“Vaterpolo se uspjeva održati, ali isključivo na kvaliteti Juga…”

 

Nedavno je na HTV-u u emisiji Otvoreno bilo govora o “Opatijskoj inicijativi”. Najzanimljiviji dio emisije, barem onaj dio koji sam gledao, bilo je izlaganje Ratka Rudića.

 

 

Nakon što se svih 6 sudionika (predsjednik i vlasnik NK Rijeke Mišković, predsjednik rukometnog saveza Grahovac, Ratko Rudić, član HDZ-ovog odbora za sport i izvršni direktor HVS-a Perica Bukić, novinar SN-a Šola te odvjetnik i bivši disciplinski sudac nogometnog saveza Pavličić Bekić) izredalo u izlaganjima i kad sam vidio da će svih 6 držati istu stranu u emisiji koja je zamišljena kao polemična, odustao sam od daljnjeg gledanja. Ali teško da je i kasnije rečeno išta zanimljvije od onoga što je Ratko Rudić kazao:

 

“Vaterpolo je jedan od boljih primjera, unatoč velikim poteškoćama koje  klubovi isto imaju kao i u svim drugim sportovima. Vaterpolo se uspjeva održati, ali isključivo na kvaliteti Juga, gledajući klupske nastupe. Moramo znati da čitav grad stoji iza Juga i da on uspjeva održati tu kvalitetu i konkurira ostalim klubovima u Ligi prvaka. Čak je i osvojio prije nekoliko godina, itd. Ostali klubovi se isto tako raspadaju (op.a prethodni sugovornici su govorili o raspadu nogometnih i rukometnih klubova), nemamo mogućnosti da prihvatimo toliki broj djece. I mi koji imamo jedan strašan potencijal, i tu našu superiornost i kvalitetu koju imamo danas možemo zadržati dugi niz godina. Međutim, ja bih se vratio na jednu drugu stvar. Mi ovo sve, bar ja tako razumijem, na neki način ovo je inicijativa za pokretanje stvaranja jednog novog sustava hrvatskog sporta…”

 

Ratko Rudić je istaknuo i kako za razliku od američkog modela u kojem se sport organizira po školama i sveučilištima, u europskom modelu nositelji kvalitete su klubovi. Ali da se vratimo na gore citirani dio izlaganja. Drago mi je da je i vaterpolski velikan Rudić istaknuo važnost Juga. Dodao bih u njegovo izlaganje, što sam siguran da je također svjestan, ali je tema bio klupski sport, da je Jug nositelj ne samo kvalitete gledajući klupske, nego i reprezentativne nastupe. Sjetimo se što je prošlo ljeto kazao Emil Nikolić:

 

 

Ako se sjetimo svih naših zlatnih medalja u samostalnoj Hrvatskoj lako se izbroji da je od 13 igrača bilo:

 

SP 2007. –   zlato: 6 jugaša (manje više svih 12 igrača bitno, Pavić nije trebao pored briljantnog Vićana)
EP 2010. –   zlato: 7 jugaša (od čega šestorica nositelji igre uz još Pavića i Burića)
OI 2012. –   zlato: 7 jugaša (od čega šestorica nositelji igre uz još Pavića i Burića)
SP 2017. –   zlato: 6 jugaša plus Lončar i Garcia kao igrači Juga (od čega osim dva spomenuta igrača još 4 jugaša su bili  šest od šest nositelja igre).

A često su se određeni jugaši preskakali i umjesto njih zvali raznorazni likovi kako bi i oni osvojili medalju.

