Završni dio – statistika

Rus Konstantin Kharkov najučinkoviti je igrač Europskog prvenstva u Budimpešti.

Španjolska je ekipno skupila najviše fantasy bodova.

Najbolji hrvatski igrač na natjecanju bio je opet Maro Joković.

 

 

 

Učinak ekipa

Valorizirajući učinak na Prvenstvu Europe u Budimpešti preko fantasy bodova, dobijamo dosta sličan poredak kao i na samom natjecanju. Polufinalisti su zauzeli četiri prva mjesta po osvojenim fantasy bodovima. Prva dva mjesta zauzele su Španjolska i Crna gora jer su odigrale svih sedam utakmica. Španjolska je skupila čak 190.45 bodova, a Crna gora 174.24 boda. Odmah iza njih je Mađarska iako je odigrala utakmicu manje sa 173.46 bodova. Kao i na samom natjecanju, Hrvatska drži četvrto mjesto sa 158.34 boda. Hrvatska je također igrala utakmicu manje. Slijede Grčka, pa Rusija, Italija, Srbija, Rumunjska, Njemačka, Gruzija, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Turska te na začelju Malta.

Španjolci su i najefikasnija ekipa na prvenstvu sa 94 gola, druga je Mađarska sa 89 (zbog utakmice manje imaju veći broj golova po susretu), iza njih slijede Grčka, Crna gora, Rusija i na šestom mjestu Hrvatska sa 75 postignutih golova.

Mađarska je ekipa koja je ostvarila najveći broj asistencija, sa 35 je za 4 ispred Italije. Slijede Španjolska, Srbija i Rusija, dok je Hrvatska opet na šestom mjestu sa ukupno 26 asistencija.

Crna gora je najuspješnija u broju oduzetih lopti, čak 54. Iza njih su Nizozemci sa 50. Slijede Španjolci pa Grčka, Mađarska, Italija, Njemačka. Hrvatska je na osmom mjestu sa 40 oduzetih lopti.

U kategoriji blokiranih šuteva, najbolja je Rumunjska sa 35 blokova, odmah ispred očekivano Srbije sa 32, koja je uvijek jaka u toj kategoriji. Slijede Španjolska, Hrvatska, Rusija i Mađarska.

Italija je očekivano najbolja u sprintevima za loptu, osvojila je 23 sprinta (od 24 sprinta ukupno). Slijedi Španjolska, Mađarska, Rusija, Rumunjska, Njemačka i na sedmom mjestu Hrvatska koja je zadnjih godina bila slabija u ovoj kategoriji.

 

Učinak igrača

Ako bismo slagali po fantasy učinku najbolju ekipe prvenstva dobili bi sljedeću sedmorku: Lopez-Pinedo, Munarriz, Radu, Perrone, Varga, Kharkov, Genidounias.

Igrač sa najviše ostvarenih bodova na natjecanju je Rus Kharkov, igrač desne strane Rusije, sa 31.04 boda. Drugoplasirani je Španjolac Munarriz sa 30.16 bodova, dok je trećeplasirani Grk Genidounias sa 28.95 bodova. Četvrtoplasirani je još jedan Španjolac, Felipe Perrone sa 28.80. Slijede još dva igrača lijeve strane, Mađar Varga je petoplasirani sa 27.99, a šesti je opet Španjolac, Granados sa 26.53 boda. Slijede četiri igrača desne strane, na sedmom mjestu je Grk Vlachopoulos sa 25.90, osmi Mađar Zalanki sa 25.74, deveti Crnogorac Draško Brguljan sa 25.49, dok listu najuspješnijih igrača zatvara Srbin Dušan Mandić sa 24.68 bodova.

Kharkov je također i najefikasniji igrač prvenstva sa 21 golom, ispred Munarriza koji je zabio jedan gol manje. Na trećem mjestu je Granados sa 18, a iza njega su Genidounias i Varga sa po 17 golova.

U kategoriji asistencija najbolji je Draško Brguljan iz Crne gore sa 13 asistencija, jednu manje na drugom mjestu ima Rus Nagaev. Felipe Perrone je treći sa 11 asistencije, dok su iza njega Prlainović i Garcia sa po 9.

Draško Brguljan je također najbolji i u kategoriji oduzetih lopti, vodeći je sa 12 krađa. Iza njega su golmani Bijač i Slovak Hoferica po 10 ukradenih lopti. Slijede još dva golmana po 9, Mađar Nagy i Nizozemac Wagenaar. Prvi sljedeći igrač je Vapenski sa 8 oduzetih lopti.

U kategoriji blokada najuspješniji je Rumunj Prioteasa sa 8 blokiranih šuteva, drugi je Munarriz sa 7 blokova, a zatim sa šest slijede: Draško Brguljan, Filip Filipović, Andro Bušlje, Marc Larumbe te još jedan Rumunj Vlad Georgescu.

Granados je najuspješniji sprinter na prvenstvu sa 16 osvojenih sprinteva. Slijede Nijemac Reibel sa 15 te Rus Shelepev sa 14. Nizozemac Janssen je osvojio 11 sprinteva, a iza njih su Talijan Figlioli sa 10 zajedno s Rumunjem Fuleom.

U kategoriji obrana najuspješniji je Španjolac Lopez-Pinedo sa 60 obrana, iza njega Nijemac Schenkel sa 58 obrana. Treće mjesto dijele Crnogorac Lazović i Slovak Hoferica sa 53 obrane. Na petom mjestu je Talijan Del Lungo sa 47 obrana, jednom više od našeg Bijača.

