Teško će Talijani na tribine u narednom periodu

Bijačeva kapica može biti i vaša ako se uključite u humanitarnu aukciju danče.hr-a

 

Marko Bijač trenutno se nalazi u Dubrovniku gdje kao i svi mi čeka da se život vrati u normalu. Početkom ožujka reprezentacija se okupila u Zagrebu u sklopu priprema za olimpijske kvalifikacije, ali 12.3. su sve aktivnosti zaustavljene i igrači, pa tako i Marko su od tada van bazena.

Najbolji golman današnjice tek ulazi u najbolje golmanske godine – napunio 29 početkom godine – ova prisilna pauza, ako se već morala dogoditi, možda i najbolje da je to sada. Ove sezone, druge u Pro Reccu, Bijač je propustio dosta utakmica zbog ozljede. Vrlo vjerojatnim prijevremenim završetkom sezone, imati će konačno vremena za kvalitetan odmor. 

Kakva je situacija u Italiji? Hoće li Pro Recco ovo ljeto igrati barem promotivne utakmicu na otvorenim bazenima ili u moru? Pa taman, ako nigdje drugdje, na Dančama :smile:. Trenutno smo posvećeni humanitarnoj aukciji memorabilija koju je naravno podržao i Marko Bijač i donirao svoju reprezentativnu kapicu i Gwangju sa Svjetskog prvenstva. Hvala Marku, a vi se uključite u licitiranje na Facebooku ili na mail.

 

Danče.hr: Pozdrav, za početak, u svim aspektima života i u svim krajevima svijeta, tema je pandemija corona virusa. Italija je bila prva i jače na udaru virusa nego većina drugih država, jeste li bili u Genovi otkako je sve krenulo? Kako se Vi snalazite u svemu ovome? Danas ste pretpostavljam u Dubrovniku?

Bijač: Pozdrav, da bio sam u Genovi do početka trećeg mjeseca, kada su nam počele pripreme za Olimpijske kvalifikacije, a tada se život u Italiji još uvijek odvijao normalno, tako da nisam osjetio onu najgoru situaciju tamo, ali sam u kontaktu sa suigračima iz kluba i situacija je zaista bila jako loša. Bogu hvala zadnjih tjedan dana i tamo se stanje poboljšava, tako da se nadam da je najgore prošlo. Ja sam u Dubrovniku, otkad su nam javili da je Rotterdam otkazan, obavljam neke stvari za koje nisam imao vremena dok se igrala sezona, malo odmaram, družim se s obitelji i mogu reći kako mi je do sada ovo vrijeme provedeno kod kuće dosta brzo prošlo.

Danče.hr: Kako izgledaju treninzi ovih dana, može li sa barem nešto u stanu i/ili prirodi odraditi što se tiče vaterpolskih suhih treninga?

Bijač: Može naravno, ali to je više na nekom rekreativnom nivou, koja vježba za trup u stanu, trčanje i vožnja bicikle vani, tako da mislim da će nam sigurno trebati barem nekih mjesec dana normalnih treninga da se vratimo u natjecateljsku formu.

Danče.hr: Kakve su najnovije informacije glede nastavka talijanskog prvenstva? Čitali smo da je oformljena vaterpolsko-zdavstvena komisija koja radi na modalitetima nastavka natjecanja.

Bijač: Pa evo svi zajedno čekamo odluke njihovih tijela, za sada sve neslužbene informacije koje imamo ukazuju na to da se talijansko prvenstvo neće nastavljati, ali treba pričekati razvoj situacije i kroz nekih desetak dana bi trebali znati definitivnu odluku.

Danče.hr: Je li talijanski savez možda poduzimao još kakve radnje (online seminare, javne obavijesti…) tijekom ove izvanredne situacije?

Bijač: Ne, prema nama igračima nisu nikakve radnje poduzete, mi smo u kontaktu s ljudima iz kluba koji nam prenose informacije.

Danče.hr: Što se tiče Pro Recca, pretpostavljam da ste u kontaktu s trenerom Rudićem, možda i sa nekim dužnosnicima kluba, vi kao klub isto čekate da se vidi kako će se rasplesti situacija oko nastavka sezone ili imate neke dodatne informacije iz kluba? Primjerice, nedavno smo pričali s Banetom Mitrovićem, on kaže da bi se ljeto u svakom slučaju trebalo iskoristiti, ako ne za službene, a barem za promotivne klupske utakmice na otvorenim bazenima. A znamo da  Pro Recco inače pokušava promovirati vaterpolo i više od svih drugih klubova.

Bijač: Pa da, u kontaktu sam i s Ratkom i s ljudima iz kluba, ali je zaista teško odgovoriti na takva pitanja dok se situacija tamo ne smiri i život ne vrati u normalu. Mislim da bi to što kažete bilo sjajno, da se odigra koja utakmica uz more, na otvorenim bazenima, ali je tu glavni uvjet da se ljudima dopusti ulaz na tribine, a nažalost mislim da je takva situacija još uvijek dosta daleko i da će Talijani u narednom periodu teško otvoriti stadione za navijače, pogotovo zato što su se već opekli na utakmici Atalante i Valencije, koja je označena kao događaj koji je najviše utjecao na širenje virusa u i oko Bergama, grada koji je bio najteže pogođen u Italiji.