 

Druga bitna činjenica, koju je iznio Rudić, je da je Jug uspješan jer čitav grad stoji iza njega. To je dijelom točno. Grad stoji iza Juga. Ali u ovoj emisiji, a vrlo vjerojatno je i sam Rudić na to ciljao, tema su novci i financiranje (manje od 2 mil kuna Grad Dubrovnik godišnje izdvaja za Juga). Grad Dubrovnik je važan sponzor Juga (neuređenje hotela Stadion u sklopu gruškog bazena ogromni je minus za Grad), ali recimo Grad Zagreb Mladosti daje najmanje 3 puta više novaca. Pa Mladost nije uspjela biti ni klupski, a kamoli reprezentativno, nositelj kvalitete vaterpola u Hrvatskoj. Dapače, uz činjenicu da nisu osim Lončara  u svim nabrojanim zlatnim medaljama dali niti jednog igrača (osim Vukičevića koji ipak nije bio među ključnim igračima prošle godine u Budimpešti), još su uspjeli sve te za vaterpolske prilike silne novce potrošiti i ostati dužni igračima ogromne iznose. Imamo i primjer Primorja na čelu s Predragom Slobodom, koji je s manje javnog, a više privatnog novca  osam godina živio u financijskom blagostanju pa nisu uspjeli iznjedriti čak ni prosječnog domaćeg igrača (da ne govorimo o nekom reprezentativcu). Danas su ispali iz prve regionalne lige, u konkurenciji niza klubova koji već godinama životare. U tom periodu im je najvažnije bilo da se broj stranaca koji mogu igrati u našim klubovima poveća sa 2 na 3.

 

I za kraj, slažem se s Rudićem, ova inicijativa može jedino biti dobra ako se stvori novi sustav hrvatskog sporta. U svakog pogledu, pa na kraju i u financiranju (ne ulazeći sada u načine i metode koje predlaže Opatijska inicijativa). Ali je nakaradno da se ljudi koji su godinama, blago rečeno, loše gospodarili s novcima koji su dolazili u sport, bore da im se da još više novaca.

 

Nevezano za samo financiranje, uzmimo za primjer sportsku konferenciju koju danas u hotelu Westin organizira HVS. U dva sata izmijeniti će se 3 teme i nekoliko govornika:

 

11:00 h – 11:20 h

Retrospektiva odrađenog unutar Hrvatskog vaterpolskog saveza
(prvenstva, medalje, uspjesi, značaj vaterpola za Hrvatsku i društvo)

Govornici:

1.) Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza
2.) Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza
3.) Ivica Tucak, izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije
4.) Ratko Rudić, član Stručnog savjeta HVS-a i najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena

11:20 h – 11:45 h

Predstavljanje strategije Hrvatskog vaterpolskog saveza
• U kojem smjeru se razvija hrvatski vaterpolo
• Kratkoročni i dugoročni planovi
• Kako ih ostvariti

Govornici:

1.) Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza
2.) Ivica Tucak, izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije
3.) Dragan Matutinović, izbornik Hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije
4.) Mia Šimunić, magistra kineziologije, pomoćna i kondicijska trenerica Hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije

11:45 h – 12:45 h

Što je Opatijska inicijativa?
Predstavljamo program i značaj Opatijske inicijative

Govornici:

1.) Krešimir Šamija, izaslanik Središnjeg državnog ureda za šport
2.) Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza
3.) Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza
4.) Ratko Rudić, član Stručnog savjeta HVS-a i najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena
5.) Ivica Žigić, direktor marketinga i komunikacija HEP-a

 

Šteta što nisu poslušali Rudića i Nikolića pa pozvali barem jednog jugaša da kaže kako se vodi uspješan klub, kako se stvaraju igrači za seniorsku reprezentaciju ili što oni misle kako bi se trebao razvijati hrvatski vaterpolo. Zato će Perica Bukić govoriti u sve tri teme, čovjek koji je bio u poziciji pokrenuti nekakvu inicijativu bilo kao čelnik HVS-a još tamo od prije 14 godina, ili kao saborski zastupnik još prije 10 godina. Svih tih godina naš sport pa ni vaterpolo nije imao ni strategiju razvoja, ni riješeno financiranje, a ni bilo što treće. Imao je rezultate, zahvaljujući Jugu i jugašima.

Jedan komentar na ““Vaterpolo se uspjeva održati, ali isključivo na kvaliteti Juga…””

  1. Super članak. Trebali bi napisat kao poučak malo više o maglomaniji i propasti Primorja i čovjeku zaslužnom za to odnosno prvom čovjeku HVS.