Statistika igrača

Statistički gledano najbolja postava SP-a je Del Lungo, Ivović (statistički MVP), Kayes, Joković, Zalanki, Granados i Strahinja Rašović. Kao iznenađenja izdvajamo (osim Strahinje) Rističevića, Halocka i Gielena. Inaba i Daube su mladi koji su najviše iskočili.

Zanimljivo da je Italija kao prvak bila tek 10. po statističkom zbroju bodova. U svim pojedinačkim kategorijama koje je Omega vodila istaknuli smo najbolje, a posebni osvrt napravili smo na učinak Hrvatske, odnosno svih naših igrača. Te povukli paralelu i sa prethodnim natjecanjima da vidimo trebali nam Bukić ili možda Obradović da budemo opasniji na Olimpijskim igrama iduće godine.

 

 

Statistički gledano, najbolji igrač svjetskog prvenstva bio je Aleksandar Ivović. Pošto se Crna Gora nije plasirala u najboljih osam nije mogao dolaziti u obzir kod konkurencije za najboljeg igrača. Igrajući šest utakmica na poziciji beka u kojima je skupio 136 minuta, ukupno je zabio 21 gol, što mu je donijelo nagradu za najboljeg strijelca prvenstva. Od toga zabio je tri peterca i nije promašio niti jednog. Osim napadačkog učinka imao je i čak 12 ukradenih lopti te dva bloka. Sedam puta je izgubio loptu i sedam puta bio isključen.

Golman Del Lungo je drugi najbolji igrač prvenstva, a samim tim i najbolji golman. Igrao je utakmicu manje i skupio 191 minutu, samo je zadnju minutu finala prepustio Nicosiji, sve ostale minute je bio na golu Italije. Skupio je 67 obrana uz 40 primljenih golova te jedan obranjen peterac. Imao je i 4 ukradene lopte. Iako je Lopez proglašen golmanom turnira, Del Lungo je statistički bio daleko bolji.

Na trećem mjestu je Maro Joković, igrač desne strane reprezentacije Hrvatske. Sjajnom utakmicom za broncu skočio je na treće mjesto ukupnog poretka. Ukupno je poput Ivovića odigrao 136 minuta, zabio je 19 golova, a od toga 5 peteraca. Obrambeno je također kao i uvijek bio sjajan sa 5 ukradenih lopti i 6 blokada. Imao je samo 4 izgubljene lopte i 2 isključenja.

Četvrti je Gergo Zalanki, također igrač desne strane, član reprezentacije Mađarske. Gergo je zabio 18 golova, od toga samo jednog iz peterca. Ukupno je u igri proveo 142 minuta, također u šest utakmica. Obrambeno je skupio 5 ukradenih lopti i 3 blokade. Osvojio je 1 sprint za loptu te 4 izgubljene lopte i 8 isključenja.

Tek na petom mjestu imamo prvog igrača lijeve strane, što je malo iznenađenje. Peti je Alvaro Granados, reprezentativac Španjolske. Ukupno je odigrao 136 minuta (on je imao utakmicu više od svih prethodnika), zabio 15 golova, a od toga 4 peterca. Istakao se u sprintovima za loptu sa čak 12 osvojenih lopti, imao je i 8 ukradenih lopti te 2 bloka. Izgubio je dvije lopte i imao 5 isključenja. Izvrsno prvenstvo za mladog Španjolca.

Šesti je Strahinja Rašović, reprezentativac Srbije, koji teško dobija priliku igrati za reprezentaciju. Ovdje je istakao ozbiljnu kandidaturu za buduća natjecanja. Ukupno je odigrao 141 minutu i zabio 16 golova, samo jedan iz peterca. Imao je 4 osvojena sprinta, 4 oduzete lopte, 5 izgubljenih i 3 isključenja.

Sedmo mjesto drži još jedan igrač lijeve strane, reprezentativac Hrvatske, Ante Vukičević. Bolje je ušao u natjecanje nego je odigrao završnicu. Skupio je čak 148 minuta i zabio 13 golova a od toga 4 iz peterca. Imao je 5 ukradenih lopti i 4 bloka, bez izgubljenih lopti i skupio je 5 isključenja.

Na osmom mjestu je još jedan reprezentativac Srbije, igrač desne strane Dušan Mandić. Za njega se mislilo da bi mogao biti najbolji, ali je ipak uspio biti u top 10. Ukupno je odigrao 137 minuta te zabio 14 golova, nije pucao peterce. Imao je 6 ukradenih lopti uz 3 bloka. Izgubio je 5 lopti i dobio 4 isključenja.

Deveti je Krisztian Manhertz, igrač lijeve strane reprezentacije Mađarske. Odigrao je 152 minute te je zabio 12 golova, a od toga 2 peterca. Imao je 6 ukradenih lopti i 7 blokova. Izgubio je 3 lopte, osvojio je 2 sprinta i imao 7 isključenja.

