Srbiji 4. naslov u nizu

 

Srbija je nakon peteraca pobjedila Španjolsku i osvojila četvrti naslov prvaka Europe u nizu: Eindhoven 2012, Budimpešta 2014., Beograd 2016. i Barcelona 2018. Maksimalno napeta i uzbudljiva utakmica od početka do samog kraja, rješena je nakon raspucavanja peteraca, promašajem Fernandeza.

 

 

2009. na SP-u u Rimu u finalu su također igrali Srbija i Španjolska. I tada je Srbija pobjedila nakon penala (tada su se još igrali i produžeci). Pucalo se čak 9 serija kada je Mallarach promašio (promašio je i u prvom krugu). Zanimljivo, za Srbiju su 3 od 5 izvođača bili isti kao i danas: Filipović, Prlainović i Aleksić. Za Španjolsku samo Perrone. Inače, Xavi Garcia je briljirao u tom finalu zabivši čak 5 golova u 32 minute kada je rezultat bio 6:6.

 

Ovaj put, nakon 32 minute bilo je 7:7. Španjolska je bila ta koja je diktirala rezultat do 5:5. Poveli su čak i s 2 razlike, 3:1 sredinom druge četvrtine, ali Srbija je u iduće 3 minute izjednačila i kasnije na samom otvaranju treće četvrtine 5:3 za Španjolsku. Ali Srbija s 3 uzastopna gola u idućih 7 minuta dolazi na 6:5. Vodila je Srbija i 7:6, a 4 i po minute prije kraja Mallarach je zabio za 7:7 što je ostalo do kraja.

 

Opet smo, i u ovoj utakmici imali sporni gol. Na kraju druge četvrtine. Španjolska je nakon primljenog gola krenula s centra 19 sekundi do kraja. 3 sekudne do kraja zaradili su igrača više i u te 3 sekunde uspjeli su izvesti loptu, pa slijedi šut Larumbea s desnog krila, pa se lopta odbija i klizi po vodi do lijevog krila do Perronea koji je kupi s vode i po delegatima i sucima uspjeva ispustiti prije isteka vremena. Perrone je zabio za 4:3, gol je priznat iako je po tv prijenosu isteklo vrijeme. Režiser prijenosa se nije baš potrudio reprizirati tu situaciju koja je po svemu sudeći donijela jedan neregularan gol domaćinu.

 

Opet smo imali jako puno izbačaja. Nisam detaljno pratio, ali najmanje po jedan s obje strane su bili očigledne pogrešne procjene sudaca – izbaćaj Ćuka za treću akciju Španjolske iz koje je pao prvi gol na utakmici i deseta prilika za Srbiju kada je Minguell isključen u plivanju. Srbija je imala relizaciju 6/15, a Španjolska 4/13. Najviše su ih zaradili Pijetlović, čak 7, i Tahull 4. Srbija je najbolju realizaciju imala u drugoj i na početku treće kada su imali seiju 4/6. Španjolci su zabili nakon time outa u prvoj i u drugoj, još Perrone iz opisanog spornog gola, i Mallarach za 7:7 polovicom zadnje četvrtine. I jedni i drugi su dobro snimili protivničke akcije i spriječili ih u odiravanju. Srbija nije ima agresivne izlazke igrača s loptom i navlačanje cimanjem pa brze prebačaje. Nekad su Španjolci uspjevali napraviti i faul da zaustave akciju, ali veći problem je bio što je Filipović bio šuterski loš, a ni drugi nisu toliko opasno navlačili. Takva igra Srbije zahtjeva 4 podjednako opasna šutera sa svih vanjskih pozicija, a to nisu imali u ovoj utakmici. Golove koje su zabijali, bile su u 4 navrata individalne akcije (Aleksić, Ćuk i dva puta Prlainović) kada bi ih kroz akciju doveli u situacije 1 na 1 protiv bloka i plus Lopeza. Igrači takve kvalitete u značajnom postotku rješavaju takve situacije. Još su dvije akcije odlično izradili preko stativa (gol Jakšića i povratna lopta Aleksića nakon koje je Mitrović s krila samo pospremio loptu u gol).

