Svjetsko prvenstvo U20

https://hvs.hr/

Slijedi nam Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina (2001. godište i mlađi). Igra se u Pragu od 28.08-05.09. U tih 9 dana odigrat će se 5 kola u grupi te faza na ispadanje od osmine finala do finala.

Izbornik Hrvatske je Vjekoslav Kobešćak čiji stožer još čine Hrvoje Koljanin, Jure Marelja i Goran Obradović. Odlučili su se za slijedećih 13 igrača:

Golmani: Roko Pavić i Ivan Jurišić

Igrači u polju: Petar Čondić Kadmenović, Noa Burburan, Karlo Babić, Roko Akrap, Luka Stahor, Marin Tomasović, Duje Akrap, Jerko Penava, Tin Brubnjak, Marko Žuvela i Ivan Vukojević.

Iako su bile moguće dvije zamjene, tj dva igrača koji bi u slučaju pozitivnog kovid testa nekog od nabrojanih uskočili u sastav Kobešćak se odlučio povesti samo Bornu Sirovca kao zamjenu.

Ipak izbornik nam je napomenuo da će “O 14 igraču ćemo odlučiti do tehničkog sastanka koji će biti 27.8.

Za najavu Svjetskog prvenstva zamolili smo za pomoć izbornika Vjeka Kobešćaka.

Vjeko, za početak možeš li nam pojasniti činjenicu da se Hrvatska nije ni plasirala na ovo SP do 20 godina koje se trebalo igrati u Argentini. Naime, mi smo upali nakon što su neke reprezentacije otkazale nastup, a i vidimo da nije bilo 20 zainteresiranih momčadi, nego 18 pa u grupama C i D nedostaje po jedna reprezentacija. Kada smo mi propustili i na koji način izboriti plasman na ovaj turnir?

Vjeko: Izgleda da se uzimao u obzir plasman sa EP u Gruziji prije dvoje godine, koje je bilo odigrano za generaciju 2002. Iako sam vidio i jedan mail u kojem sama FINA govori da je plasman na ovom SP ostvaren na SP u Kuwaitu 2019.

Ipak, očekivao se ovakav rasplet i puno prije same službene potvrde našeg nastupa pa ste se dosta rano počeli pripremati. Znamo da si u početku okupljao igrače na par dana na splitskom i dubrovačkom dijelu gdje ste isprobavali jako veliki broj igrača. Možeš li nam u kratkim crtama opisati kad su počela prva okupljanja, kad su počele prave pripreme, tj koliko je bilo radnih dana, ukupno treninga i igrača koji su prošli ovo ljeto kroz tvoje odnosno ruke čitavog stožera?

Vjeko: Mi bi napravili pripreme sve i da nismo dobili pravo nastupa na SP jer je prioritet razvoj i rad tih igrača a ne sami nastup. Nastup je samo kruna tog procesa. To su sve već više-manje seniorski igrači po stažu, ali kroz ovakve pripreme dobiju idealne uvjete za razvoj.

Sa okupljanjima smo počeli u veljači i od veljače do lipnja smo napravili četiri kraća okupljanja, u skladu sa obavezama trenera i igrača u odnosu na kalendar. Na tim mini pripremama smo ukupno okupili 42 igrača, a imali smo ih i više na spisku. Na tim mini okupljanjima je fokus bio na procjeni njihovih igračkih mogućnosti.

Glavni dio priprema je počeo 15.7, tokom juniorskog prvenstva i on se odvijao u 4 faze, prva faza u Dubrovniku, druga faza u Puli, treća faza u Varždinu te četvrta i zadnja u Splitu. Do sada smo odradili 56 treninga u te 4 faze.

U tom glavnom dijelu priprema smo htjeli imati 23 igrača međutim i tu su od samog starta otpadali pojedini igrači, radi ozljeda koje su vukli od prije. U konačnici smo došli do 14 igrača. Neki igrači sa prvotnog spiska su se odlučili za fakultete, neki su ozlijeđeni tako da su nakraju ostali oni koji su imali najveću želju i tjelesno psihološke mogućnosti za rad i napredak.

Koliko si zadovoljan odrađenim, jesu li igrači ispunili očekivanja?

Vjeko: Radilo se puno i igrači su to dobro izdržali. Ne sjećam se da sam ikada imao ovako teške pripreme. Naravno, svaki trener bi htio još barem nekoliko dana treninga ?. Kao i svima, falilo je sparing utakmica i turnira radi specifične situacije.

Stručni stožer je poprilično jak, moram priznat da se ne sjećam kada smo imali takav u mlađim uzrastima. Jesu li Koljanin, Marelja i Obradović imali neka specifična zaduženja tijekom ovih priprema?

