Fatović: Bronte L. su klub u nastajanju, tako da ne mogu posao ostaviti nekom šarlatanu

Bronte plaža, preuzeto sa www.flickr.com

 

Elvis Fatović i njegov Bronte Lizardsi pobjedili su u drugom izdanju Fantasy Experta. U oštroj konkurenciji u trećem kolu preuzeo je čelnu poziciju i više se nije osvrnuo iza sebe. Na draftu je uzeo drugog, petog, dvanaestog, trinaestog i dvadest prvog najučinkoviteg igrača iako je imao prvi, osamnaesti, devetnaesti, trideset šesti, trideset sedmi itd… pik.

 

 

Dance.hr: Čestitke na pobjedi. Već od trećeg kola preuzeli ste vodstvo i više se niste osvrnuli?

Fatović: Hvala na čestitkama, nije loše pobijediti u bilo čemu, pogotovo kada takva velika imena završe iza tebe :smile:. Iako ste nazvali igru Fantasy expert, ne mogu se baš pohvaliti da sam do sada bio expert u ovakvim igrama, ali sam uistinu uživao protekla 2 tjedna u internoj prepisci sa kolegama.

 

Dance.hr: I ranije ste već rekli da niste igrali ovakvu vrstu igre, sada nakon svega, kakvi su dojmovi?

Fatović: Mislim da je ovo super stvar za promociju vaterpola, gdje bi se svi mi koji smo dio toga trebali uključiti što više i približiti vaterpolo svima. Čuo sam da ovakve igre odavno postoje u malo popularnijim sportovima od našeg, a ako se na ovaj način može pridobiti još neko za naš sport, zašto onda to i ne iskoristiti.

Možda je najbolja stvar za mene bila, da se nisam nimalo pripremao, kasnio na početak drafta jer sam zaboravio da imam dogovorenu večeru kod prijatelja, ali neke kolege su sa sporim odabirom pomogle da konsolidiram svoje redove i očito dobro izaberem.

 

Dance.hr: Ako proanaliziramo Vaš draft, uspjeli ste uloviti Ivovića drugog (izabrali ga kao prvog), Nagaeva petog (izabrali ga kao 37.pik), Vukičevića dvanaestog (izabrali ga kao 56.pik), Schenkela trinaestog (izabrali ga kao 73.pik) i Di Fulvia kao dvadestprvog (izabrali ga kao 18.pik) igrača po učinkovitosti u fantasyiju. Imali ste dosta „krađa“ na draftu, kao i jako dobru procjenu da će Ivović donijeti jako puno iako je na bekovskoj poziciji. Tu, samo na poziciji beka, ste i ostvarili +11 poena ispred prvog idućeg experta, Kobešćaka koji je imao Merkulova.

Fatović: Pa dobro za Ivovića nisam  trebao biti previše mudar, jer je on vjerovatno najpolivalentiji igrač u zadnjih 10ak godina i zna se da o njemu dosta ovisi igra Crne Gore.

Ostali igrači su svi bitni  u svojim ekipama, tako da je od njih i očekivan doprinos koji su dali ekipi. Jedina stvar gdje sam taktizirao i birao kasnije je golman, što me možda moglo i koštati, ali je na kraju ispalo bolje od očekivanja.

 

Dance.hr: Jeste li se prije drafta posebno spremali ili ste više išli na osjećaj? Primjerice, Iosep je kazao da je uzeo Munarriza izmeđuostalog i jer je igrao s njime dok je Munarriz odrastao i kao čovjek i kao igrač.

Fatović: Ma nisam se spremao, jedini pritisak koji sam osjećao je od društva sa večere, koji su me požurivali da prekinem igricu jer sam kao nepristojan, ali sada shvaćaju kako je bilo bitno biti skoncentriran za dobrobit Lizardsa :smile:.

 

Danče.hr: Jedini promašaj na draftu, bio je vaš treći izbor, sidrun Pijetlović. Skupio je čak manje poena i od Vica (ukupno je tek 21. sidrun po bodovima), svog suigrača iz reprezentacije. Jasno, tu dolazimo do bitne teme, vođenja statistike na ovakvim natjecanjima. Jedino se po statističkim podacima može igrati fantasy, a znamo da je dojam, odnosno i sami nastup Pijetlovića bio nemjerljivo bolji. Tu dolazimo do pitanja, može li se očekivati da bi u dogledno vrijeme u sklopu statistike koje nam Omega ili Microplus nude na ovakvim natjecanjima, dobijemo ne samo broj zarađenih isključenja po igraču, već možda i koliko koji sidrun drži prednju poziciju i na koliko metara od gola, koliko koji bek uspjeva držati protivnika bez da uzme poziciju, možda koliko koji igrač ima dodira s loptom ili koliko je vremena lopta u npr. Perronea ili Garcie, a koliko u Granadosa ili Vukičevića, itd…

Fatović: Pa slažem se sa vama, da mi kao sport trebamo imati puno raznolikiju statistiku. Jednostavno da ljude bombardiramo sa informacijama koje su zanimljive, više ili manje bitne, jer jedino tako u ovo vrijeme možeš imati svoju publiku.

Mislim da mi ne moramo biti previše inovativni jer neki sportovi, posebno NBA košarka, su fenomenalni sa količinom informacija koje imaju i serviraju ljudima za vrijeme utakmice. Mi se jednostavno moramo pomaknuti sa naše, nulte točke i pokušati pratiti ostale sportove koji su ispred nas.

