[BRIDGE] Kapetan koji garantira uspjeh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj put tema je Hrvatska B liga u bridžu i tim Celtic bar Belfast koji je nakon ekipe Danče od prošle sezone uspio izboriti nastup u A ligi, najjačem bridž natjecanju u Hrvatskoj. O toj temi smo popričali s kapetanom tima Celtic bar Belfast, Zdenkom Stankovićem. Zdenko je i zanimljiv jer je nekoliko sezona uspješno nastupao i u dubrovačkoj vaterpolskoj

Divljoj ligi.

 

 

 

 

danče.hr: U uvodi reci nešto o sebi, tko je Zdenko Stanković u dubrovačkom bridžu, kapetan tima Celtic bar Belfast?

Zdenko: Počelo je prije četiri godine kada mi je Vedran Košta rekao da ide na bridž turnir. Bridž? Gdje? Tko dolazi? Mogu doć? Odslušao sam četiri sata tečaja koji su vodili Frano Jančić i Gjivo Tikvica, dobio skriptu i prvi klupski turnir odigrao 24. veljače 2014. godine sa Vedranom. Inače to je bio tradicionalni klupski turnir dobrodošlice koji se organizira nakon svakog tečaja. I od tada do danas rijetki su oni članovi BK Dubrovnik koji se mogu pohvaliti da nisu bar jednom zaigrali u paru sa mnom. Šalim se, nadmetanje za stolom mi se odmah svidjelo tako da nisam nikada birao s kim ću igrati i kakav će rezultat biti. Za sebe još uvijek mislim da sam početnik i nema nijednog turnira da nakon njegovog završetka nisam pitao savjet nekoga od iskusnijih igrača kako bi što licitirao ili izigravao.

 

danče.hr: Zašto se tim zove Celtic bar Belfast?

Zdenko: Na ovo pitanje ću odgovoriti protupitanjem:”Gdje je najbolja kava u Lapadu?“. Godinama sam već stalni posjetitelj i mogu samo reći riječi pohvale za braću Dedo. Maro i Tonći su oživjeli prostor koji malo, pomalo postaje kultno mjesto. Ne može biti bolje mjesto za odlazak na piće poslije turnira i raspravu o bordovima što će Vam potvrditi i Rade, najbolji poznavatelj ugostiteljske ponude u našoj Županiji, a možda i šire. Prošle godine prije kvalifikacija za B ligu razgovarao sam s Marom i Tonćijem o bridžu i tako se rodila ideja da tim nazovemo Belfast.

 

danče.hr: Ukratko opiši put tima Celtic bar Belfast, od dogovora za nastup pa do plasmana u finale B lige. Reklo bi se, oteglili ste se do prve lige. Mnogi nisu vjerovali.

Zdenko: Ma što Vam tu imam reći? Nakon što se dogodio “vojni udar” u prošlogodišnjem timu skoro sam odustao od ovogodišnje lige. Mjesec dana prije početka Gjivo me pitao želim li biti kapetan tima koji bi igrao u sastavu Ivica Obad, Dejan Škero, Velibor Puzović, Gjivo Tikvica i Ivana Cvjetanović. Mogu Vam reći da sam se malo ustrtario. Da se radi o nekom turniru ne bi bilo problema igrati bilo s kim, ali igrati ligu i zafrknuti neki meč, tko bi preživio Vedrana i Radu. Pristao sam uz jedan uvjet, a to je da se tim zove Belfast.

Na neizvjesnom kvalifikacijskom turniru B lige jug zauzeli smo drugo mjesto iza tima Tečajac, a ispred tima Pčelica Maja (Maja KK, Nikola Cvjetović, Boško Mišić, Ivica Matijević, VEDRAN i RADE) i tako osigurali nastup na polufinalnom turniru u Zadru.

