Filipović i dalje oduševljava, što je stariji on je sve bolji i bolji

Bliži se kraj Olimpijskih igara, kao i našeg fantasy experta. Ovaj put grupa nije toliko aktivna u komentiranju utakmica, dijelom zbog vremenske razlike, a dijelom jer je situacija trenutno jednostavno takva. Jedan od stalnih experata je i Dragan Jovanović koji nam je pomogao najaviti polufinale utakmice.

Ove godine u zadnji čas si otpao s drafta, tako da je „aplikacija u tvoje ime“ birala igrače, nije to ispalo baš najsretnije obzirom na ukupni broj bodova. A i nisi se ni sam baš pretgrao tražiti bolja riješenje među slobodnim igračima nakon pojedinih kola?

Da baš tako, nažalost zbog posla i privatnih obaveza nisam bio u mogućnosti da se skoncentrišem u potpunosti na fantasy ove godine, ali ta situacija je kreirala šansu drugima da mogu da pobede i da se dokažu.

Stavit ćemo fantasy malo po strani, jesi li uspio ispratiti većinu utakmica? Što bi istaknuo kao nekakvu taktičku ideju koja je dominirala ovim turnirom?

 Jesam, uglavnom jesam. Moram da kažem da je ova Olimpijada ispunila očekivanja da će biti veoma neizvesna i najujednačenija od kako je ja pratim.

Taktika se i nije baš nešto mnogo promenila osim što se dosta koristi prednost igrača unutar 6m da bi se dobio penal. Osim toga, igra jeste brža, ali isto tako po meni ima previše igrača više/manje. Praktično bilo ko može igrati danas poziciju centra i beka i da se ne vidi razlika maltene uopšte.

Mnogi su istaknuli Zerdevasa kao najveće iznenađenje, poneko i Hallocka. Imaš li ti možda još koga za istaknuti, možda i nekoga ko je već ranije bio odličan tj. top klasa, a ovdje je to još jednom potvrdio?

Iskreno mene Filipović i dalje oduševljava. Što je stariji on je sve bolji i bolji. Svuda je na terenu, sve radi, vuče kontru, zatvara kontru, asistira, igra odbranu, blokovi su mu odlični, pravi vođa ekipe koji mnogo znači Srbiji.

Jedno iznaneđenje za mene je španski drugi golman, Aguirre. Iskreno toliko energije i samopouzdanja i drčnosti teško se može videti i kod iskusnih golmana, a kamoli kod 19-to godišnjaka. Videćemo da li je to bio sjaj za kratko vreme ili će biti karijera za divljenje.

Od ekipa, mene je Crna Gora razočarala, a Grčka pozitivno iznenadila. Totalno sam očekivao drugačiji ishod i od jednih i od drugih.

Osobno imam problem s VARom. Naime, nedopustivo je da na Olimpijskom turniru vidimo da sudac ide pogledat snimku, a da mu VAR suci kažu da se na snimci ništa ne vidi (prvi peterac Jokovića protiv Australije). Ili ovaj sad gol Bukića protiv Nagyija, mislim da me dojam ne vara da onaj šut nije bio ni blizu gola, lopta nije ni većim dijelom prešla zamišljenu liniju, a kamoli cijelim svojim obujmom. Opet nam sport glupo pada na takvim detaljima.

Meni se VAR tehnologija sviđa i nemam ništa protiv nje. Jedino što bih ja uveo da sudija ne mora da ide da pogleda sninmak već postoji sudija za stolom koji mu može javiti u slušalicu i bez prekida utakmice. To bi dosta ubrzalo celu situaciju.

Pazi, što se tiče prelaska lopte preko zamišljene linije, ona više nije zamišljena pošto postoji VAR koji stoji tačno na mestu gde se vidi 100% da li je bio gol ili nije, tako da ne treba sumnjati u tu odluku pogotovo što ih ima trojica koji gledaju snimak. Teško da će jedan reći da je bio gol, a druga dvojica da nije i da ćute. To bi bilo mnogo glupo i ja ne sumnjam u te njihove odluke. Ono sto bi trebalo uraditi je pokazati tu situaciju i isti snimak koji sudije gledaju, gledaocima na bazenu i na tv-u. Ne zato što ne verujem sudijama nego što smatram da su to momenti koji su zanimljivi publici. Mi sedimo pored tv-a, sudija gleda snimak a mi…grickano semenke i čekamo. Daj da i mi pogledamo pa da učestvujemo u nekoh našoj debati kod kuće, u kafiću, na tribinama. Tako u tenisu publika tapše kad se prikazuje eagle eye i učestvuje u tom momentu.