 

Danče.hr: Je li vas neki igrač iznenadio, ne mislim sada na fantasy, nego na igru općenito? Koga bi izdvojili općenito, a koga eventualno od mladih igrača kojih je bilo dosta na ovom EP-u?

Fatović: Mislim da nije bilo previše iznenađenja što se tiče imena. Neka su se potvrdila, a neka nova imena koja su se većinom pojavila za vrijeme Eurolige su također pokazala da će biti itekako bitan čimbenik u skoroj budućnosti.

Za mene je ugodno iznenađenje bila igra Španjolske od četvrtfinala do kraja turnira. U grupi su se izvukli sa Crnom Gorom iako su dobar dio utakmice izgledali puno lošije i onda kada su upali u dio ždrijeba bez Hrvatske, Srbije i Crne Gore, igrali jako dobro. Nisam vjerovao da će pružiti tako dobar otpor Srbiji u finalu, ali očito Perone ima veliku ulogu u svakoj ekipi u kojoj igra i puno igrača s njim u ekipi igra puno bolje, nego što je to slučaj kada on nije tu. Mislim da je dobar primjer ljevoruki Mallarach koji odlično koristi situaciju kada su obrane više fokusirane na Peronea i Munarriza.

 

Danče.hr: Uskoro ćete i Vi sa Australijom nastupiti na FINA kupu u Berlinu. Tamo će se igrati sa samo 11 igrača što nas očekuje i u Tokiju. Možete li nam pojasniti, hoće li se na OI moći prijaviti momčad sa samo 1 golmanom i 10 igrača u polju? Hoće li se voditi i još 2 dodatna igrača koji bi navodno trebali biti van Olimijskog sela, a da će ih se moći ubaciti u momčad prije svake utakmice (pa opet vratiti one koji se trenutno odmaraju).

Fatović: Za sada ekipe imaju opciju da biraju šta žele, 2 ili 1 golmana. Također, 2 dodatna igrača bi trebala biti van Olimpijskog sela, ali bi oni mogli zamijeniti igrača samo u slučaju ozljede, a ne prije svake utakmice. Definitivno smatram da bi bilo bolje da imamo tu mogućnost prije svake utakmice ili kao u nekim drugim sportovima (mislim rukomet i hokej na travi) koji mogu mijenjati nakon grupne faze.

Na Svjetskom kupu u Berlinu moći će se mijenjati nakon svakog kola, ali i tu će biti dosta eksperimentalnih stvari koje se tek trebaju usvojiti ili odbiti.

 

Danče.hr: Da, u Berlinu će se testirati i neka nova pravila, poput letećih zamjena uz uzdužnu prugu umjesto kroz kućicu. Kao i neka manje bitna poput smanjivanja pauze između druge i treće četvrtine. Općenito, što mislite svim prezentiranim izmjenama pravila na FINA kongresu u Budimpešti prije koji mjesec?

Fatović: Pa ja mogu reći svoje mišljenje o tome. Mislim da smo puno fokusirani na pravila , a manje na promociju našeg sporta. Npr. u Mađarskoj koja fenomenalno promovira vaterpolo, ne sjećam se da je itko pitao prošle godine zašto ne mijenjate pravila. Bazeni su bili puni, svi ostali aspekti vezani za dobar spektakl su bili ispunjeni i svi su uživali.

Što se tiče novih prijedloga, neka mi se sviđaju kao leteće zamjene, da golman može prijeći centar (mada bih ja dozvolio da se golmana zamjeni igračem kao u rukometu, hokeju), 20 sekundi za novi napad nakon kornera…

Definitivno smatram da smanjeni roster igrača, sa 13 na 11, pa na to manji broj TO sa 4 na 2 i kraći odmor između 3. i 4. četvrtine mogu donijeti samo veću opasnost za ozljede igrača, manju pokretljivost…, a mi želimo ubrzati igru?!?!

Sada u Berlinu se igra svaki dan i sa 11 igrača. Svi su komentirali u Budimpešti tijekom finala Svjetske lige, gdje se također igralo svaki dan sa 13 igrača, kako je zadnja 3 dana ritam bio neusporedivo sporiji nego na početku turnira. Tako da samo možemo zamisliti kako će to izgledati sa 11 igrača.

Razlika za Olimpijadu je što će se igrati svaki drugi dan, tako da postoji mogućnost većeg oporavka iako će tu biti puno više opterećenja za igrače nego sada.

 

Dance.hr: I završno pitanje, slijedeći fantasy je na rasporedu tijekom SP-a za godinu dana u Koreji. Obzirom na obveze izbornika Australije, hoće li imati vremena i mogućnosti braniti titulu? Ako ne, predlažemo da razmislite kome će te povjeriti Bronte Lizarde na tom fantasyiju :wink:.

Fatović: S obzirom da mi igramo na SP, veća je mogućnost da najavim da neću sudjelovati u igri i otići na vrhuncu slave kao pobjednik. Tu je velika odgovornost na meni, jer Bronte Lizardsi su klub u nastajanju i odma smo dotakli vrh, tako da ne mogu posao ostaviti nekom šarlatanu. Mislio sam jedno vrijeme da palicu povjerim Vjelku  (op.a., nije slučajno  s „l“) , ali će se morati više potruditi da me uvjeri da je to ispravna odluka.

Pozdrav i hvala na mogućnosti sudjelovanja u igri.