Polufinale B lige je jedan od najboljih turnira (ne govorimo o kvaliteti nego o atmosferi) u što sam se osvjedočio i ove godine. Dva dana živite bridž! Nakon 5 mečeva u 28 sati ponovno smo zauzeli 2. mjesto iza tima Rijeka 1111 i tako se plasirali u finale među 6 ekipa koje trebaju dati nova 2 prvoligaša. Moram napomenuti kako smo se dogovorili i za Zadar  kao šestog igrača priključili Andriju Martića. U dramatičnoj završnici finale je izborio i tim Tečajac (Dubravka Zvrko, Mario Majstorović, Iva Strnad, Frano Mozara i Tomislav Mačai). Ponovno dva tima u finalu!!! Osiguran je “veseli autobus” sa Obijem na čelu, a još važnije je bilo Radino obećanje da ide s nama. Zagarantiran spektakl. U Zagrebu nakon dva tvrda meča protiv dva tima iz Rijeke u 3. kolu potpuno opušteni nadigrali smo tim JT6 koji je uvjerljivo vodio nakon Zadra. Kako smo odigrali meč protiv Tečajca u Gradu (kuvertiran rezultat), a isto su napravila i dva tima iz Rijeke, 4. kolo je bilo i za njih i za nas zadnje i odlučujuće. Tim je odigrao fantastičan meč protiv Samobora i kad smo vidjeli rezultat meča Rijeka 1111 i JT6 znali smo da ulazimo u A ligu. Zahvaljujemo istinskim prijateljima koji su nas podržavali, a onim pojedincima koji su nam čestitali nakon Zadra i držali fige poručujem u ime cijelog tima: “Dodatno ste nas motivirali da se doteglimo do A lige!

 

danče.hr: Na početku natjecanja potencirao se rivalitet s tvojim prošlogodišnjim timom u kojem nastupaju Rade i Vedran. Osvrsni se malo na to. Trebao je u startu to biti i rivalitet po imenima. Je li te Rade razočarao u izboru imena tima?

Zdenko: Koje su ovo provokacije? Rade i Vedran, karizma i fantazija, flegme koje ništa ne može izbaciti iz takta, pa ni ceduljica na kojoj donesu upis minus nemoguće. Već sad su osigurali status legendi našeg kluba, a koliko još mogu dati čovječanstvu, pokazat će vrijeme. Samo dragi Bog zna što su sve u stanju napraviti za zelenim stolom, a i šire.

Rivalitet? Dovoljan je samo primjer klupskih turnira na kojima se po završetku čita redoslijed od posljednjeg prema pobjedniku. Njihove face, ako, ponavljam ako su bolje plasirani od mene, to je neprocjenjivo. Nisu bitni impovi, postotci, mjesto na turniru, oni predzadnji ja zadnji zagarantirano Rade zove na piće. Igrao sam i igram s njima kad god se ukaže prilika jer znam da ni u jednoj raspravi nema zle krvi nego se svodi na zafrkanciju i sigurno znam da će se rasprava voditi barem oko 50% bordova.

Ma što ću vam pričati o njima, na parskom prvenstvu Hrvatske u Opatiji čovjek (neću ga imenovati prepoznat će se, hahaha) mi doslovno zaspe za stolom dva puta protiv istih protivnika. Ili timdžije nam kažu idemo polako bez ceduljica sa -800, -1100 i takvih stvari, a moj partner na prvom bordu se brani jer mu se “sviđa list” i naravno donese -1100, skoro pa gotov meč ako u drugom timu ne sjedi isti takav fantazista što je malo vjerojatno. Prošle godine u Zadru odredimo parove za prvo kolo protiv nekog tima JT-a i čujem njihov komentar: “Odlično, baš nas briga ako izgubimo, bolji su od nas. Nitko nam ništa ne može reć.” Isti sekund je bila promjena para. Ime tima, to je jedna od rijetkih stvari gdje me Rade razočarao. Rade, Maja te stavila pod petu, hahaha. Prošle godine smo igrali u istom timu i kad je započinjala ovogodišnja liga počeo se šepuriti kako će tim nazvati Dix, kao rival Belfastu, obećao je majicu koju još uvijek čekam, a tko zna hoću li je dočekati. Kako je vrlo brzo shvatio da kao kapetan mora okupljati ljude, zivkati, spajati, razdvajati, plesati na tankoj žici, prepustio je vođenje tima Maji KK. Tim se naravno nije zvao Dix nego Pčelica Maja. Na kraju je ipak pokazao koliko je veliki svojim prisustvom na finalu u Zagrebu. Zamislite preći 1300 km kako bi kibicirali nekoliko mečeva. Mogu samo reći: “Hvala gospar Rade!”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