Ne treba zaboraviti da smo mi sa ovih naših prostora pogrešno učeni da je cela lopta presla zamišlenu liniju unutrašnje dela stative, a ustvari, FINA pravilo je da je gol kada cela lopta pređe prednji deo stative. Ni ja to iskreno nisam znao dok nisam radio na menjanju pravila, ali to je jedan detalj koji treba uzeti u obzir kod Bukićevog gola.

Očekuje nas polufinale. Ponovno će se sastati Španjolska i Srbija (pobjeda Španjolske u grupi 12:11) te Mađarska i Grčka (pobjeda Grčke 10:9). Zanimljivo obje ove utakmice igrane su u prvom kolu. Znače li išta te pobjede i porazi uoči polufinalnih dvoboja?

Mislim i da znače i da ne znače. Znače u nekom razmišljanju, teško da Mađarska može da izgubi od istog protivnika dva puta na istom turniru npr. Ne znači posto je ovo polufinale i sve je otvoreno. Sanse su 50-50 u obe utakmice.

Tako isto može da znači je forma Špancima i Grcima bila mnogo bolja od Srbije i Mađarske na početku turnira i da treba očekivati da pada i obrnuto za Srbiju i Mađarsku kao sto smo i videli u 1/4 finalnim utakmicama. Sve je otvoreno, ali ja očekujem Srbija – Mađarski vekovni duel u finalu.

Što bi moglo presuditi u prvom, a što u drugom dvoboju?I kome daješ prednost?

Pa baš ta forma Srbije i Mađarske koja je u usponu. Tu energiju koju sam video kod ove dve ekipe u 1/4 finalu mi daje za pravo da verujem, mada ni malo neće biti lako i neće to biti rezultati iz 1/4 finala.

Španjolska i Grčka nemaju baš toliko iskustvo igranja ovako daleko u završnici Olimpijskih igara, koliko je to bitno i daje li i to neku prednost Srbiji i Mađarskoj kojima je ovo prirodno stanje?

Sigurno da je bitno pogotovo u slucaju Grčke posto Španci imaju dosta iskustva na svetskim i evropskim prvenstvima. Takođe, pritisak koje stvaraju ovakve utakmice na olimpijadi posebno je ogroman. Sigurno da je iskustvo od ogromnog značaja, mada videćemo. Bez ogromne energije i želje iskustvo ne znači ništa.

Za kraj, kako bi ocjenio nastup Hrvatske u Tokiju? Naše ambicije su bile puno veće, ali igra nije bila na potrebnom nivou kako bi ih ostvarili.

 Pazi, sigurno da je ovo neuspeh Hrvatske posle svih godina uspeha i odličnih rezultata i medalja, mada bi bilo veoma neozbiljno, a mogu da kažem i glupo sa moje strane da ja sa ove distance i bez poznavanja svih prilika unutar Hrvatske reprezentacije dajem sud da li je uspeh ili neuspeh. Rezultatski i po poređenju sa prethodnim rezultatima sigurno da je pad, ali isto tako ovo je bila luda godina korone i restrikcija tako da oni moraju sami da dobro izanaliziraju šta se i zbog čega dešavalo.

Ukupni poredak nakon 6. kola

Što se tiče borbe u fantasy ligi, Iosepovi Poker Faces su opet izbili na vrh. Prednost iznosi 6,22 boda ispre Uroša. Bit će napeto do samoga kraja. Tu je i Koljanin koji vreba iz prikrajka. Četvrtfinalne utakmice donijele su nekoliko velikih partija. Jasno, da su i fantasy bodovi tih igrača najveći. Briljirali su Manhercz, Bane Mitrović, ali i Genidounias i Denes Varga. Iduća dva kola donose po dvije utakmice u borbi 5-8 mjesta gdje će intenzitet igre biti puno manji,  pa i igrači koji ne donose inače toliko bodova možda sada iskoče te se borba za naslov dodatno zakomplicira.

Odgovori