Fatović je „ludi bijesni pas“ kojega trebate u ovakvim situacijama

Na redu je četvrtfinalni dan i prilika da malo porazgovaramo s Alexom Donsimonijem i Seanom Kingom. Analizirali su dosadašnji tijek fantasija, najavili utakmice i prokomentirali što je nedostajalo Hrvatskoj iz njihove neutralne perspektive.

Raspored četvrtfinala:

8.00       Grčka – Crna Gora

9.30       Italija – Srbija

11.00     Mađarska – SAD

12.30     Španjolska – Francuska

Prvo smo porazgovarali s Alexom Donsimonijem koji je imao podijeljeni najbolji učinak 4. kola, zajedno s Andreijem Iosepom.

Kako ocjenjujete svoj dosadašnji učinak u fantasy ligi? Započeli ste sa zadnje pozicije u 1. kolu, ali ste se već popeli na 2. mjesto na polovici natjecanja?

Donsimoni: Mislim da za novaka u ligi to i nije tako loše za sada. Ali sve se može jako brzo promijeniti. Morao sam ispoštovati ovaj poziv među legende.

Vernoux je bio dosta loš, barem što se fantasy bodova tiče, ali se probudio i bio najbolji uz Daubea u prošlom kolu. On je bio vaš prvi izbor, možda je on bio razlog sporog starta Olympusa?

Donsimoni: Napravio sam također mnogo grešaka u vezi sa zamjenama pa čak i s jednim ili dva izbora na draftu. Ali kada vjerujete u igrača, vaša je odgovornost i za uspjehom i nepuspjehom. Vjerujem u svoj roster.

Francuska je ušla među 8 najboljih, kako ocjenjujete njihovu ukupnu dosadašnju izvedbu?

Donsimoni: Posljednji put smo bili među 8, 1986. godine, ali na tom svjetskom prvenstvu Jugoslavija je vladala s Dream Teamom. Ako uzmete u obzir da danas imamo Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju… još je veći ovaj uspjeh. Francuski treneri odradili su sjajan posao, a Vjeko je jedinstven.

Francusku u četvrtfinalu očekuje najjači mogući protivnik, Španjolska. Što trebate učiniti, kako igrati u ovoj utakmici da budete konkurentni do samog kraja?

Donsimoni: Samopouzdanje… Što bi nam se moglo dogoditi? Izgubiti od najbolje momčadi? Već smo ih pobijedili u Reimsu prošle godine u Svjetskoj ligi. Vjerujmo u sebe i ponekad se snovi ostvare.

Obično je u jakim, važnim utakmicama Francuska izjednačena do poluvremena. Tako je bilo s Italijom u grupnoj fazi (5:5 na poluvremenu), a i prošle godine na EP-u u Splitu, vrlo slično. Smanjena rotacija ili lošija kvaliteta klupe je glavni razlog po našem mišljenju, jeste li vidjeli nekog novog igrača ovdje u Fukuoki u Francuskoj momčadi koji može igrati na razini kvalitete Vernouxa i Crousillata?

Donsimoni: Imamo igrače koji napreduju poput Boueta ili Marion Vernoux (koji je ozlijeđen), ali budimo iskreni… Vernoux je vanzemaljac, a Ugo jedan od najposvećenijih igrača koje sam ikada vidio s prekrasnom poniznošću i sposobnošću da reagira i na neuspjeh. Moramo izgraditi igrače kao što su Khasz, Marzouki ili Fontani koji su dosegnuli razinu visokog  reprezentativnog standarda. Moramo krenuti od dna… od mladih i trenera.

Postoji li još neki igrač kojeg ste primijetili ovdje u Fukuoki, a kojeg želite spomenuti. Možda Irving koji je potvrdio svoju klasu na najvišoj razini?

Donsimoni: Iskreno, već sam znao za klasu Irvinga, Daubea i još nekoliko drugih. Moje zadovoljstvo je i dalje Japan, posebno Watanabe. On je nevjerojatan.

Što očekujete u utakmici Grčka – Crna Gora. Tešanović, Radović, Matković i ostali odigrali su sjajnu utakmicu protiv Hrvatske. Mogu li biti bolji i od Argyja, Fountoulisa, Kakarisa i ostalih?

