FANTASY – DRAFT I PRVO KOLO

Sa Olimpijskim igrama u Tokiju krenuo je i šesti dančarski vaterpolo Fantasy. Deset vaterpolo znalaca odlučilo je odmjeriti svoje snage draftom, taktiziranjem i kalkuliranjem. Ekipe iste kao i prošle godine osim novog-starog igrača Tomislava Vuksanovića koji je zamijenio Duju i njegovu ekipu Naprid Bili. Tomislav se sa svojim Gruž Utd-om vratio u ovo legendarno natjecanje nakon što je već nastupao jednom, 2016. godine. Motiva nikom ne fali s obzirom da je nagrada prestiž i ulazak u dančarsku povijest.

Draft

Sa više od pola desetljeća fantasy iskustva teško je iznenaditi ovu ekipu, ali svaki draft, pa tako i ovaj, donese nešto novo.Ples kuglica odlučio je sljedeći poredak u biranju igrača:

 1. Špilja ’94 – Andrija
 2. Gradac – Roberto
 3. Val Jezera – Mario
 4. Komarda – Ivan
 5. Zagora – Nikola
 6. Vortex – Igor
 7. Cirkusanti – Davor
 8. KomančerOSI – Borna/Tomislav
 9. Gruž Utd – Tomislav
 10. Stručnjak za vino – Mate

Fantasy tijekom Olimpijskih igara je specifičan jer ekipe koje ispadnu iz skupine ne razigravaju za deveto i jedanaesto mjesto. Samim time sužava se izbor igrača za ona najkasnija kola. U takvom sustavu golmani dobivaju na vrijednosti što pokazuje i ovaj draft, a i negodovanja pojedinih igrača na svoje niske pikove. Od prvih pet pikova izabrana su četiri golmana. Osvajač trećeg izdanja Fanatsy natjecanja, Andrija Martić, prvi je krenuo u tom smjeru i izabrao Marca Del Lunga. Roberto uzima Granadosa za svoj Gradac. Mario se odlučuje za Bijača. Ivan nastavlja trend i uzima Lopez Pineda. Nikola vidi da je vrag odnio šalu i uzima Zerdevasa, što je i iznenađenje prve runde. Igor se odlučuje za Vargu koji je prošle godine bio prvi pik. Davor uzima Ivovića u ekipu Cirkusanata. Tomislav i Borna se pouzdaju u Zalankija dok Di Fulvio i Prlainović odlaze u Gruž Utd odnosno u Matinu ekipu Stručnjak za vino.

4 golmana, 5 igrača lijeve strane i jedan igrač desne strane su izabrani u prvom kolu drafta. Od čega 2 Talijana, 2 Španjolca, 2 Mađara, te po jedan Hrvat, Grk, Crnogorac i Srbin.

Druga runda je krenula od kraja i dala Mati šansu da nakon Prlainovića krene po svoj drugi pik. Redoslijed izabranih igrača u drugom krugu je slijedeći:

 1. Nagy (HUN) GK
 2. Wolf (USA) GK
 3. Younger (AUS) LS
 4. Vamos (HUN) RS
 5. Mandić (SRB) RS
 6. Filipović (SRB) RS
 7. Genidounias (GRE) RS
 8. Joković (CRO) RS
 9. Vrlić (CRO) CF
 10. Echenique (ITA) RS

Drugu rundu je obilježila potpuna dominacija igrača desne strane. Treću rundu otvorio je ponovno Andrija sa Munarrizom, a zatvorio ju je Mate sa Brguljanom. U četvrtoj rundi prvi izbor je Renzuto, a posljednji Amerikanac Bowen. Peta runda, po nekima i najvažnija, kreće sa Amerikancem Daubom, a završava sa Mourikisom. Zanimljivo je da je u petoj rundi još bio slobodan Tahull za kojeg ne bi bilo čudno da je otišao u prve dvije runde. Campbell i Spaić su alfa i omega šeste runde, a Sanahuja i Rašović sedme. Nakon prvih sedam svi su imali pravo na još tri zamjene. Dedović je izabran prvi kao zamjena dok je Roach posljednji, stoti igrač koji je izabran na ovogodišnjem draftu.

Prvo kolo – Val Jezera na valu Jokovića i Bijača do prvog mjesta.

