Trener Joković se nalazi tamo gdje smo ga navikli gledati od Melbourne 200…

Poštovanje. Došli smo do četvrtog i petog kola Danče Fantasy natjecanja. Zadnja dva kola su bila zanimljiva. Iz mnogo razloga. Prvi i najočitiji problem za nas vaterpolo fantaziste je bilo krnje četvrto kolo. Osmina finala su nam donijela neke zanimljive utakmice i mnoge probleme za aktivne igrače fantazija.

Ne znam jel osmina finala ispravan termin, možda šestina finala?  Naime četiri prvoplasirane ekipe su bile slobodne osminu finala, te su taj dan proveli razgledavajući fukuočanske znamenitosti i spomenike. Četiri drugoplasirane ekipe su se križale s četiri trećeplasirane ekipe, dok četiri četvrtoplasirane ekipe igraju između sebe liliputansko razigravanje za poredak od 13. do 16. mjesta. Bez i da spominjemo neke sudačke odluke, doći ćemo i do njih kasnije, odmah nam je jasno kakve probleme imaju naši fantazisti. U četvrtom kolu nisu nastupili mnogi visoko rangirani pickovi ovogodišnjeg drafta. Iako su svi fantazisti unaprijed znali kakav je raspored natjecanja, jednom kad se došlo do šestine finala svejedno su se mnogi krpali i snalazili najbolje što mogu. Bilo je mnogo zanimljivih rješenja. Većina njih je odlučila ne mijenjati puno svoje glavne igrače nego ih samo zamijeniti s onima koje već imaju na klupi za rezerve. A ako nisu imali zamjenu za svakog igrača koji nije igrao četvrto kolo onda bi se za toga igrača dobilo nula bodova (0). A bilo je i par takvih slučajeva.

Još jedan problem koje je mnoge spopao u ovome kolu je tako zvana „tupilost četvrtog fantasy kola“. Naima turnirski sistem natjecanja je mnogo zahtjevan po fantasy igrače i njihov uži krug ljudi. Prva tri kola masovnih kombinacija i pretpostavki ostave traga na psihofizičkoj svježini i razboritosti u donošenju odluka. Obično u četvrtom kolu dobivamo i one koji vrlo vjerojatno neće osvojiti ovaj turnir. U ovom trenutku njima ovo fantazi natjecanje smeta i oni samo pokušavaju ostati fer prema ostalim takmičarima, ali bi najrađe ugasili igricu i zamotali kablove. Oni lagano ubace na autopilot i počnu donositi svoje odluke na veoma jednostavan i brz način, da im ne poremeti previše dnevnu rutinu i ne krade previše energije. Tj ako uopće više i dovode ikakve odluke. U ovom izdanju Danče Fantasya kada pričamo o ljudima koji su već izgubili svaku nadu da će se popeti na prijestolje Danče Fantasy natjecanja, pričamo o ekipi Bronte Lizardsa (trenera Elvisa Fatovića) i ekipi Lelemuts Utd (trenera Marka Šapita). Sportski bon ton nalaže da se u situaciji apsolutne rezultatske dominacije ne nasrće dodatno na protivnika s ciljem povećanja te razlike. Hoće li se tako ostali natjecatelji ponijeti prema ovoj dvojici fantazista s manjkom vremena? Vidjet ćemo. U svakom slučaju savjetujem ovim dvama ekipama da se nekako pokušaju grupirati i odigrati najbolje šta mogu. Ne možemo svi biti pobjednici, nekad je važno stići do cilja. Završiti ono što si započeo zbog toga jer se mora završiti ono što se započne. Nekad bude dobro, a nekad jedemo govna. Možda je pobjeda izmakla ovim ekipama, ali prilika za očuvanjem digniteta je još uvijek tu.