Donsimoni: Mislim da je to najbolja utakmica, najbolji protivnik za njih i mogu doći do polufinala (Crna Gora) na svojoj trenutnoj razini. Kad eliminirate Hrvatsku, jedini cilj vam je naslov.

Što nije bilo u redu s Hrvatskom s vašeg neutralnog gledišta?

Donsimoni: Bila je to nevjerojatna utakmica, ali mislim da je Crna Gora imala više odlučnosti i hrabrosti. Fatović je „ludi bijesni pas“ kojega trebate u ovakvim situacijama.

Također, prilika je da se malo više posvetimo utakmicama, kako je sad puno više važnih dvoboja, pa nam je trebao i drugi expert u ovoj situaciji, da nam pomogne najaviti ostala dva četvrtfinala. Razgovarali smo sa Sean Kingom.

Kako ocjenjujete svoj dosadašnji učinak u fantasy ligi. Mučio si se u prošlom kolu s 5 igrača (4 Španjolca i Del Lungo) koji su odmarali?

King: Stvarno sam zadovoljan do sada, a i preživio sam 4. kolo relativno neozlijeđen s obzirom da imam 4 španjolska igrača i Del Lunga na golu. Očekujem da će igrači dobro igrati od sada pa sve do finala.

Tomo je napisao izvješće kada ste bili na 2. mjestu, odmah iza Jokovića, uz naslov „All the Kings Men na pragu najvećeg britanskog vaterpolo postignuća u zadnjih 100 godina“. A na početku ste jednostavno, samo htjeli ne završiti posljednji?

King: Da, vidio sam članak, bio bih prilično razočaran da sada završim posljednji, s Granadosom, Irvingom i ostalima!

Na draftu si uzeo dosta Španjolaca, Granados ti je bio prvi izbor, oni su ti sigurno glavni favoriti ovdje?

King: Da, čini se da mnoge od najboljih nacija prolaze kroz neku vrstu blage ili potpune tranzicije osim Španjolske. Kao što sam rekao prije turnira, očite su prednosti redovitog zajedničkog igranja na klupskoj razini u ligi i Ligi prvaka. Jasno je da među igračima također postoji jako dobra kemija.

U četvrtfinalu Italija igra protiv Srbije. Del Lungo je vaš igrač pa očekujete pobjedu Italije. Što bi Uroš morao učiniti kako bi njegova momčad iznenadila Italiju. Možda računa na veliki dan Mitrovića?

King: Mislim da je Italija veliki favorit za okršaj sa Srbijom. Međutim, samo bi budala podcijenila Srbiju, pogotovo s igračima poput Jakšića i Radulovića, imaju sve šanse pobijediti Italiju.

SAD je porastao u kvaliteti posljednjih nekoliko godina. Hallock je postao vrhunski igrač. Irving je potvrdio svoju klasu na vrhunskoj razini, Daube također. Ali Zalanki, Denes, Jansik i ostali igrali su jako dobro do sada. Kako vidite ovu utakmicu? Koji su glavni dueli koje moramo gledati u ovoj utakmici?

King: Opet, teško je odvagnuti. Mađarska može pobijediti bilo koga, ali stvarno sam impresioniran SAD-om. Bio sam oduševljen što sam dobio Irvinga na draftu, koji se razvio u jednog od najučinkovitijih RS igrača na svijetu.

Postoji li neki igrač kojeg primjećujete ovdje u Fukuoki, a želite ga spomenuti?

King: Moj prijatelj novinar, kojega sam i ranije spominjao, istaknuo mi je Radulovića i stvarno sam impresioniran njime. Svi smo znali za Vernouxa, sjećam se da sam ga gledao u Minsku 2018. na juniorskom Europskom prvenstvu dok sam trenirao Veliku Britaniju, ali on se razvija u vrhunskog, vrhunskog CF-a.

Što nije bilo u redu s Hrvatskom s vašeg neutralnog gledišta?

King: Mislim da su oni ekipa u tranziciji. Teško je nadomjestiti iskustvo velikih utakmica i turnira momaka poput Jokovića, između ostalih. Imaju mlađe dečke koji rastu na ovoj razini i bit će bolji za ovo iskustvo, iako je razočaravajuće.

Odgovori