Prvo kolo krenulo je burno i u bazena i za Fantasy. Grčka je iznenadila favorita Mađarsku, Amerika se nekako izvukla protiv domaćina Japana a Španjolska pomrsila planove Srbiji.

Za Fantasy neke je iznenadilo što Wolf nije branio protiv Japana, neke što Ivović nije zabio koji gol više, a neke što Figlioli uopće nije bio u talijanskom sastavu. Za pozitivna iznenađenja pobrinuli su se Bowen i Ukropina sa namještenim nišanima već u prvom kolu.

Poredak ekipa nakon prvog kola:

 1. Val Jezera – 32,73
 2. Špilja ’94 – 27,73
 3. Gradac – 26,50
 4. Komarda 24,44
 5. Zagora – 23,49
 6. Vortex – 20,57
 7. KomančerOSI – 18,58
 8. Gruž Utd – 17,29
 9. Stručnjak za vino – 16,69
 10. Cirkusanti – 14,76

Mario je krenuo odlično u turnir sa čak pet bodova prednosti pred drugim nakon prvog kola. Samo Joković i Bijač su mu donijeli preko 14 bodova. Hallock, Perrone, Obradović, Papanastasioui Adachi su također bili odlični i zaslužni za prvo mjesto Val Jezera nakon prvog kola.

Špilji su Munarriz i Bowen sa preko 13 zajedničkih bodova bili glavne zvijezde. Prvi pik ovogodišnjeg drafta Del Lungo je podijelio minute sa Nicosiom protiv JAR-a te samim time i nije donio značajniji broj bodova. Andrija se može još nadati i bodovima Daube koji je protiv Japana zabio samo jedan gol.

Gradac je uživao u odličnim predstavama Bukića i Ukropine. Vlachopoulos i Angyal su odradili svoj posao. No glavni Robertovi adutisu još Granados i Vrlić s kojima se Roberto ne boji nadolazećih kola.

Osvajač drugog izdanja Fantasy natjecanja, Ivan, sa svojom Komardom je zasjeo na četvrto mjesto nakon prvog kola ponajprije radi Tahulla i Inabe. Cupido i Genidounias su odradili svoj posao no još se čeka Lopez Pinedo.

Izgleda da Zagora nije falila sa Zerdevasom kao prvim pickom jer je grčki golman donio nešto više od 7 bodova u prvom kolu. Vukičević i Petković predvode Zagorinu lijevu stranu dok glavnu riječ na desnoj strani vodi Filip Filipović.

Branitelj naslova, Vortex, pouzdaje su u Vargu na lijevoj i Mandića na desnoj strani. Tešanović je između vratnica, a Agryropoulos na beka. Uz Luonga tu je još i Garcia koji igra svoje posljednje utakmice. Ekipa koju se nikako ne smije otpisati.

KomančerOSIsa Youngerom i četiri Srpska reprezentativca nadaju se boljim rezultatima u nadolazećim kolima, pogotovo ako će Srbija kao i na prošlim Igrama krenuti loše a završiti odlično. Tu je još i opasni Zalanki za kojeg se ubrzo očekuju i prvi golovi u Tokiju.

Gruž Utd je praktički igrao sa igračem manje jer Wolf nije branio. DiFulvio i Fountoulis su odradili svoj posao ali zato Pasztor i Mallarach nisu. Ako Tomislav pogodi sa golmanima sljedeće kolo može očekivati i bolju poziciju u ukupnome poretku.

Na devetom mjestu našao se Stručnjak za vino Mate koji očekuje više od Prlainovića, Brguljana i Rašovića. Campbell je odigrao dobro ali čeka se nečiji značajniji nastup.

Davor je osvojio Fantasy dva puta, 2016. i 2019.godine. Cirkusanti stoga i drže rekord po broju osvojenih naslova no početak ovog Fantasy izdanja nije krenuo dobro za Davora. Figlioli nije nastupio, Vamos i Bušlje sa nula golova, te Ivović koji može i više. Fatović je opravdao povjerenje no čeka se priključak i drugih igrača kako bi Davor napao svoj treći Fantasy naslov.

Slijedi drugo kolu u kojem se svi nadaju boljim rezultatima svojih Fanatsy ekipa. Također, svi, osim Maria i Val Jezera, sanjaju drugačiji poredak nakon sljedećeg kola.

Odgovori