Na petom, šestom, sedmom i osmom mjestom, i s tridesetak bodova prednosti nad dvije zadnjeplasirane ekipe, nalaze se ekipe All the Kings men, EatMyCosmo, Hrvanjolac i The Legion. Razlika između petoplasirane ekipe trenera Sean Kinga (107,73) i osmoplasirane ekipe trenera Andrei Iosepa (106,81) je kao što vidite manja od jednoga boda. Jedina razlika na tabeli između ovoga četverca nakon petog kola u odnosu na četvrto kolo je to što su Hrvanjolac i EatMyCosmo promijenili pozicije, dok je trener Sean King i četvrto i peto kolo završio na petoj poziciji, a trener Andrei Iosep je oba kola završio na osmoj poziciji. Iako na prvi pogled ove ekipe djeluju kao donji dom ove fantasy tabele, nije tako. Sa samo 9 bodova razlike na drugom, trećem i četvrtom mjestu nalaze se ekipe GTS-ovaca, Olympus Team-a i Baolia. Zanimljivost da je i među ovim ekipama razlika jedva bod. Trener Hrvoje Koljanin je na drugom mjestu s ugodnih 116,66 bodova, dok je na trećem mjestu sa 115,99 bodova, trener koji se očito najbolje snašao u tupilu četvrtog kola, trener Alex Donsimoni. Na kraju prvog kola je bio otpisan od strane fantazi stručnjaka, ali nakon lošeg starta u nastavku natjecanja ekipa trenera Alexa hvata zamah i igra iz kola u kolo sve bolji i bolji vaterpolo. U četvrtom kolu je zajedno sa trenerom Iosepom imao najbolji rezultat kola. Obojica su osvojili ukupno 28,96 bodova. Više o razmišljanjima I viđenju trenutne fantasy situacije i vaterpola u Fukuokci gospodina Alex Donsimonia možete pročitati u njegovom razgovoru s našem stranicom.

Nakon pet odigranih kola i mnogih prepreka na putu, razlika između drugoplasirane i osmoplasirane ekipe je 9.85 bodova. A jel znate koliko je bodova skupio najbolje ocijenjeni igrač petog kola Gergo Zalanki? 8,62. A znate li koliko je bodova skupio najbolje ocijenjeni igrač četvrtog kola Thomas Vernoux? 8,47. (prvi pick ovogodišnjeg drafta je nakon prva tri kola od strane vaterpolo fantazi stručnjaka počeo biti smatram za jednim od najgorih “bust-ova” u povijesti ovog natjecanja, ali se u četvrtom i petom kolu ipak malo iskupio). A znate li kojih su deset igrača skupila najviše bodova do sada? Jaksic Nikola (30,71), Daube Hannes (29,57), Irving Maxwell (27,08), Zalanki Gergo (26,10), Rašović Strahinja (25,67), Bicari Nikolas Constantin (25,25), Radulović Marko (22,57), di Fulvio Francesco (22,43), Radović Đuro (22,21) i Bukić Luka (21,74). I kad gledate sve te brojeve i nijanse u brojevima jedno se moramo svi zapitati. Koliko na ove brojeve utječu odluke koje donose sudci na utakmicama? Vidjeli smo par situacija u zadnjih par dana koje jasno pokazuju neke stvari. Nećemo se baviti njima u ovome članku, ali ćemo naglasiti da nam je drago što su neke maske napokon pale. Svakako je zanimljivo pratiti sudačke odluke ti počnu iskakati kada gledaš na vaterpolo suđenje kroz prizmu vlastite fantasy ekipe.

Ali ovo su vam sve nebitne price i situacije kojega se trenera Mara Jokovića i njegovu Hamsa Yakuzu ne tiču. S najboljim rezultatom petog kola (26,79) trener Joković se nalazi tamo gdje smo ga navikli gledati od Melbourne 200… pardon, trener Joković se nalazi tamo gdje smo ga navikli gledati otkad smo pročitali rezultate prvog kola ovogodišnjeg Danče Fantasy natjecanja. S ukupnih 137,61 sakupljenih bodova i s 20 bodova prednosti više od drugoplasiranoga trenera Koljanina trener Joković je preživio tupilo četvrtog kola i sada s ugodnom prednošću može već lagano pripremati neko slavlje i možda stvoriti malo mjesta među vitrinom s medaljama i peharima za novo zlato. Iako se ostavio reprezentativnog vaterpola izgleda da će ipak nekako uspjeti osvojiti medalju u Fukuoki.

Odgovori