Srbija izbacila Italiju i vraća se u prvo polufinale nakon Tokija

Italija – Srbija 14:15 (3:3) (2:2) (4:4) (2:2) peterci (3:4)

Suci: Zwart (NED), Ohme (GER)

Igrač više: Italija 8/13, Srbija 7/10

2 igrača više: Srbija 0/1

Peterci: Italija 1/1, Srbija 1/2

Italija: Del Lungo (13), Di Fulvio 3, Damonte, Marziali, Fondelli, Canella 2, Velotto 1, Echenique, Presciutti 1, Bruni 2, Di Somma 2 (1/1), Dolce, Nicosia. Izbornik Campagna

Srbija: Mišović, Radulović, Rašović 4 (0/1), Lazić 1, Milojević, Drašović (1/1), Jakšić 2, Janković, Ubović 1, Vučinić 1, Martinović 1, Mitrović (3). Izbornik: Stevanović.

Italija i Srbija odigrale su jedno jako tvrdo četvrtfinale u kome osim početnih 0:2 niti jedan od protivnika nije imao više od gola prednosti. Srbija će zapravo imati samo još jedno vodstvo, u finišu druge četvrtine kada je Rašović pogodio za 4:5, dok je ostatak utakmice pristizala zaostatak od jednoga gola. Talijani, barem blagi favoriti u ovoj utakmici na kraju su nešto lošiji bili kod izvođenja peteraca pa ih neće biti u završnici ovoga SP. Početak, u kome Srbija povede s 2 razlike a protivnik brzo okrene rezultat podsjetio je na njihovu utakmicu iz prvoga kola protiv Španjolske no ovoga puta su izabranici Uroša Stevanovića bili znatno koncentriraniji uz to još i izdržali pritisak gotovo stalnog jurenja rezultata. U samim postavkama igre nije bilo puno iznenađenja, i jedni i drugi su nastojali što više preko dva metra, Srbija i ovoga puta koristeći Jakšića i Radulovića najviše kao ispomoć svojim centrima. Bruni je na drugoj strani imao na centarskoj poziciji možda malo manju podršku suigrača ali je isto uspio izboriti čak 7 izbačaja  plus i sam zabiti jedan gol. I jedni i drugi bili su dosta solidni kod realizacije igrača više, Talijani najsigurniji preko Di Fulvia koji je zabijao brzim šutevima dok se obrana nije ni postavila, na drugoj strani i ovoga puta najefikasniji Rašović koji je s desne strane rješavao igrače više svoje reprezentacije. U drugoj četvrtini Srbija je imala dva “kritična” momenta, prvi kod neiskorištene prednosti s dva igrača više no ni Talijani to ne koriste za povećanje razlike. Drugi takav momenat je propuštena prilika iz peterca Rašovića (obranio Del Lungo) i kada su na poluvrijeme mogli otići s prednošću.

Kako god, neodlučeno je bilo i na poluvremenu a i u nastavku nije se puno promijenilo u igri. treća četvrtina bila je najefikasnija, po četiri gola na svakoj strani i svi oni iz igrača više. Za Italiju su pogađali sa stative Presciutti, Velotto i Bruni izvlačeći se malo od stativa, Di Fulvio brzom realizacijom s lijevog vanjskog. Po lijevoj strani bila je efikasnija i Srbija, Jakšić je isto brzo pucao kod igrača više, Rašović i Martinović pogađali su s krilne pozicije, a na kraju četvrtine, uz time out, iz akcije na stativu pogađa Vučinić. Slično se nastavlja i na početku zadnje četvrtine kada najprije Talijani imaju dva napada s igračem više za redom, Di Soma je iz situacije sa stative pucao ravno u Mitrovića, Di Fulvio ponovo kod narednoga ne čeka da se obrana namesti. Na drugoj strani onda isto, Vučiniću brani Del Lungo kod jednoga igrača više, Rašović (opet je bio pozvan time out) strpljivo nakon par prebačaja pogađa za 10:10. Još jedno vodstvo Italiji donosi Di Fulvio na 3 minute prije kraja (igrač više) na što Srbija ne uspijeva odgovoriti preko Vučinića kod igrača više (ponovo obrano Del Lungo) ali će u napadu kasnije Radulović odlično asistirati Uboviću za poravnanje na 11:11 pedesetak sekundi prije kraja što ostaje i konačni rezultat. Kod raspucavanja, Di Somma i Radulović u istoj seriji slabije šutiraju pa im Mitrović i Del Lungo brane, Mitrović još u posljednjoj seriji brani šut Damontea pa Srbija prolazi dalje. Nakon neuspjeha na natjecanjima nakon OI Srbija se vraća u borbu za medalju možda i u trenutku kad je to malo tko očekivao ako se cijela situacija uzme u obzir.

Odgovori