Listu Top Ten igrača zaključuje Blai Mallarach, igrač desne strane reprezentacije Španjolske. Ukupno je odigrao 120 minuta te zabio 15 golova, nije pucao peterce. Imao je 3 ukradene lopte i 4 bloka te 5 izgubljenih lopti i 3 isključenja.

 

Osim Strahinje Rašovića, od iznenađenja ovog turnira spomenuli bi: golmana reprezentacije Srbije, Straju Rističevića koji je bio statistički četvrti golman turnira sa 60 obrana uz 47 primljenih golova. Zatim, Ben Halock, američki sidrun, drugi je najbolji sidrun prvenstva (iza Kayesa) s postignutih 13 golova te bek njemačke reprezentacije, Luuc Gielen, sa 15 golova, od toga 7 iz peteraca.

Nove buduće zvijezde bi mogli biti Japanac Inaba sa 11 golova, od toga dva peterca ali i jedan promašeni te Amerikanac Daube sa 13 golova, od toga 1 peterac.

 

Najbolji golman prvenstva je bio Del Lungo, drugi je Lopez-Pinedo sa 59 obrana i 44 primljena gola, 1 obranjeni peterac te uz dvije ukradene lopte. Treći je Moritz Schenkel sa 69 obrana i 56 primljenih golova. Također uz jedan obranjeni peterac. Na četvrtom mjesto je Strajo Rističević, a peti je Marko Bijač sa 49 obrana i 34 primljena gola. Uz to imao je tri ukradene lopte.

Od bekova prvi je naravno Ivović, a iza njega s dosta velikim zaostatkom Nijemac Luuc Gielen. Zabio je 15 golova, ali čak 7 iz peteraca bez promašaja. Treći je još jedan reprezentativac Njemačke, Julian Real sa 9 golova. Četvrti je Španjolac, Alberto Barroso, koje je zabio 10 golova, od toga 4 peterca, no jednog je promašio i to baš u finalu. Na petom mjestu je Andro Bušlje sa 7 golova.

Najbolji sidrun je Australac Joe Kayes, zabio je ukupno 15 golova. Drugi je Amerikanac Ben Hallock, a treći Grk Christodoulos Kolomvos. Njegov napadački učinak je 9 golova. Četvrti je španjolac Roger Tahull koji je zabio 9 golova, a peti Nijemac Eidner koji je zabio 8 golova.

Od igrača desne strane, već smo spomenuli četvoricu koja su u najboljih deset prvenstva: Joković, Zalanki, Mandić, Mallarach. Peti je Grk Konstantinos Genidounias sa 10 golova, od toga 3 peterca.

Četvoricu najboljih sa lijeve strane smo također spomenuli i najboljih deset: Granados, Rašović, Vukičević i Manhertz. Peti je još jedan španjolac, Alberto Munarriz. On je zabio 15 golova, dva iz peteraca, ali je i promašio jednog.

 

Najbolji kradljivac lopti na prvenstvu je također Aleksandar Ivović, ukupno je imao 12 ukradenih lopti. Iza njega su dva Japanca, golman Tanamura i igrač desne strane Shiga sa 11 ukradenih lopti. Još ćemo spomenuti beka reprezentacije Srbije, Nikolu Jakšića, sa 10 ukradenih lopti.

Što se tiče blokada, četiri igrača su imala po sedam blokiranih udaraca: Manhertz, Perrone, Fountoulis te njemački bek Julian Real.

Australac Howden je osvojio čak 25 sprinteva. Drugi najbolji je Nijemac Ben Reibel sa 22 sprinta. Amerikanac Hooper je osvojio 14 sprinteva, a Talijan Figlioli 13.

 

Učinak reprezentacija


Što se tiče učinka reprezentacija, najbolja je Španjolska.

 

Španjolska je odigrala sjajan turnir, pobijedila Srbiju i Hrvatsku na putu do srebrne medalje. Posustali su u finalu protiv Italije. Pored poraza u finalu, izgubili su i u grupi od Mađarske. Imali su čak osam igrača koji su skupili preko 10 bodova po raznim statistčkim kategorijama. Pomoglo im je što su imali lakšu skupinu sa dvije loše ekipe.

Statistički drugoplasirana Grčka pružila je najbolji otpor svjetskim prvacima, Italiji, u četvrt-finalu. Najbolji pojedinci su: Gounas, Genidounias, Fountoulis i Zervedas.

Iznenađujuće visoko je Njemačka koja je na ovom natjecanju imala puno zapaženih pojedinaca, u četvrt-finalu su pružili jak otpor Hrvatskoj. Najbolji njemački pojedinac na ovom natjecanju je bio golman Schenkel, a odmah iza njega su: Reibel, Gielen, Stamm i Real.

