u sastavu, umjesto Anđela Šetke tu je Luka Bukić.

 

Sam izbornik je kazao da se donekle dvoumio voditi Rina Burića kao trećeg beka, a Hrvoja Benića prebaciti na lijevu stranu. Dakle, zadnja dvojba, Bukić ili Burić prevagnulo je na stranu povratnika u reprezentaciju. Konačni sastav je:

Golmani: Bijač (1991.) Marcelić (1994.)

Bekovi: Bušlje (1986.), Benić (1992.), Macan (1993.)

Sidruni: Vrlić (1986.), Lončar (1987.)

Lijeva strana: Vukičević (1993.), Bukić (1994.), Fatović (1996.)

Desna strana: Garcia (1984.), Joković (1987.), Miloš (1994.)

Izbornik: Ivica Tucak. Pomoćni treneri: Mile Smodlaka i Sandro Sukno.

 

Hrvatska ima prosjek od 29 godina. 5 igrača su već u godinama kada razmišljaju o kraju reprezentativne karijere, a samo je Fatović donekle mlađi igrač sa nedavno napunjene 23 godine. Iako, on je već toliko iskusan, ali sigurno još koju godine može podizati igru koja je i sada na vrlo visokom nivou.

 

Zašto je Tucak razmišljao o Buriću? Točnije, to je bilo razmišljanje kako Benića osloboditi bekovskih zadataka. Nema više Sandra Sukna u bazenu. Tucak je eliminirao i Paula Obradovića još ranije.  Nemamo mogućnost dalekometnog udaraca i jedina opcija je bio Hrvoje Benić. Je li Tucak pogriješio vidjet ćemo za dva tjedna. I ovako će Benić morati biti šuterski balans Jokoviću na suprotnoj strani.

Glavna snaga naše reprezentacije u napadu je kontra koja bi morala biti ubitačna; dau svakoj utakmici postignemo najmanje 3 gola iz kontri i polukontri. Najmanje. Takvi golovi najviše demoraliziraju protivnika, posebice ako se zaredaju u kratkom periodu i ako se protivnik barem par napada u nizu muči. Fatović je, dokazano i na najvećoj sceni, ubojit u kontri. Miloš i Bukić to izvrsno rade u Mladosti, a Joković i Garcia, iako nešto sporiji danas, što i ne čudi obzirom na godine, također izvrsno plivaju. I Vukičević je jako dobar u ovom segmentu igre. Dodatno, oba sidruna, posebice Lončar, isto izvrsno plivaju i u mogućnosti su u tranziciji doći u dobru poziciju prije nego se obrana do kraja formira.

Druga fokalna točka našeg napada su sidruni. Niti jedna reprezentacija nema dva tako kvalitetna sidruna, ni blizu. Sigurno će vrlo brzo spuštati obranu u plitku zonu. Jedini problem može biti eventualna nerealizacija zicera, ali vjerujem da toga neće biti u znatnoj mjeri. Uostalom, uzeo sam Vrlića u svoju fantasy momčad :smile:.

I treće, što bi trebali u kontinuitetu raditi to su uplivavanja na postavljenu obranu. Osim što nismo toliko šuterski jaki imamo cijeli niz već ranije spomenutih eksplozivnih igrača. Praktički svi na lijevoj strani, a i na desnoj bi mogli tu i tamo uplivati da razbijemo ritam i obranu i s te strane. Osim što je po novim pravilima (a i po starim da su se primjenjivala) teže braniti uplivavanja, na taj način ćemo razbijati protivničku zonu i otvarati spuštanje lopte na sidrune.

Što se tiče obrane tu je već standardna situacija. Jedino je malo upitna forma Bijača zbog dugotrajne ozlijede, što bi nam mogao biti problem. Bušlje na beku je dobitna situacija u većini situacija. Macan treba što više protivničkih napada biti na poziciji beka.

 

Igramo u grupi A redom:

Uto        14.01.                  – Njemačka (14.30)

Čet         16.01.                  – Crna Gora (20.30)

Sub        18.01.                  – Slovačka (16.00)

 

Nakon toga slijede utakmice na ispadanje. U slučaju osvajanja prvog mjesta u grupi idemo u četvrtfinale na lošijeg između Italije i Grčke. U slučaju osvajanja drugog mjesta u grupi nakon laganog protivnika u osminifinala (vjerojatno Malta) idemo na boljeg između Italije i Grčke.

 

Prije dvije godine osvojili smo treće mjesto uz jedan poraz na turniru, od Srbije u polufinalu. 2016. kada se također igralo u siječnju bili smo tek sedmi. Prije toga igralo je 12 reprezentacija, dvije grupe po 6 i bilo je još teže doći u polufinale. Bili smo peti 2014., a 2012., još jednom u siječnju tek deveti. Jedinu zlatnu medalju osvojili smo 2010. u Zagrebu.

 

Očekuje nas uzbudljivo natjecanje koje je važno i zbog plasmana na Olimpijske igre. Najbolja momčad, a da nije Srbija (osvajač svjetske lige), Italija (Svjetski prvak) ili Španjolska (svjetski doprvak) osigurava nastup u Tokiju, a još 4 idu u dodatne kvalifikacije. Lopta je okrugla stoga treba bit ponizan,skupit glave jer ko prvi zabije taj je u prednosti te kako bi Mile Smodlaka rekao „Ako budemo pravi, onda se ne trebamo bojati nikoga.