Pregled fantasy učinka, Jakšić MVP

foto: vaterpolovesti.com

Donosimo vam pregled fantasy učinka igrača, najbolju postavu, dosege u pojedinim rubrikama, te učinak čitavih reprezentacija. MVP ovogodišnjeg fantasija je Nikola Jakšić, najbolji strijelac Strahinja Rašović, asistent Maxwell Irving, a po defenzivnom učinku Alvaro Granados. Gergo Zalanki je i kroz fantasy pokazao da je zasluženo izabran za MVP-ija Svjetskog prvenstva u Fukuoki.

Ukupni igrački učinak

Po bodovanju koje koristimo za fantasy natjecanje, svojevrsni fantasy MVP svjetskog prvenstva u Fukuoki je Nikola Jakšić iz Srbije. U ukupnom zbroju bodova bio je za više od dva boda ispred Amerikanca Maxwell Irvinga. Na trećem mjestu je Mađar Gergo Zalanki koji je imao utakmicu manje od vodeće dvojice pa je po prosjeku najuspješniji igrač. Daljnji poredak prvih deset je: Hannes Daube, Francesco di Fulvio, Strahinja Rašović, Thomas Vernoux, Ugo Crousillat, Konstantinos Genidounias i Đuro Radović.

Po fantasy bodovanju prva sedmorka prvenstva bi izgledala ovako:

Sidun: Thomas Vernoux

Lijevo: Hannes Daube, Nikola Jakšić

Desno: Maxwell Irving, Gergo Zalanki

Bek: Nathan Power

Golman: Marco Del Lungo

Golovi i asistencije

Svi vodeći igrači su i u vrhu po broju postignutih golova, najbolji je Strahinja Rašović, a od igrača koje poviše nismo spomenuli u prvih deset su i dva Japanca, Yusuke Inaba te Taiyo Watanabe. Uvjerljivo najbolji asistent prvenstva je Maxwell Irving, za čak 9 asistencija ispred Gonzala Echeniqea, dok su malo ispod njega Gergo Zalanki i Vasilije Radović.

Zarađena isključenja

Po broju zarađenih isključenja najuspješniji je Ben Hallock, iako je bio hendikepiran pretjerano dosuđenim brutalityjem te automatski i jednom utakmicom kazne iza toga. Thomas Vernoux je drugi u toj kategoriji, a zatim slijede Josip Vrlić, pa Konstantinos Kakaris i Lorenzo Bruni.

Izgubljene lopte

Tri igrača dijele naviše izgubljenih lopti, to su Thomas Vernoux, Constantin Bicari i Vladan Spaić, dok je malo iza njih Dušan Matković.

Osvojene lopte

Najbolji kradljivac na prvenstvu je Alvaro Granados, a iza njega se nalazi dosta velika skupina igrača: Gergo Zalanki, Ugo Crousillat, Luka Bukić, Giacomo Cannella, Edoardo di Somma, Radomir Drašović i Adrian Weinberg.

Blokirani udarci

Po broju blokova, najuspješniji je Francesco di Fulvio, ispred Alvara Granadosa i Luce Cupida. U vrhu su još Marko Radulović i Alejandro Bustos Sanchez.

Sprint za loptu

Najuspješniji sprinter za loptu na početku četvrtina je Jonathan Hooper, daleko iza njega su redom: Matthew Byrnes iz Australije, Konstantin Averka, Taiyo Watanabe te Gaelen Geddes Patterson iz Kanade.

Isključenja

Po broju isključenja, uvjerljivo najviše ih je imao Dylan Woodhead, a iza njega su Emil Bjorch, Aleksa Gardijan, Timothy Putt te Mitsuru Takata i Pierre- Frederic Vanperestraete.

Obrane golmana

Najveći broj obrana na turniru ostvario je Hugo Florian Fontani, a iza njega se poredani: Petar Tešanović, Emmanouil Zerdevas, Marco Del Lungo, Adrian Weinberg i Diego Malnero.