Vjeko: Imao sam veliku sreću da su ti treneri prihvatili moj poziv da ovo ljeto, a nadam se i u budućnosti , radimo zajedno. Riječ je o vrhunskim trenerima, velike ambicije i velike energije koji bi i sami mogli voditi ovakav pogon. Na kraju smo učili jedni od drugih. Nadopunjavali se.

Ali nisu tu bili samo oni. Od prvih okupljanja smo htjeli uključiti još trenera u rad ove selekcije. Sa nama su bili Andro Franičević pa Bruno Sabioni, Ana Matković i Nera Budalica. Moram posebno napomenuti da smo tokom ljeta imali ogromnu pomoć od strane Zorana Kačića , koji se uključio sa nama nekih 14 dana i dao nam neprocjenjivo znanje u radu sa golmanima te vođenju statistike.

Sve smo to „začinili“ dolaskom najvećeg, Ratka Rudića na pripreme u Varaždin, koji je napravio predavanje igračima koje bi im trebalo ostati u glavi do kraja karijere , a kroz dva dana je dao i mnoge savjete trenerima.

Napomenuo bi da nam je od samog starta bila ideja da uključimo još mladih trener koji bi dobijali iskustvo rada u reprezentaciji i nadam se, ukoliko ćemo nastaviti raditi i dogodine, da će tih trenera uz nas biti i više. Vaterpolo  trenerima fali akademske naobrazbe pa ih onda treba učiti kroz ovakva okupljanja. Tu su skoro pa idealni uvjeti da nešto nauče.

Gledajući sastav odmah u oči upada da u njemu nema baš niti jednog klasičnog sidruna. Babić je znao to igrati za juniore Primorja, pogotovo prošlo sezone, ali je ove godine ipak puno više bio bek koji bi znao uči kao drugi sidrun. Jedini klasični sidrun je Sirovec koji je na tribinama. Na pripremama je bio i Luka Dužević kao klasični sidrun. I on je otpao iako nemamo drugih opcija. Što to znači za našu igru, što možemo očekivati?

Vjeko: Nije još Sirovec na tribinama. Nemamo još tu odluku. Kao prve opcije centara su nam se nametali Bušić, Ljepava, Dužević, Rako međutim radi gore već navedenih razloga smo se odlučili za Babića i Stahora kojima to nije bila pozicija do sada, ali ne znači da u budućnosti neće biti i Sirovca kojemu su ovo bile prva iskustva ovako opsežnog rada.

A što možemo očekivati ne znam niti ja sam. Važno je da, po meni, ta sva tri momka imaju perspektivu u budućnosti na toj poziciji. I Lozina je do svoje 18 godine bio vanjski pa smo ga prekomandirali na centra i eto sada je zasigurno barem treći centar u Hrvata i igra u sjajnom klubu za, koliko čujem, vrlo dobre uvjete. Treba biti strpljiv i hrabar u odlukama, a ti momci moraju istrpiti jedan period velikog obujma treninga i pokoju tešku riječ od trenera pa možda i oni dođu u priliku biti konkurentni za vrhunski vaterpolo.

Na pripremama su bila 3 golmana, Kordić te odabrani Pavić i Jurišić. Tijekom sezone u Mornara za koji su prva dvojica bila u seniorskoj momčadi Kordić je bio prvi golman, te je Pavić ulazio na gol iznimno, recimo kada mu je kolega bio kažnjen zbog tučnjave na utakmici Mornar – Solaris. Ipak, ti si se odlučio za godinu mlađeg Pavića. Te još godinu mlađeg Jurišića.

Vjeko: To je bila moja odluka bazirana na mojim željama kod golmana. U svakom slučaju, kod golmana je bila najteža odluka i odlučivale su nijanse. Doslovce. Možda sam i pogriješio ali moje odluke  u radu sa mlađim selekcijama su bile takve da ako su dva igrača ili golmana po kvaliteti u egalu, ja bi se odlučivao za mlađeg radi pesrpektive.Tako sam postupio i sada. Eto večeras smo igrali protiv Mornara i Kordiće je bio sjajan tako da, ko zna, možda sam i pogriješio.

Među zadnjima je otpao i Niko Čubranić za kojega smo također očekivali da bi mogao biti u 13?

Vjeko: Imao je jednu pauzu radi bolesti i tu je izgubio korak . Ali on je 2003. i očekujem veliki napredak uz minutažu u seniorskoj selekciji do slijedećih priprema.

Do samoga kraja priprema bila su još dva ljevaka, Zvono i Jakovčević. Prednost je dobio Stahor?

Vjeko: Stahor će igrati centra tako im on nije konkurirao na desnoj strani.