Četvrtoplasirana Mađarska je imala utakmicu manje zbog osvajanja skupine. Četvrto mjesto na prvenstvu će se pamtiti po velikoj sudačkoj pogrešci protiv Australije. Slično kao i Španjolska, imali su dvije lakše ekipe u svojoj skupini gdje su nabili statistiku. Najbolji pojedinci: Zalanki uvjerljivo najbolji, ispred Manhertza i Vamosa, koji nije bio na nivou prošlog svjetskog prvenstva iz Budimpešte.

Po statistici peto mjesto osvojila je Hrvatska, a svjetski prvak Italija je statistički tek na desetom mjestu. Razlog tome je spori ulazak u turnir i preživili su do polufinala sa slabim učinkom Di Fulvia i Echeniquea. No, zato su polufinale i finale odigrali dominantno.

 

Hrvatska reprezentacija odigrala je jako dobro prvenstvo, pogotovo u obrambenom dijelu, slab napadački dan protiv Španjolske odnio je priliku za zlato. No, nije ni utakmica za treće mjesto bila napadački puno bolja, no to je individualno pokrio Joković sa čak šest golova.

Joković je uvjerljivo najbolji hrvatski pojedinac na ovom natjecanju. Iza njega slijede Vukičević i Bijač. Bušlje je također odigrao jako dobro prvenstvo, a odmah iza njega su Garcia (koji bi statistički prošao puno bolje da su se vodile asistencije) i Vrlić. Šetka je sedmi po statistici, a nakon njega slijede: Benić, Fatović, Lončar, Miloš, Marcelić te Macan.

Joković je i najbolji strijelac sa 19 golova, Vukičević je zabio 13, slijedi Benić sa 8 te Bušlje i Vrlić sa po 7. U top pet strijelaca imamo čak dva beka i sidruna što znači da su nam napadačke opcije poprilično podbacile sa desne i lijeve strane.

Po oduzetim loptama najbolji je Bušlje sa 7, slijedi Garcia sa 6 te Joković, Vukičević i Fatović po 5 ukradenih lopti.

Po blokadama, Joković je i u toj kategoriji najbolji sa 6 blokada, slijedi Garcia sa 5 te Vukičević sa 4 blokade.

Kategorija u kojoj smo dosta slabi je sprint za loptu, imamo 10 osvojih i 14 izgubljenih. Najbolji je Lovre Miloš sa 5, Fatović ima 3 te Šetka 2 sprinta.

Golmani su nam standardno uvijek dobri. Zajedno su skupili 58 obrana i 37 primljenih golova. Na ovom natjecanju većinu je branio Bijač, Marcelić nije skupio minutažu ni za jednu punu utakmicu. To je uobičajena praksa na zadnja tri velika natjecanja.

 

Hrvatska reprezentacija

Fantasy bodovi igrača Hrvatske:


 

Kao što vidimo, Joković je bio najbolji igrač Hrvatske reprezentacije. Vukičević je preuzeo najviše odgovornosti s lijeve strane otkad se Sukno oprostio od reprezentacije. Bijač je standardno dobar na golu. Bušlje nam je uobičajeno najučinkovitiji bek. Garcia je dosta zakinut na ovom natjecanju jer se nisu bodovale asistencije pa mu je zbog toga učinak slabiji, a ne zbog lošije igre. Vrlić je imao jako dobar učinak za sidruna, Šetka standardan, a rookie Benić očekivano dobar jer je napadački jako opasan kao bek. Fatović je ovo prvenstvo odigrao ispod očekivanja, Lončar malo slabiji od Vrlića. Miloš na svom nivou, a Marcelić ne dobija previše prilika na golu. Macan uobičajeno nema neki napadački učinak pa mu je statistika dosta slaba.

Ako pogledamo statističke podatke sa zadnja četiri velika natjecanja, od Ria do Gwangjua, zaključujemo da je reprezentacija Hrvatske igrala na ovom natjecanju s najboljim igračima koje ima. U taj zaključak smo uzeli sve igrače koji su nastupali na zadnja četiri velika natjecanja te naravno bez igrača koji su se oprostili od reprezentacije: Pavić, Burić i Sukno.

Što se tiče golmanske pozicije, statistički najbolji rezultat je bio u Riu gdje smo imali dva golmana svjetske klase, Bijača i Pavića. Na tom natjecanju je Bijač po prvi put postao prvi golman reprezentacije. Marcelić je standardan na poziciji rezervnog golmana pa ga ne možemo s nikim drugim usporedit. Odigrao je premalo minuta na sva tri natjecanja da bi se dao neki bolji sud, ali ono prilika što je dobio je bio statistički dobar. Za Olimpijadu gdje će nastupati samo 11 igrača, Marcelić će biti jedan od dva igrača koji će otpasti, to je gotovo pa sigurno. Igrat ćemo samo s Bijačem.