Lazović je golman sa najviše obrana peteraca, čak tri. Još je samo Schenkel imao više od jedne obrane peterac, na drugom mjestu je sa dvije.

Rumunj Tic je golman koji je primio najviše golova na prvenstvu, čak 65. Drugi je Nijemac Schenkel sa 60. Slijede Maltežanin Grixti i Turčin Kil sa po 56 golova, dok peto mjesto dijele Grk Zerdevas i Rus Fedotov sa po 53 gola u svojoj mreži.

Gledajući samo napadački učinak, još jednom je najuspješniji Rus Kharkov, ispred Felipe Perronea. Slijede Munarriz, Varga te Genidounias.

Po fantasy bodovima, najuspješniji obrambeni igrač prvenstva je Crnogorac Draško Brguljan, ispred Talijana Di Fulvia, zatim slijede: Vapenski, Genidounias, Larumbe, a odmah iza njih Maro Joković.

 

Učinak po pozicijama

Na poziciji golmana poredak je: Lopez-Pinedo, Lazović, Bijač, Hoferica, Nagy.

Kod bekova: Munarriz, Ivović, Bychkov, Gheorghe, Bušlje.

Poredak sidruna: Radu, Lisunov, Tahull, Vrlić, Winkelhorst

Igrači lijeve strane: Perrone, Varga, Granados, Di Fulvio, Merkulov.

Igrači desne strane: Kharkov, Genidounias, Vlachopoulos, Zalanki, Brguljan.

 

Hrvatska reprezentacija

Najbolji učinak od igrača Hrvatske reprezentacije ostvario je Maro Joković koji je skupio 21.22 fantasy boda. Njegov učinak na prvenstvu je: 11 golova, 5 asistencija, bez kontrafaulova, po 5 oduzetih lopti i blokova, 3 isključenja, zabio je 6 peteraca bez promašaja. Rekli bi standardno dobra predstava Mara Jokovića.

Na drugom mjestu je Garcia, još jedan igrač desne strane, koja je nakon umirovljenja Sandra Sukna daleko jača strana naše reprezentacije. Učinak Garcie: 5 golova, 9 asistencija, 1 kontrafaul, 6 oduzetih lopti, 4 blokade i 4 isključenja.

Na trećem mjestu je još jedna velika zvijezda naše reprezentacije, Marko Bijač. Iako je došao na prvenstvo nakon ozljede i malo odigranih utakmica to se nije osjetilo na njegovom učinku.  Njegove brojke su: 10 oduzetih lopti, 46 obrana, 37 primljenih golova te 1 obranjeni peterac.

Bušlje Andro je također bio izrazito dobar na natjecanju, na visokom je četvrtom mjestu iako je bek, što je najnezahvalnija pozicija za fantasy bodovanje. Androv učinak: 10 golova, 2 asistencije, 1 kontrafaul, 1 oduzeta lopta, 6 blokova te 11 isključenja.

Na petom mjestu je tek prvi igrač lijeve strane, Ante Vukičević. On je zabio 6 golova, imao 5 asistencija, 3 kontrafaula, po 4 oduzete lopte i bloka te 8 isključenja. Očekivao se malo efikasniji učinak od Ante koji je prilično dobar šuter.

Dosta visoko je i Luka Bukić, koji je odigrao dosta dobro ovo natjecanje. Njegov učinak je: 8 golova, bez asistencija i kontrafaula, 4 oduzete lopte, 3 blokade, 7 osvojenih sprinteva i 4 isključenja. Dosta je zaslužan što smo povećali broj osvojenih sprinteva što mu je najjača strana, a uz to je bio i poprilično efikasan sa čak osam golova. Ne iznenađuje to što nije imao niti jednu asistenciju, jer je primarno realizator.

Odmah iza njega je Loren Fatović. I od njega se očekivala bolja realizacija, na kraju je natjecanje završio sa: 6 golova, 4 asistencije, 3 kontrafaula, 3 oduzete lopte, 2 osvojena sprinta i 3 isključenja.

Lovre Miloš je idući po učinku, njegove brojke su: 8 golova, bez asistencija, bez kontrafaulova, 2 oduzete lopte, 2 bloka, 5 osvojenih sprinteva i 4 isključenja. Možemo reći da je bio na očekivanom učinku, možda realizatorski i iznad očekivanja.

Jospi Vrlić je sljedeći. Sidruni su dosta zakinuti jer statistika ne vodi broj zarađenih isključenja što bi Vrlića i Lončara sigurno podignulo na ljestvici učinka igrača. Bez te statističke kategorije sidruni teško mogu biti bolji. Njegov učinak: 9 golova, 2 oduzete lopte, 1 blokada, 4 isključenja i 1 promašeni peterac.

Slijedi Luka Lončar s učinkom: 7 golova, 1 oduzeta lopta, 5 isključenja.

Golman Marcelić je idući koji je u maloj minutaži skupio više fantasy bodova od preostala dva naša beka. Njegov učinak je: 19 obrana uz 16 primljenih golova.

Benić je predzadnji po učinku: 3 gola, 1 asistencija, 13 isključenja. Očekivala se bolja realizacija od ovog sjajnog šutera, ali je na natjecanju skupio premalo minuta.

Najslabiji učinak ostvario je Macan koji je skupio: 2 gola, 1 kontrafaul, 2 oduzete lopte, 3 blokade i 15 isključenja. Na ovom prvenstvu je skupio previše isključenja, na zadnja tri meča koja su odlučivala o poretku u samo pet minuta po susretu je skupio po tri isključenja.