Sve očekivano: Grčka, Rusija, Španjolska i Crna Gora u četvrtfinalu

Četvrti dan muškog dijela turnira donio je prve utakmice na ispadanje. Nakon završene grupne faze s očekivanim raspletom i krnja osminafinala je donijela očekivane pobjednike; Crnu Goru, Španjolsku, Rusiju i Grčku.

Nakon što su odigrana 3 kola po skupinama u kojima smo po danima od 8 utakmica imali i one u kojima je razlika golova bila:

–        16, 14, 9 i 8

–        8 i 7

–        26, 17, 12, 12, 7, 7

Sada je na rasporedu bilo međukolo, ono u kojem se sastaju drugo i treće plasirane momčadi iz grupa. I tu su bile većinom izvjesne utakmice u kojima se unaprijed znao pobjednik. Rezultati su bili značajno u korist u pobjednika s iznimkom utakmice Rusije i Gruzije:

11, 7, 6 i 1 razlike također potvrđuje da je na EP-u previše ekipa. Sustav sa 12 momčadi, dvije grupe po 6 je puno primjereniji. Dodavanje još 4  momčadi kako bi se popularizirao vaterpolo i u tim zemljama je promašen pristup, ali i tome možemo nekom drugom prilikom. Kao i činjenici da nanijednoj utakmici nije bilo više od par stotina ljudi na tribinama.

Crna Gora – Turska         17:6 (3:1, 5:1, 5:0, 4:4)

Prvo su u bazen uskočili Turska i Crna Gora. Veliku većinu utakmice Turska je bila potpuno neravnopravna. I to ne u smislu da je Crna Gora bolja, ili ima bolje akcije, bolje radi neke stvari u obrani, već bolja na način da Turci svih 30 sekundi napada muku muče kako sačuvati loptu na vanjskim pozicijama kako bi potpošili tih 30 sekundi i smanjili broj golova koje će primiti.

Jasno, pred kraj utakmice Crna Gora je malo popustila pa je i Turska pokazala da mogu igrati kad je takav intezitet tako da su 4 od svojih 6 golova zabili u zadnjih 8 minuta. Bar dva je i Tešanović trebao obraniti. Najviše se raspucao Ozbek.

S druge strane Ivović je i u ovoj utakmici imao ozbiljnih problema s realizacijom, nije baš pokazao zavidnu formu u dosad odigranim utakmicama. Slična situacija je i s Đurđićem. Obzirom da ih očekuju Talijani trebat će vrhunsku partiju svih pojedinaca.

Španjolska – Njemačka 12:6 (1:1, 6:3, 3:0, 2:2)

Iako bi Njemci trebali bit puno ravnopravniji takmac najjačima, nisu baš previše pokazali na ovom EP-u. Jasno, njihova igra nije preživljavanje protiv protivničkog presinga, ali su ih Španjolci baš razbili. Ne pokazuje to rezultat jer je puno realnije da je 10 ili čak i više razlike po prikazanom u bazenu. Posebice u početku, Španjolska je imala problema s realizacijom, pa se stoga nije odmah odvojila (1:1 nakon prve četvrtine). Branio je i Schenkel jako dobro iako ga je puno lopti i pogodilo. Tahull se najmanje dva puta odlično okrenuo licem prema golu i snažno šutirao, ali je pogodio golmana. I tako i još par puta drugi igrači. Tako da je Španjolska „tek“ u drugoj i trećoj četvrtini napravila značajniju razliku. Na kraju su opet, logično malo usporili jer ih očekuje pakleni raspored do kraja. Prvo idu na Srbiju koja je u 10 godina izgubila samo 2 utakmice u grupnoj fazi, a u ovima na ispadanje niti jednu. Jasno i osvojili su sva 4 EP-a u tom periodu. Trenutno su na nizu od 15 utakmica bez poraza. Zadnji EP u Barceloni to je bilo finale, koje je nakraju odlučeno tek iz peteraca.

Španjolska je i u ovoj utakmici pokazala fenomenalnu igru. Jako malo lopti uopće dozvole da dodje do Lopeza. Imali su 10 blokova, a samo 16 lopti je prošlo u okvir gola. Čak su i dva gola ušla nakon što je blok skrenuo loptu. S druge strane čak 30 udaraca je došlo do Schenkela koji je skupio 18 obrana. Osim odlične obrane, Španjolska ima i odličnu tranziciju, Granados i Munarriz su odlični napadači (ne isključuje njihovu obrambenu kvalitetu), Perrone je vođa momčadi koji bi to bio u svakoj ekipi na ovom natjecanju. Tahull i De Toro su vrlo dobar par sidruna. Najveći problem u njihovoj igri može biti desna strana napada. I u ovoj utakmici Mallarach je bio loš, a i tko god mu dođe u paru nije velika napadačka opasnost. Već se znalo nekoliko puta događati, i reprezentaciji i Barceloneti, da gube utakmice zbog tih velikih napadačkih problema s desne strane. Posebice ako bi Munarriz upao u problem s osobnih greškama (također već viđano) jer on, barem s igračem više vrlo često uskače na poziciju desnog vanjskog ili dodatno navuče obranu na lijevu stranu, pa onda i Mallarach može poentirati.

Rusija – Gruzija                14:13 (6:4, 3:2, 2:4, 3:3)

Jedina neizvjesna utakmica ovog kola u kojoj je Gruzija ganjala povijesnu priliku ulaska među 8 najboljih. Od početka se vidjela njihova maksimalna motiviranost i želja. Prvi dio utakmice obilježili su golmani, svaki po 1 obranu na ukupno 12 udaraca. Chomakhidze je odmah mijenjao i Razmadze je prepustio mjesto Shubladzeu nakon 8 minuta. Nije bilo puno bolje, dapače, ni u druoj četvrtini i tek je u trećoj Shubladze nanizao 3 dobre obrane. Skupio je i Fedotov do kraja 8 obrana, ali to su bili udarci koje je morao obraniti, kao i još cijeli niz istih koji su mu ipak ušli u gol.