danče.hr: Koliki je pritisak bio igrat ključni meč regionalnih kvalifikacija kad su te Rade i Vedran kibicirali i željno iščekivali svaku tvoju grešku?

Zdenko: Mislim da je Ana ovjekovječila tu scenu gdje mi njih dvojica sjede na leđima. Sigurno moj najteži meč, ne zbog težine protivnika, nego zbog činjenice da su u igri za prolaz bili i Belfast i Pčelica Maja (2/3 prošlogodišnjeg Belfasta), kao i to da si mi ti (Gjivo) bio partner. Zašto? Pa ne mogu se izvući u nikakvim naknadnim analizama sa Radom i Vedranom jer si ti prisutan za stolom i svaka mala greškica narasti će. I nije bilo greškica nego kardinalnih pogrešaka, ali srećom dobili smo taj meč i sve je sretno završilo. Svjedok si koliko me Rade tu večer ispeglao zbog ona dva, tri borda.

 

danče.hr: Većinu natjecanja si odigrao s Veliborom Puzovićem, igrali ste dosta dobro s obzirom na to da ne igrate dugo skupa.

Zdenko: Već sam ti odgovorio u jednom pitanju kako sam se ustrtario vidjevši sastav tima. Obad i Škero su standardni par, uigran, ako igrate ti i Ivana to znači da bi trebali igrati ja i Bibo.

Čovječe, s njim nema zafrkancije, red, rad i disciplina, zabava dolazi na kraju kad se osam puta provjeri je li sve odrađeno. Mislim da smo odigrali dva ili tri klupska turnira prije lige. Ključan je bio prvi meč lige protiv Tečajca koji smo po mom skromnom mišljenju, uz meč u Zadru protiv Rijeke 1111 odigrali najbolje. Kako je tekla liga tako se znalo dogoditi da ponekad iskočim iz tračnica, a znalo se događati i partneru istina mnogo rjeđe. Kako je natjecanje odmicalo tako sam se i ja osjećao opuštenije i mislim da smo više nego korektno odradili posao za ovaj nivo natjecanja. Nadam se da sam bio dobra mantinela. Šteta je da zbog poslovnih i obiteljskih obveza Bibo ne može igrati više turnira jer sigurno spada u top igrače.

 

danče.hr: Nakon što si prošlu sezonu ostvario plasman na finale B lige s timom koji je bio potpuni autsajder, ove godine si s jačim timom napravio korak više. Što slijedi?

Zdenko: Ovaj rezultat koji smo napravili je izvrstan, vrhunski, ali nemojte mi zamjeriti prošla sezona je posebna. To je rezultat ravan igranju Hajduka u finalu Lige prvaka. Tim za koji su govorili da će barem jedan meč izgubiti u kvalifikacijama zato što će pomiješati satnicu i neće doći na vrijeme, od već unaprijed dobivenih mečeva od strane protivnika pa do neskrivene nevjerice pojedinih “velikih” igrača. Prošli su u polufinale, sreća ih je pomazila,  u Zadru će im dat po repici, govorili su mnogi. Zadar je bio poseban, a u Zagrebu se dogodio raspad sistema. Ali u svemu ima nešto dobro tako i prošlogodišnji Zagreb pamtim po povijesnom uspjehu tima Danče i prvom ulasku jednog tima iz Dubrovnika u A ligu. Podigli su ljestvicu i sad je red na nama da je dignemo još više odnosno svim svojim znanjem pokušamo zadržati prvoligaški status i očekivati da nam se pridruži još koji naš tim. Što slijedi? Cijelom timu mogu poručiti da oni koji unaprijed idu izgubiti u Zagreb nemaju mjesta u timu bez obzira kako se zvali i koju kategoriju u bridžu imali, a to sam im već i rekao.

