Završna statistika: Filipović nije MVP

 

Donosimo završnu statistiku učinka igrača u fantasyiju i osvrt na izabrane najbolje pojedince, Lopeza kao najboljeg golmana i Filipovića kao MVP-a Europskog prvenstva. Tu je i dodatni osvrt na učinak hrvatskih reprezentativaca.

 

Grk Ioannis Fountoulis ponovo je najuspješniji igrač. Nakon prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva gdje je skupio ukupno 35,17 bodova, bio je statistički najučinkovitiji igrač i europskog prvenstva u Barceloni. Ovog puta je skupio 34.82 boda. Ukupno je na cijelom prvenstvo zabio 17 golova, od toga dva iz peteraca, imao je uz to čak 15 asistencija i 9 oduzetih lopti te 4 blokirana šuta. Ukupno je odigrao sedam utakmica i skupio oko 181 minute igranja.

Drugo mjesto osvojio je Aleksandar Ivović, koji je također zabio 17 golova te imao 8 asistencija, 8 oduzetih lopti i 4 blokirana šuta. Od njegovih 17 golova samo je jedan peterac. Odigrao je oko pet minuta manje od Fountoulisa.

Na trećem mjestu je još jedan Grk, Angelos Vlachopoulos. Njegovih 27,28 bodova čini 15 golova (tri iz peteraca), 9 asistencija, 5 oduzetih lopte te 3 blokirana šuta. Skupio je u sedam utakmica oko 172 minute u bazenu.

Na četvrtom mjestu je statistički najuspješniji golman prvenstva, sa 26,62 boda. Del Lungo je ukupno 56 obrana, primio je 23 gola i pritom obranio jedan peterac. Del Lungo je nastupio u šest utakmica te skupio oko 164 minute.

Peti je Ivan Nagaev sa 26,32 boda. Ukupno je zabio 12 golova (promašio je jedan peterac) i imao 17 asistencija. Imao je tri osvojene lopte, ali i 3 kontrafaula. Iako je nastupio u svih sedam utakmica skupio je samo 151 minutu.

 

Evo poretka najboljih…

 

Ako pažljivije pogledamo, među prvih 9 igrača imamo čak 3 Grka koji su na kraju ostali peti. U fantasyiju svaki gol jednako vrijedi, i onaj u finalu i onaj za 15. mjesto. Najvažnija činjenica je da su imali utakmicu protiv Turske u kojoj je primjerice Fountoulis skupio čak 10,50 bodova, zatim su imali 7 utakmica, plus su imali 2 utakmice u razigravanju 5-8 mjesta gdje je ipak lakše skupiti bodove, nego u polufinalu ili finalu.

 

Slično je ako pogledamo poredak igrača samo sa napadačkim statističkim elementima:

 

Gledajući samo defanzivne statističke elemente, iako ih se statistički jako malo prati:

 

 

Statistika po pozicijama. Prvo golmani:

 

 

Bekovi:

 

Sidruni:

 

Igrači lijeve strane:

 

Igrači desne strane:

 

Po učinku u fantasyiju najboljih 7 ovog EP-a je:

Del Lungo, Ivović, Tahull, Fountoulis, Gounas, Vlachopoulos i Nagaev.

Druga sedmorka bila bi:

Lopez, Merkulov, Durik, Vukičević, Perrone, Garcia i Crousillat.

 

Hrvatska:

 

Prošle godine na svjetskom u Budimpešti:

 

Usporedit ćemo hrvatsku reprezentaciju s prethodnim natjecanjem, roster je jako sličan, samo su dvije razlike. Nema Sukna i Krapića, a tu su Miloš i Vrlić.

Što se golmana tiče, Bijač je gotovo jednako uspješan na oba natjecanja. Marcelić je premalo minuta skupio da bi mogli dati neki konkretniji zaključak.

Na bekovskoj poziciji, Bušlje je odigrao više minuta, skupio skoro pa duplo manje isključenja i pokazao bolji napadački učinak, ukupno 13.92 u Barceloni nasuprot 7.99 u Budimpešti. Macan je odigrao dosta manje minuta nego u Budimpešti uz približan napadački učinak i jednak broj isključenja. Buljubašić je imao skoro duplo bolji učinak u Barceloni za sličan broj minuta i približno jednak broj isključenja.