Defenzivan učinak

Najbolji defenzivan igrač prvenstva je Alvaro Granados, a defenzivna sedmorka prvenstva bi bila:

Sidun: Thomas Vernoux

Lijevo: Alvaro Granados, Francesco di Fulvio

Desno: Ugo Crousillat, Vuk Milojević

Bek: Luca Cupido

Golman: Adrian Weinberg

Ekipni učinak – Crna Gora 223,01

Najuspješnija ekipa po fantasy bodovanju na prvenstvu je Crna Gora. Odigrali su maksimalnih sedam utakmica. Osmo mjesto na kraju se teško može nazvati uspjehom za ekipu koja se nada barem polufinalu, ali je vidljivo poboljšanje u odnosu na prethodna natjecanja. Ekipa Crne Gore je puna igrača do 24 godine i po tome bi se reklo da imaju svijetlu budućnost. Nekakav pomak u igri je najvjerojatnije rezultat toga što golman Tešanović na ovom natjecanju nije imao ozbiljnu konkurenciju na golu pa ga izbornik nije mogao micati s gola u bitnim utakmicama. Imali su priliku pobijediti Srbiju u skupini, vodili su sa čak 5:0, ali nisu sačuvali vodstvo i time otežali svoj put u četvrtfinale, no uspjeli su pobijediti Hrvatsku, ali i izgubiti sve iza toga za konačno osmo mjesto.  Najuspješniji pojedinci po fantasy učinku su redom: Đuro Radović, Aleksa Ukropina, Konstantin Averka, Vasilije Radović i Vladan Spaić. Po obrambenom učinku najuspješniji je Aleksa Ukropina.

USA 221,79

Druga najuspješnija fantasy ekipa je Sjedinjene Američke Države, koje su malo zaostajale za Crnom Gorom. Također su odigrale sedam utakmica na natjecanju. Na prvenstvu su osvojili sedmo mjesto, ključan im je bio poraz u četvrtfinalu protiv kasnije pobjednika Mađarske, gdje se dogodio taj sporni brutality za Hallocka. Dosta su problema stvorili Mađarima, ali su promašili nekoliko peteraca i propustili su priliku za možda i iznenade kasnije pobjednike. Najučinkoviti fantasy igrači su im redom: Maxwell Irving, Hannes Daube, Jonathan Hooper, Ben Hallock te Alex Bowen. Luca Cupido je najbolji obrambeni igrač ekipe.

Italija 211,77

Na trećem mjestu po fantasy učinku je ekipa Italije, koja je odigrala šest utakmica, jednu manje od vodećih jer su osvojili svoju grupu. Osvojili su peto mjesto na prvenstvu, daleko ispod svojih očekivanja, podbacili su u četvrtfinalu gdje ih je iznenadila Srbija. Najučinkovitiji igrači Italije: Francesco di Fulvio, Marco del Lungo, Lorenzo Bruni, Gonzalo Echenique te Giacomo Cannella. Di Fulvio je bio i najbolji obrambeni igrač ekipe.

Srbija 208,70

Istu poziciji kao i na prvenstvu, po fantasy bodovima je zauzela Srbija, na četvrtom mjestu. Srbija je na prvenstvo došla bez iti jednog ljevorukog igrača u ekipi. Dva najbolja igrača: Mandić uopće nije ni došao, a Jakšić ima problema sa svojim klubom oko suradnje za iduću sezonu. Radulović je također propustio velik dio sezone zbog sličnih problema. No, to ništa nije bio problem Urošu Stevanoviću da stvori ekipu koja je došla među zadnje četiri, pobijedivši dva susreta na peterce. Imali su problem cijelo prvenstvo s učinkom golmana. Inače, izbornik Srbije Uroš Stevanović je sjajan fantasy igrač, iako nije još usvojio to natjecanje, uvijek bi bio u samom vrhu. Još dok je vodio klub je znao dobivati mnogo utakmica koje su išle na jednu loptu i to je uspio prebaciti i u reprezentaciju i Srbija je ostvarila zapažen rezultat. Posebno je zanimljivo što su tri najbolja igrača Srbije bili: Nikola Jakšić, Strahinja Rašović te Marko Radulović, svi ili problemima sa svojim klubom ili mijenjaju sredinu. Osim njih troje, istaknuli su se Đorđe Vučinić i Đorđe Lazić. Po obrambenom učinku, najbolji su bili Radomir Drašović i Vuk Milojević.