Pred kraj je otpao i Butić. Je li možda bilo i igrača koji se nisu odazvali na pripreme ili su otpali iz nekih drugih razloga a mogli su konkurirati za ovaj sastav?

Vjeko: Bilo je. O tome smo već govorili prije.

Kakvi su rezultati ove generacije, 2001. godišta u prethodnima godinama. Osnosno, koje su ekipe u ovom uzrastu na tim natjecanjima osvajale medalje?

Vjeko: Nije bilo natjecanja za 2001. Bilo je za 1999. (Grčka prvak) 2000. (op et Grčka prvak) i 2002(Italija prvak).

Još uvijek i nemamo popise igrača iako je još samo dva tri dana do početka. Znamo da će za Crnu Goru igrati Perković koji je bio i na Olimpijadi u Tokiju. Koje bi nam još igrače iz ostalih reprezentacija preporučio da više pratimo. Navodno će biti to i moguće preko streama?

Vjeko: Italija ima nekoliko igrača koji su nastupali u ligi prvaka za Ortigiu i odličnu generaciju 2002.

Radulović, Branković iz Srbije, Kalageropoulos iz Grčke, Unai sjajan golman iz Španjolske, Vasilije Radović, Mršić i Drašković te Vujović iz Crne Gore, Njemačka ima dva tri intresentna igrača, definitivno braća Vigvari i Konarik iz Mađarske. Ima kvalitete.

Otvaramo SP protiv Argentine u petak, Italija je u subotu, Uzbekistan u ponedjeljak i Rusija u utorak. Prvi iz grupe prolazi u četvrtfinale, dok drugi i treći razigravaju u osminifinala. Možda malo glupo pitanje, ali kakve su ambicije i realni dometi u toj grupnoj fazi, što možemo očekivati od Hrvatske na ovom turniru?

Vjeko: To mi je nemoguće odgovoriti. I dalje se baziramo na razvoju naših igrača, a ovo SP ćemo iskoristi što je bolje moguće da im jedno veliko natjecanje pomogne u razvoju. Uvijek je bolje ako je to uz dobar plasman.

Prije dva dana izbornik seniora Tucak izdvojio je dva imena, Žuvelu i Tomasovića, kao potencijalne igrača koji bi mogli uskoro dobiti i poziv za seniorsku reprezentaciju. Žuvelu je već i zvao prije Rotterdama ove zime. Osobno, ja bih još možda spomenuo i Brubnjaka i Vukojevića kao one od kojih očekujem puno u budućnosti. Možeš li na taj način komentirati ekipu, odnosno najaviti tko će biti nositelji naše igre u pojedinim ili možda i svim segmentima?

Vjeko: Ne bi ulazio u imena i što očekujem od naših igrača. Ja se nadam da će netko iskočiti, najbolje bi bilo da to bude cijela momčad, ali to mi je nemoguće za predvidjeti.

Je li uopće u mlađim uzrastima, iako su ovi igrači već u seniorskim godinama, bitniji rezultata ekipe ili stvaranje igrača za seniorsku reprezentaciju? Je li se to može gledati odvojeno jedno od drugog, odnosno da se guraju 2-3 igrača i njihov razvoj i možda i na uštrb rezultata. Posebice u situaciji da nam trenutno nasušno trebaju igrači za seniorsku reprezentaciju?

Vjeko: Naš primarni cilj ovog ljeta je bio razvoj tih igrača i njihova pripema na seniorsku igru i možebitno približavanje na spisak za seniorsku selekciju, a tek ćemo na kraju ljeta vidjeti da li smo to kroz pripreme i turnir SP uspjeli napraviti. I mi kao treneri i igrači.

Al kada je već turnir tu i još k tome SP, pa ajmo probat nešto napraviti i tu!

Zahvaljujemo se izborniku na odgovorima i želimo puno sreće u Pragu.

Žuvela i Penava su bili u sastavu i prije 2 godine kada se igralo SP U20 u Kuvajtu. Tada smo ostali 4. Izgubili smo od Srbije u grupi 11:6, polufinale od Grčke 15:6 i za broncu od Italije 9:6.

Od jačih protivnika dobili smo Španjolsku u četvrtfinalu 7:6, a ostale utakmice imali smo protiv Kine, Japana, JAR-a i Novog Zelanda.

Ovaj put će Total waterpolo biti službeni FINA-in parner za vođenje statistike tako da ćemo imati sigurno puno bolje podatke nego na prijašnjim natjecanjima. Očekuju nas 64 utakmice u 9 dana i puno nadolazećih svjetskih zvejzda predvođenih s dvojicom koji su već nastupili i na Olimpijskim igrama, Miroslav Perković iz Crne Gore i Unai Aguirre iz Španjolske koji je čak i godinu mlađi.

Odgovori