Lončar i Vrlić su podijlili minutažu što je Lončaru donijelo slabiji učinak jer je imao više minuta u Budimpešti. Reprezentacija je dosta profitirala jer ima dva podjednako učinkovita sidruna, Krapić je u Budimpešti bio po učinkovitosti daleko iza.

Igrači desne strane, Joković i Garcia, su na oba natjecanja bili vrlo važni pojedinci. Obojica učinkoviti, Joković nije bio na nivou Budimpešte, ali je bio nekoliko golova kratak, dok je Garcia u svojoj Barceloni popravio učinak prvenstveno zbog sjajnih 19 asistencija.

Vukičević i Fatović su odigrali oba natjecanja na lijevoj strani. Vukičević je skoro uduplao svoju učinkovitost, odlično je iskoristio minute koje je dobio jer nije bilo Sukna. Isto je napravio i Fatović. Obojica su preuzela odgovornost i doprinjela da se što manje osjeti nedostatak najboljeg hrvatskog igrača.

Anđelo Šetka je u Budimpešti češće igrao desno, a u Barceloni lijevo. I on je imao lagano bolji učinak uz gotovo identičnu minutažu.

Novi reprezentativac, Lovre Miloš je odigrao ukupno oko 47 minuta, a gotovo pa kompletna njegova statistika je odraz utakmice s Turskom u kojoj je odigrao: 19 minuta, zabio 6 golova, 5 oduzetih lopti i 3 sprinta za loptu. U toj utakmici zaradio je 9,14 bodova, a u preostalih pet sveukupno 0,72. Osim te utakmice protiv stvarno slabe Turske teško se može reći da je opravdao poziv.

 

 

Služeno, od strane LEN-e, proglašeni su najbolji pojedinci. Tako je najbolji golman Lopez – Pinedo. Golman Španjolske u fantasyiju zauzima drugom mjesto, iza Del Lunga koji je ukupno za 3,27 bodova bolji. Međutim, ako se promotri kada je Talijan, a kada Španjolac skupljao bodove, odnono važnost utakmica, pa pogledamo zadnje tri (četvrtfinale, polufinale i borba za medalje) tu je Lopez Pinedo bolji; 15,15 – 12,82. Dakle, ne samo dojmom već i pokazateljima u fantasyiju, potpuno opravdana odluka, Lopez  Pinedo je bio zaista najbolji golman ovog EP-a.

Što se tiče ukupno najboljeg igrača, to je Filip Filipović koji je po fantasy poenima tek 16. najučinkovitiji igrač. Izgleda da je LEN birala tko od igrača Srbije kao pojedinac ima najviše fantasy poena i na taj način došla do Filipovića. Naime, dojmom i prezentacijom u bazenu zasigurno imamo cijeli niz igrača koji su bili bolji i dosta više zaslužili ovo priznanje. Prije dvije godine, MVP je bio Vamos iako su Sukno i Prlainović bili osjetno bolji. Uz još par igrača, Vamos je bio u nekih top 5 igrača.

 

Danas, Filipović je još dalje od vrha. Gledajući samo momčad Srbije osjetno bolji dojam od njega ostavili su i Ćuk i Mandić i Prlainović. Moglo bi se kazati da je ovaj turnir bio jedan od najlošijih koje je Filipović odigrao u kapici Srbije. Šut u zadnje dvije, najvažnije utakmice ukupno 0/8 uz samo jednu asistenciju. I po fantasy bodovima zaostaje. Imao je 4,10 gledajući finale i polufinale. Mandić 6,90, Prlainović 6,35 i Ćuk 5,01 (uz crveni karton već polovicom druge četvrtine polufinala). Tu je i sidrun Pijetlović čijih 7 zarađenih igrača više u finalu nije vrednovano u fantasyiju jer se taj dio statistike službeno uopće ne vodi. Koliko je statistika, posebice što se tiče sidruna (pa i bekova) nakaradna dovoljno govori da je Vico jedno mjesto ispred Pijetlovića koji je tek 21. sidrun ovog prvenstva po fantasyiju.

Kad bi krenuli po drugim momčadima našlo bi se još dosta igrača koji su bili osjetno bolji od Filipovića.