Hrvatska 206,29

Ne tako davno, Hrvatska je osvojila prvenstvo Europe sa sličnim sastavom. Zbog toga se ne može biti kritičan prema našoj reprezentaciji jer ovo može biti samo jedan loš nastup. Fantasy učinak igrača je odličan s obzirom da se odigrala utakmica manje. Hrvatska je odigrala šest utakmica jer je ispala prerano i na kraju osvojila tek deveto mjesto.  To je za kvalitetu ekipe poput Hrvatske veliki podbačaj. Posebno je interesantno da se izgubilo protiv Crne gore u utakmici u kojoj je briljirao Marko Bijač, što je gotovo pa uvijek značilo da Hrvatska dobiva takvu utakmicu. Najbolji igrači Hrvatske na natjecanju su redom: Luka Bukić, Jerko Marinić-Kragić, Zvonimir Butić, Konstantin Kharkov i Ante Vukičević.Odmah iza njih su: Josip Vrlić, Rino Burić i Franko Lazić Luka Bukić je odigrao daleko najviše minuta, bio je i obrambeno jako dobar, po učinku odmah iza Marinića-Kragića. Upadljivo je da je jako malu minutažu imao Marko Žuvela koji je bio jako dobar na prošlom europskom prvenstvu. Zatim je debitant Zvonimir Butić odigrao sjajan turnir. U potpunosti je iskoristio svoju priliku, slično kao i Rino Burić, Andrija Bašić i Franko Lazić natjecanje prije. Kad vidimo ovakve nastupe, teško je razumjeti kako netko od njih nije nastupio na Olimpijadi, gdje je prednost dobio igrač koji nikad nije imao sličan učinak.

Španjolska 192,72

Kao jedan od favorita za zlato sigurno neće biti sretni s trećim mjestom, pogotovo jer drugo natjecanje zaredom gube polufinale od Mađarske. Za veće domete im je nedostajao bolji učinak golmana Aguirrea, koji je potpuno podbacio. Najbolji španjolski igrači su bili: Felipe Perrone, Alvaro Granados, Alberto Munnariz, Blai Mallarach te Bernat Sanahuja. Granados je uvjerljivo bio najbolji defanzivac.

Grčka 189,94

Grčka reprezentacija nastavlja svoj niz uspjeha. Još jedan značajan rezultat za reprezentaciju koja je dovoljno mlada i jaka da traje još godinama. No, ovo će natjecanje pamtiti po velikim greškama svojeg izbornika i uzimanjem tajmouta u krivim trenucima finalne utakmice. Najbolji pojedinci su: Konstantinos Genidounias, Stylianos Argyropoulos, Konstantinos Kakaris, Alexandros Papanastasiou te Konstantinos Gkiovetsis. Ekipu uskoro čeka umirovljenje Fountoulisa od reprezentacije, ali taj će dio čini mi se lako nadomjestiti.

Francuska 188,76

S angažiranjem Vjeka Kobeščaka kao pomoćnika u reprezentaciji krenuo je uspon ove reprezentacije. Nakon šestog mjesta u Splitu na europskom prvenstvu, ponovo su osvojili šesto mjesto. Bili su jako blizu ogromnom iznenađenju u četvrtfinalu protiv Španjolske, ali nisu izdržali do kraja. Istaknuli su se redom: Thomas Vernoux, Ugo Crousillat, Mehdi Marzouki, Enzo Khaz te Alexandre Bouet. Ugo Crousillat je obrambeno najučinkovitiji igrač ekipe.

foto: vlv.hu

Mađarska 187,26

Za kraj ekipa koje ćemo spomenuti, po fantasy učinku devetoplasirana Mađarska, ali i osvajač svjetskog prvenstva. Iako su na prvenstvo došli sa samo jednim klasičnim sidrunom imal su dovoljno dobru igru za svakog protivnika. Najučinkovitiji mađarski igrač je očekivano Gergo Zalanki, koji bi trebao biti i MVP cijelog prvenstva. Iza njega po učinku su: Kristian Manhertz, Szilard Jansik, Denes Varga i Marton Vamos. Najbolji obrambeni igrač ekipe je Denes Varga.

Za kraj

Ovo prvenstvo će ostati upamćeno po puno izjednačenih utakmica, od četvrtfinala do finala, samo je jedna utakmica završila s više od jedan razlike. Značajan je pad fantasy učinka golmana, očito se nisu još sasvim prilagodili smjeru u kojem vaterpolo ide zadnjih godina ili su obrane postale slabije u odnosu na napade pa se to reflektira na učinke golmana.

Osim igračkih učinaka i trenerskih odluka, ostat će upamćeno da je nakon pregleda VARa, donesena sporna odluka u utakmici Mađarska – SAD, s kojom se većina vaterpolo svijeta ne slaže. Centru američke reprezentacije je dosuđen brutality za puno manji prekršaj nego situacije koje su mogle biti dosuđene kao brutality, a nisu. Za tu očito pogrešno donesenu odluku, sudac je nagrađen i delegiran da sudi finale.  Na samoj finalnoj utakmici nije dosuđen očiti brutality. Još nema nikakvog pojašnjenja oko tih odluka te kako su se dogodili propusti u delegiranju.

Odgovori