 

danče.hr: Na finalu si Andriju držao u rezervi sve do zadnjeg meča na kojem je u paru s Bibom donio skoro pa 3 IMPa po bordu. Koja je tajna takvih iznimno uspješnih poteza?

Zdenko: Hvala Andriji koji je prihvatio poziv za Zadar i od tada je dio tima. Ipak je lakše igrati kad imate više igrača na raspolaganju samo ih trebate pravilno dozirati. Kako Dejan nije išao par Obad-Tikvica je par koji se nije dirao, a kako smo Bibo i ja odigrali već nekoliko mečeva odlučili smo se da krenemo u tom sastavu. Zadnji meč jednostavno sam znao da ga ne može loše odigrati, takva je bila atmosfera.

 

danče.hr: Kapetan si tima koji je lakoćom okupio veliki broj igrača, lani isto tako s potpuno drugim suigračima. Koja je tajna, obzirom da je u bridž svijetu pa i u našem klubu često problem taj međuljudski faktor.

Zdenko: Možda mi nećeš vjerovati, ali ja do dan danas osim one početničke skripte nisam pročitao niti jednu knjigu o bridžu. Krenuo sam u bridž zabave radi  i od početka nisam shvaćao zašto su svi napaljeni, nema zafrkancije i dok sam se okrenuo nema nikoga od svih onih koji su došli na tečaj zajedno sa mnom. Možda bi tako bilo i sa mnom da na jednom od prvih turnira nisam čuo riječi pokojnog Frana Staničića: “Bridžisti su ti čudne biljke i ja sam bridžist.” Normalno je da nismo svi isti i da netko nekome odgovara više ili manje, ali osnova svega je POŠTOVANJE (nemojte molim vas stavljati onaj znak respect jer me odmah podsjećaju na nogometne suce). Ipak smo svi prvo ljudi sa svim svojim prednostima i manama. I na kraju ne mislim da je baš tako loša situacija u klubu što se tiče međuljudskih odnosa.

 

danče.hr: U mlađim danima igrao si vaterpolo. Kako ovdje uglavnom pišemo o vaterpolu, možeš li naći ikakvu poveznicu između ova dva sporta? Ima li nešto što ti možda još i vaterpolskih dana daje prednost u bridžu ili ti je dragocjeno iskustvo. Možda baš taj segment da lakoćom okupljaš ljude oko sebe?

Zdenko: Mladost, ludost. Nikada vaterpolo nisam shvaćao ozbiljno i zbog svojih principa sam odustao od imalo ozbiljnijeg bavljena vaterpolom već u ranoj mladosti. Divlju ligu prestao sam igrati kada sam vidio gdje to vodi. Vaterpolo me naučio da moraš biti kotačić jednog mehanizma koji ako zakaže zakazao je cijeli mehanizam. Tako je i u bridžu, igraš u paru ili timu i nastojiš što manje griješiti kako bi mehanizam što bolje funkcionirao. Bavljenje vaterpolom mi sada koristi jer ne osjećam nikakav pritisak kada igramo ajmo reć neke važnije turnire. Ne zanima me tko su suparnici, imamo iste uvjete i ako su bolji čestitat ću im. Koliko je god u mojoj moći borit ću se za svaki imp za razliku od mojih prijatelja Rade i Vedrana koji se ne saginju po neki bijedni imp.

 

danče.hr: Što je teže igrat, vaterpolo ili bridž?

Zdenko: Sad će se netko naljutiti, ti me poznaš pa znaš da ću biti iskren. Vrhunski vaterpolo ne može igrati svatko isto kao ni bridž. Imao sam prilike gledati i treninge i utakmice mnogih legendi Juga koje su ujedno i svjetske legende i znam kako je to naporan sport. S druge strane nisam imao priliku gledati ili igrati protiv nekih svjetski poznatih igrača tako da još uvijek definitivno smatram da je teže igrati vaterpolo.