Danče.hr: Što se tiče Lige prvaka, tu ste osim sportskog dijela u kojem ste glavni pretendent na naslov, još i domaćin Final8-a.  Imate li kakve infomaciju vezano za potencijalno nastavak i sami final8?

Bijač: Ne, kao što sam rekao stvarno nemamo nikakve informacije, nadam se kako ćemo više znati kroz idućih tjedan-dva.

Danče.hr: Igrači su dobili neočekivani odmor u inače suludo planiranoj sezoni u kojoj su klubovi trebali ostati bez igrača skoro pa ravno pola godine, zbog reprezentativnih obaveza. Ljeto će sigurno biti bez reprezentacije pa će se svi moći odmoriti. Općenito gledajući iz igračke pespektive, ova pauza je dobra i iz zdravstvenih razloga. Vi ste ove sezone imali dosta problema, sve je počelo pomalo bizarnom ozljedom na klupskom treningu gdje ste igrali nogomet.

Bijač: Pa da, nažalost dogodila se takva ozljeda. Bili smo na team buildingu na Sardiniji u jednom sportskom kompleksu i svi igrači sa stručnim stožerom igrali jednu utakmicu malog nogometa. U jednom skoku me Andro slučajno pogodio čelom ispod oka i eto, nažalost je pukla jagodična kost. Na sreću klub mi je dogovorio operaciju u Genovi, kod jednog od najboljih facijalnih kirurga u Italiji i sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Nakon toga sam imao manji problem s leđima na Europskom prvenstvu u Budimpešti gdje sam propustio utakmicu za treće mjesto, tako da sam stvarno propustio dosta utakmica ove sezone. Sada je Bogu hvala sve u redu, dobro sam se odmorio i vjerujem kako su ti pehovi iza mene.

 

 

Danče.hr: Glavni cilj sezone bio je Tokio i Olimpijske igre. Pomaknute su na 2021. godinu. Sezona je prekinuta točno kad ste počeli pripreme za kvalifikacijski turnir u Nizozemskoj. Dogodine neće biti Europskog prvenstva usred sezone pa će sve reprezentacije biti još i spremnije na tom turniru koji će biti super jak i najneizvjesniji, još tamo, pa pada mi na pamet, od Atalante 1996.

Bijač: Da, Olimpijske igre su kruna ovaj put petogodišnjeg ciklusa tako da vjerujem kako i vi kažete da će biti super super jak turnir sa 7,8 ozbiljnih kandidata za medalje i da će stvarno svi igrači u ekipi morati biti na top nivou, kako bi se izdržao ritam takvog turnira i na koncu napravio ozbiljan rezultat. Naravno da nas prije toga još čekaju te Olimpijske kvalifikacije koje će se, koliko sam upoznat, odigrati u prosincu ove godine, a upitno je i za kada će prebaciti Svjetsko prvenstvo koje se trebalo igrati iduće ljeto, tako da nas ponovno vjerojatno očekuje iznimno zgusnut raspored.

Danče.hr: Po našim medijima bili su brojni članci o smanjivanjima plaća u nogometnim klubovima, što u Hrvatskoj, a pisalo se i o Barceloni, Juventusu i ostalima. Čitali smo da su svi igrači KK Cibone dobili raskid ugovora. Vidjeli smo da je OSC u Mađarskoj dao slobodne ruke svim igračima. Kakva je situacija kod Vas u Reccu, je li se ta tema uopće spominje ili je financiranje kluba stabilno neovisno o nadolazećim gospodarskim problemima?

Bijač: Kod nas je za sada sve po planu, nema najava nekih većih poremećaja. Moguće da će biti promjena kao što je to slučaj svake sezone, ali nemam još nikakve konkretne informacije.

 

Danče.hr: Za kraj, što bi vi osobno voljeli što se tiče ovog ljeta, da se Liga prvaka nastavi i da se službeni klupski vaterpolo igra u što više termina od lipnja do kraja kolovoza (jasno ako zdravstvena situacija bude povoljna i to dozvoljavala), ili da se natjecanja što brže i po skraćenom postupku dovedu do kraja kako bi se ljeto iskoristilo za pravi odmor kojega igračima nasušno nedostaje?

Bijač: Naravno da bih volio, ukoliko zdravstvena situacija bude povoljna da se sezona odigra do kraja, dapače mislim da bi bilo sjajno igrati u ljetnim mjesecima i da je to smjer u kojem vaterpolo mora ići, ali isto tako, kao što sam već rekao, mislim da je nerealno očekivati da će se stanje toliko popraviti da bi se sezona završila tokom ljeta, s obzirom da se i nama igračima mora dati barem neka 3 – 4 tjedna da normalno treniramo prije početka ikakvih službenih utakmica. Zbog toga mislim da je ova sezona  nažalost ipak završena, ali svi zajedno pričekajmo službene informacije.

Danče.hr: Hvala na vremenu, puno zdravlja i ostalih bitnih stvari.

Bijač: Hvala vama i pozdrav svima!