Mađari individualno imaju veću kvalitetu, ali Grci igraju sjajno već duži niz godina

Prije finala puno je tema pa smo u najavi razgovarali s čak tri experta. Prvi od njih, Elvis Fatović podrobno je izanalizirao igru i Grčke i Mađarske i istaknuo kako je u prethodnom periodu baš Grčka bila ta koja je najbolje radila s mladima, a danas ih u tom segmentu zamjenjuju baš Mađari pa se očekuje da i u narednim godinama ove dvije reprezentacije budu u ovakvim ili sličnim pozicijama.

Približio nam se kraj Svjetskog prvenstva, ostalo je još samo finale i utakmice za mjesta. Veliko finale donosi ogled Mađarske i Grčke. Kolika je prednost što je Mađarima ovo već 11., a Grcima tek 1. finale na svjetskim prvenstvima?

Fatović: Prije prvenstva prognozirao sam finale Španjolska – Italija, kao i velika većina, ali uz rezervu da je ovo najizjednačenije prvenstvo i da nema izrazitih favorita kao nekada Hrvatska i Srbija, što je definitivno dobro za sport.

Sada bi opet rekao da Mađari individualno imaju veću kvalitetu, ali Grci igraju sjajno već duži niz godina i rekao bih da njihovi novi nositelji igre (Argyropoulos, Papanastasiou, Kakakaris, Zerdevas…) imaju i te kako puno godina ispred sebe. Kad na to dodamo rezultate mlađih i stalno produkcija mladih igrača (sad baš Mađari nasljeđuju Grke po tom pitanju) garantira još dugi niz godina prisustvo ove 2 ekipe na najvećim utakmicama.

U najavi si isto tako kazao da je teško nekoga izdvojiti jer je 4-5 jakih reprezentacija uz još 2-3 koje su odmah do. Upravo to se i pokazalo na ovom prvenstvu koje je ispalo najizjednačenije ikad.

Fatović: Definitivno je četvrtfinale pokazalo kako je dosta ekipa koje mogu osvojiti medalje + Hrvatska koja je ispala ranije. Grci su u grupi gubili 5 razlike od Amerikanaca i u zadnjoj sekundi pobijedili i vidimo kako je to poslije završilo.

Grčka jest neiskusnija u finalima, ali ovo im je u zadnje 2 godine postalo uobičajeno. Sjetimo se i da su na Olimpijskim igrama oba puta pobijedili Mađare. Gdje vidiš njihove prednosti u kojim duelima u bazenu?

Fatović: Grci su konstanta i rezultati nisu slučajni. Mislim da je ovo drugačija Mađarska ekipa po svemu od one u Tokyu, a pogotovo po konceptu igre. Sigurno da će oni gađati individualno neke grčke igrače s ulazima drugog centra, da ih izbace, a najveća opasnost po Grke je pri povratku u zonu, sjajan vanjski šut Mađara, gdje nema lose karike. Istovremeno Grci imaju izvanredne centre,vrlo dobre i opasne šutere i najvažnije ogromnu strpljivost gdje najbolje odluke donose na istecima napada. Upravo hoće li tražiti centra, ili ići na vanjski šut. Mislim da je ova utakmica i sudar dvije škole, brze Mađarske (sada ipak pod kontrolom ) i strpljive Grčke.

Mađarska snaga je očita, Zalanki igra veliki turnir, a ostali su se podredili njemu. Što je njihov recept za pobjedu?

Fatović: Zalanki je vjerojatno najbolji vanjski šuter na svijetu i bilo kakva situacija da ima prostora, a ne treba mu previše vremena, završava golom. Na nesreću ostalih nije jedina opasnost, a što je novina sa Zsoltom Vargom je dosta ulazaka drugog centra, barem 4,5 igrača to može, a spomenuli smo kakvi su šuteri. Na sve to, dodali su obranu s puno blokova.

Hrvatska je podbacila. Više experata je izdvojilo Lorenov izostanak što je činjenica. Ali, ako pogledamo druge, izostali su i Grcima Vlachopoulos, Srbima Mandić… koji su to problemi koji su nas najviše mučili?

Fatović: Pa osobno ne smatram da jedan igrač može donijeti prevagu i nažalost vjerojatno bi sada pričali drugačije da smo dobili Crnu Goru,ali realno smo podbacili tu utakmicu, pogotovo na početku gdje smo se trošili na hvatanje njihove prednosti. Ali opet mislim da se sve to da ispraviti na EP i SP u siječnju i veljači, jer mi pripadamo vrhu, a i vidimo koliko je sve izjednačeno.

Sad je lako reci da su to postoci igrača više/manje..ali po meni moramo pojačati agresivnost u napadu u vanjskoj liniji da dobijemo još na širini našeg napada.

Najdojmljiviji trenutak SP-a? Možda, Hallock brutaliti; bio, nije bio, shvatljiva, neshvatljiva odluka, ili izaberi neki peti opis?

Fatović: Dva brutalitija koje sam gledao Australija-USA i USA-HUN, prelome utakmicu na kraju, a moje mišljenje je da nisu bila. Također volio bi da treneri imaju pravo na challenge dva puta po utakmici jer to bi također pomoglo u čistoći našeg sporta. A bilo je i te kako kritičnih situacija za tako nešto.

Tko će pobijediti u finalu?

Fatović: Mađari ,mada strasno respektiram što rade Grci.

Fantasy ovaj put nije prošao najuspješnije, Di Somma, Vrlić, Vamos i ostali imali su bolje klupsku sezonu, nego sto su ovdje odigrali

Fatović: Očito sam bio pod dojmom klupske sezone, pa i Svjetskog kupa, pogotovo Di Soma, ali ovdje nije bio na tom nivou. Bolji sam bio prvi put kad nisam imao pojma o Fantasyu i kad se nisam spremao????????

Odgovori