Španjolska je zabila jedom na klasičnu Barcelonetinu akciju navlačanje igrača na Perronea i Munarriza na vanjskim pozicijama pa lopta na desno krilo odakle ide prebačaj na lijevo gdje je Granados zabio. Jednom je Perrone zabio iz gola kojega već treći put spominjemo i još dva puta Mallarach njegovim karakterističnim šutem, nisko oko bloka u bliži kut nakon izvlačenja s desnog krila prema vanjskoj poziciji. Ogromni problem u igri Španjolske bio je neprepoznatljivi Munarriz. Ne samo da nije dobro odigrao, još veći problem je bio što se nije ni usudio pokušavati. Promašio je s lijevog vanjskog početkom druge četvrtine kada je bio u izrađenoj poziciji koju bi igrač njegove reputacije morao iskoristiti. I kasnije je šutirao još samo jednom kada je fenomenalno pogodio iz faula, poluparabolu od prečke u gol. Imao je još nekoliko situacija kada je imao na faul na 5-6 metara, na širokom prostoru, kada je mogao s igračem više preuzeti odgovornosti, ali je svaki put dodao loptu. Ovo kad je zabio, ostalo je 3 sekunde do kraja četvrtine pa nije bio u mogućnosti dodati. Osim toga i u obrani ga je Mandić jednom lagano okrenuo na vanjskoj poziciji i onda šutirao i zabio. Imao je još grešaka i upravo je on taj koji nije dao svoj doprinos kako bi Španjolska ovdje uzela zlato.

 

Perrone, Fernandez, Tahull i Granados bila su 4 igrača u polju koja su nosila igru Španjolske. Lopez je i u finalu bio izvrstan. Kada su Španjolci prije 9 godina osvojili to srebro u Rimu, izgubivši zlato u devotoj seriji peteraca, momčad koja je imala klase Perronea, Molinu i Garciu uz niz odličnih igrača nije u idućim godina ostvarila svoj potencijal da se na svakom natjecanju bori za medalju. Sada, nam ostaje vidjeti hoće li Munrriz, Granadas, Tahull pa i još poneki od ovih mladih igrača izrasti u svjetsku klasu i hoće li bolje svoje potencijale pretočiti u medalje.

 

Kod Srbije su glavne uloge ponijeli Prlainović, Mandić, Pijetlović i Ćuk. Mitrović je na golu bio jako dobar, možda za nijansu lošiji od Lopeza. Na petercima se bolje postavljao. Srbija je pobjedila iako je Filipović imao šut 0/6, iako je Mandić imao samo jedan postignuti gol. Ali opet su obranom, posebno s igračem manje, dobili utakmicu. Sveli su Hrvatsku u polufinalu na 3/13 u finalu Španjolsku 4/13.

Četvrti uzastopni naslov prvaka Europe za Srbiju. Do sada samo Mađarska ima više, 5 u nizu, prvih 5 (1926-1938), te kasnije još 3 u nizu (1954-1962) te SSSR (1983-1987). Za dvije godine, točnije za godinu i pol, jer će se 2020. igrati u siječnju u Budumpešti u Duna Areni.

 

Finale EP

Srbija – Španjolska           12:10 (7:7) (0:1, 3:3, 3:2, 1:1 – 5:3)

Suci: Margeta (Slo), Alexandrescu (Rum)

Srb: G. Pijetlović, Mandić 1 (+1), V.Rašović, Ranđelović, Ćuk 1 (+1), D.Pijetlović, Vico, Aleksić 1 (+1), Jakšić 1, Filipović (+1), Prlainović 2 (+1), S. Mitrović 1, B. Mitrović (9/16). Izbornik: Dejan Savić.

Špa: Lopez (10/17), Munarriz 1 (+1), Granados 1, Del Toro 1, Minguell, Larumbe (+1), Cabanas, Fernandez (+0), Tahull, Perrone 2  (+1), Mallarach 2, Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin.

 

Igrač više: Srb ( 0/3+3/5+2/3+1/4)= 6/15 (40%), Špa (1/4+2/3+0/2+1/4)= 4/13 (31%)