Na bekovskoj poziciji Bušlje je dominantan na svim natjecanjima. Macan je također standardan na svim natjecanjima iako statistički ne pridonosi puno u napadu. Olimpijada u Riu je bila zadnje natjecanje za Burića i on je odigrao dosta dobro u oba smjera, nije kao Bušlje, ali statistički je učinkovitiji od Macana i Buljubašića. Buljubašić je nastupio u Budimpešti i Barceloni i statistički je na nivou Macana. Vjerojatno će nam na poziciji trećeg beka trebat učinkovitiji igrač u napadu pa nije izgledno da će opet dobit neku priliku ako ne bude ozljeda. Beniću je ovo prvo natjecanje i odmah je pokazao da je jako opasan kao napadač i nameće se kao najbolje rješenje za trećeg beka, ako se ne nametne uskoro neki mlađi igrač.

Što se tiče sidruna, tu nam je situacija izvrsna, Lončar i Vrlić su potpuno dominantan dvojac na toj poziciji. Ipak nije tako bilo donedavno jer je Vrlić morao preko reprezentacije Brazila doći do naše reprezentacije. Gurajući neke druge neučinkovitije igrače, doveli smo se u situaciju da nismo u Riu i Budimpešti imali drugog sidruna na nivou Vrlića. Krapić je ta dva natjecanja odigrao borbeno, ali nije ni blizu učinka koji ima Vrlić. Ipak, situacija na ovoj poziciji nije toliko sigurna jer se nakon suspenzije igranju vratio i Dobud koji bi, ako se vrati u formu prije suspenzije, mogao uzeti poziciju jednom od trenutne dvojice.

Na lijevoj strani napada Sukno je statistički bio brutalno učinkovit. Nakon njega, ulogu glavnog igrača s lijeve strane je preuzeo Vukičević. On nema učinak Sukna, ali je jako dobar, među najboljim našim igračima. Nevjerojatno je uopće zamislit da on nije bio u kadru za Rio s obzirom kakva mu je statistika na zadnja tri natjecanja. Sljedeći igrač s lijeve strane je Fatović, koji je kao i Vukičević odigrao zadnja tri natjecanja i on je dao svoj obol tome da se nadoknadi Sukno. Nakon dobrog prvog natjecanja u Budimpešti, izvrstan je bio u Barceloni, dok je na ovom zadnjem ipak malo podbacio, jer se očekivalo više od Lorena. Šetka je sljedeći igrač po učinkovitosti, on je dosta standardan na svim natjecanjima, po učinku ispod Vukičevića i Fatovića, ali nije podbacio. Najbolji je bio u Riu gdje je uz njega osim Sukna igrao Bukić. Bukić je opet opcija za lijevu stranu, imamo samo Rio kao statistički uzorak i tu je bio dosta ispod učinka Šetke, da ne spominjemo Vukičevića ili Fatovića. Dosta je izgledna opcija da bi on opet mogao nekoga izgurati u reprezentaciji, ali osim sprinta za loptu teško je vidjeti gdje bi poboljšao Hrvatsku reprezentaciju.

Na desnoj strani imamo također ugodnu situaciju: Joković i Garcia su sjajni na sva četiri zadnja natjecanja. Obojica su uvijek među najboljim igračima i tu nam je jako dobra situacija. Treći igrač desno je Miloš koji dosad nije odigrao nešto posebno, ali nije ni podbacio. Nastupio je na zadnja dva natjecanja. U Budimpešti je desno igrao Šetka i to mu je najslabiji njegov učinak i statistički je s desne strane bio na učinku Miloša. U Riu je s desne strane igrao Petković i učinak mu je bio daleko igrača koji bi trebao dobiti priliku u reprezentaciji. Fantasy igrači su radije birali u svoj sastav igrača koji neće igrati u zadnjem kolu jer se očekivalo da će donijeti minus učinak. To je bio potpuni promašaj u izboru. Sad to izgleda gotovo pa nevjerojatno da je dobio priliku ispred Vukičevića, ali u tom trenutku je iza sebe imao osvojenu titulu najboljeg strijelca talijanske lige pa je vjerojatno to bila prevaga. No, Hrvatska na desnoj strani ima još jednog svjetskog igrača koji bez ikakve dileme ima mjesta u sastavu. Paulo Obradović ipak nije bio u kombinacijama na zadnja četiri natjecanja iako ima sve elemente koji nam jako nedostaju. Jak šut, voli preuzimat odgovornost u ključnim momentima, jako opasan kod igrača više i može uskočiti kao drugi sidrun i bek po potrebi. Takva vrsta igrača će biti iznimno važna na Olimpijadi.