 

danče.hr: Ove godine tim Danče nije uspio izboriti opstanak u A ligi, ti si već u autobusu na povratku iz Zagreba najavio skorašnji početak priprema za A ligu iduće godine, kakvi su planovi?

Zdenko: Svi u BK Dubrovnik moraju biti ponosni na tim Danče koji je ostvario povijesni uspjeh. Znam da se Toni, Doktor, Ana, Maja, Joke i Ante neće naljutiti na mene kada kažem da su se “ispraznili” ulaskom u A ligu. Mislim da vrijede puno više. Ako sam pogriješio opalite po meni u klubu. Pripreme su već krenule, ne u smislu igranja nego pokušaja jačanja tima. Samo za čitatelje www.dance.hr, već sam razgovarao sa Škerom i imam usmenu potvrdu njegovog učestvovanja na barem jednom vikendu A lige, još samo moramo poći u javnog bilježnika. Ako nam se Ivana priključi dobit ćemo još jedan stabilan par, sve je moguće, zašto ne Obad Škero i Gjivo Bibo, neka se suparnici misle. Glavni zadatak je održati ekipu na okupu. Već se pripremam za ulogu “non playing captain”. Možda tim ne bude zadovoljan ovim rezultatom pa dođe do smjene.

 

danče.hr: Je li se već zna, hoće li visinske pripreme biti u austrijskim i talijanskim Alpama?

Zdenko: Baš si nezgodan. Uzvratit ću ti istom mjerom, imate priliku početkom lipnja o svom trošku poći na Blidinje (nadmorska visina mislim negdje oko 1100 m) gdje se organizira turnir u sjećanje na pokojnog Jerka Kovača.

 

danče.hr: Je li proračun tima veći iduće sezone, hoće li biti novaca za pojačanja?

Zdenko: Ma ne pada mi napamet zvati pojačanja koji nisu članovi BK Dubrovnik, ako uopće nekome padne takva ideja moja misija je završena. Što se proračuna tiče pitaj Predsjednika, on se znoji i tu bi mu mi svi drugi trebali dati ruke koliko možemo. Pregovori sa sponzorom započinju uskoro, nadamo se uspješnom okončanju.

 

danče.hr: Inače, možeš li reć koju riječ o tim putovanjima, navodno je najvažnije da ide Rade, igrao ili ne na određenom turniru?

Zdenko: Pogledaj 4. pitanje i sve će ti biti jasno. Zagarantiran je spektakl. Nezaboravan je prošlogodišnji povratak iz Zagreba nakon ulaska tima Danče u A ligu. Vjerujem da su svi putnici bili oduševljeni atmosferom koja je vladala. Rade je čovjek koji daje sve za ekipu. Dolazimo doma kasno iza ponoći , a on ujutro već prije 6 sati mora biti na aerodromu jer putuje, mislim u Amsterdam.  Nikad nije dosadno kad je Rade u blizini, čak i kad razgovarate na mobitel. A zbog kombinacije hrane i pića koje konzumira mnogim članovima Kluba je postao idol. Svi smo mi Rade.

 

danče.hr: Za kraj, evo već drugu godinu BK Dubrovnik ima tim u prvoj ligi, ima li kakvih najava da bi se uskoro moglo i pokoje kolo A lige održati u Dubrovniku?

Zdenko: Kao prvo trebamo imati uvjete za održavanje A lige što u ovom trenutku nemamo. Neka obećanja su upućena prema klubu da bi mogli dobiti još nešto “pravih” stolova, ako se ta obećanja ispune ispunili smo jedan preduvjet. Prostor za odigravanje mogli bi odraditi kao i dosada u suradnji sa Importanne Resort jer nemamo svoj. Znam da se spominje i sudac kao jedan problem. Ja ne vidim tu problem. Ako Belfast uspije očuvati status A ligaša siguran sam u još jedan tim koji će ući u A ligu, a tada bi već imali opravdani razlog zatražiti domaćinstvo.