Gruzija je upala u probleme s osobnima već nakon 4 minute igre kada je Jelača zaradio drugu. Ali se pametno sačuvao do kraja (većinom i nije igrao na beku) i postigao 3 odlična gola. Baraldi je dodao 3 (uz 6 zarađenih igrača više), Vapenski i Crepulja po 2 tako da su naturalizirani igrači pokazali da su s pravom dovedeni da brane boje Gruzije. Od ostalih Gruzijaca izdvojio bi Ruruu (2 gola) i Bagaturiju  koji je bio čak i borbeniji od ostalih.

Cijelu utakmicu su Rusi vodili. Jednom su otišli u na +4 (10:6). Imali su priliku da opet odu na 12:8, ali je Dereviankinu u kontri 1 na 0, s 10 metara prednosti (isključen njegov čuvar), golman obranio i Gruzija se opet vraća. Na početku zadnje, opet 2 gola Rusije (dva odlična gola Kharkova) i opet je +3. Međutim po ko zna koji put Gruzija se vraća. Baraldi na 1.27 do kraja donosi 14:13. Imali su i puni napad za izjednačenje, ali ga nisu dobro postavili i morali su šutirati iz nepovoljne situacije.

Najbolji Rus bio je Byckov, posebice u prvom poluvremenu. Zabio je 5 golova, mahom s lijevog krila s igračem više. Inače je bek, ali je prva napadačka opcija na lijevom krilu s igračem više. Kharkov je opet bio efikasan, 4 gola, dva odlična na zonu. Nagaev je playmaker, igrač koji dugo drži loptu i navlači obranu na sebe, često se i izvlači na 6 metara s igačem više, tako da Kharkov kao drugi ljevak to jako dobro koristi.

Da bi bili opasnija momčad, Rusija bi morala imat ozbiljnog golmana i malo više igračke inteligencije. Došli su u fazu da su stalno u 8, ali daljnji iskorak je puno zahtjevniji.

Grčka  – Rumunjska        14:7 (1:3, 3:2, 6:0, 4:2)

Zadnja utakmica dana odlučivala je o protivniku Hrvatske u četvrtfinalu. Dobar dio prvog poluvremena gledali smo dominaciju Rumunjske što bi nam svakako umnogome olakšalo put. Međutim, Grci su se navrijeme probudili. Ni Rumunjska ne može, jer nema toliko kvalitete, cijelu utakmicu odigrat u ritmu kojega su imali u prvih 16, točnije 12 minuta.

Prva četvrtina 3:1 za Rumunjsku što je još bio i dobar rezultat za Grke. Naime, na kraju četvrtine s dva igrača više, Fulea ničim izazvan kao dešnjak s desnog krila šutira u 3 sekundi napada. Ipak, na početku druge Oanta na srednjem vanjskom, gleda lijevo nema nikoga slobodnog za dodati. Zatim gleda desno, također svi pokriveni. Opet baca pogled u lijevo i kad je već bilo vrijeme za zavšetak napada fantastično pogađa za 4:1. Ipak, od gola Vlada Georgescua za 5:3 5.17 do kraja druge Rumunjska idućih 16 minuta nije zabila pa je Grčka okrenula na 5:10.

Najbolji pojedinac, praktički je sam igrao u napadu u tom lošem periodu bio je Genidounias. Zabio je 3 od prva 4 gola, do kraja ukupno čak 6. Kapotsis je zabio na zonu dva puta s desnog vanjskog kad je bilo bitno. Papanastasiou je donio dodatnu energiju i isplivao neke kontre i upisao također 2 gola. Kolomvos je zardio 6, Mouriskis 4 igrača više. Najviše zabrinjanjava loša forma Fountoulisa, jasno ne nas nego Vlachosa. Golmani nikad i nisu bili snaga, ovaj put je branio Galanidis, solidan s 7 obrana.

S druge strabe Tic je bio izvrstan u tom odličnom rumunjskom prvom poluvremenu, čak 7 obrana, od čega jedan peterac (64%). Ipak do kraja je upisao još samo 2. Radu je i ovdje briljantan, 7 zarađenih grača više i gol s pozicije sidruna. Posebno bih pohvalio Prioteasu koji je igrao sve 32 minute, samo za vrijeme 3 isključenja bio vani s tim da je treće dobio 12 sekundi prije kraja. Nije to razlog za pohvalu već iznimno kvalitetna igra u obrani. U tom početku se stvorila razlika između ostalog jer je on čak 3 igrača manje zaustavio. Dva puta blokirao pokušaje s lijevog krila, a jednom pravodobno izbio dobro upućenu loptu koja je išla na drugu stativu. 23 godišnjak koji kao dešnjak igra desnu stranu, najčešće i krilo obzirom da jedini ljevak (osim Radua) Antipa nema neku minutažu (10 minuta ukupno na EP).

Rumnjska je pokazala kvalitetu, odnosno kako lošiji treba odigrati i namučiti kvalitetnijeg protivnika. Imaju u poprilično mladu momčad tako da će i idućih godina biti potentni. Problem je što je Radu skoro već napunio 40, a i dalje im je (po)najbolji igrač. Ne znam imaju li neke opcije za nadomjestit njegovu ulogu.

Očekuje nas četvrtfinalni dan u kojem će raspored biti slijedeći:

16.00                   Italija – Crna Gora

17.30                   Srbija – Španjolska

19.00                   Mađarska – Rusija

20.30                   Hrvatska – Grčka