UROŠ STEVANOVIĆ Prije do regionalnog nego do naslova u Fantasy Expertu

https://facebook.com/KVKRadnicki/photos

Prije dva tjedna Radnički je postao prvi srpski klub koji je osvojio regionalnu vaterpolsku ligu. Izazvalo je to popriličan medijski odjek i u Kragujevcu i u Srbiji, a jasno i u ne samo vaterpolskoj javnosti prostora koji pokriva regionalna liga.

Trenera Radničkog Uroša Stevanovića znamo iz našeg fantasija u kojem se sa ostalim ekspertima bori za prestižni naslov. Međutim, prije mu je pošlo za rukom osvojiti Regionalnu ligu. I to je Radnički napravio na teži način; u polufinalu je pobijedio Mladost na Savi pa zatim i Juga u finalu.

Danče.hr: Klupska stranica KVK Radničkog je za vaterpolske prilike izvrsna, tako da smo tamo pronašli vaš trenerski put https://www.kvkradnicki.com/strucni-stab/uros-stevanovic/

Kako je izgledala igračka karijera, gdje se počeli, kuda ste sve bili, rano ste prestali s igranjem ako ste već sa 24 godine postali trener?

Uroš: Od 91. godine sam na Banjici, bazen i klub nisam menjao, prošao sve mlađe kategorije Partizana, sezone 99/00 zaigrao za drugu ekipu Partizana koja se zvala Student, igrali smo prvu ligu Jugoslavije i tu sam ostao do 2004. kada sam prestao sa igranjem.

Danče.hr: Od koga ste sve učili trenerski posao, možda možete izdvojiti neko ime posebno ime?

Uroš: Izdvojio bih više imena, od Nenada Vasilovskog i Zorana Kontića koji su vodili reprezentativne kampove mlađih kategorija, sa Kontićem sam posle radio u ženskoj reprezentaciji Srbije, seniorskoj i juniorskoj. 2008. kada sam počeo da radim u Partizanu šef struke je bio Nenad Manojlović zadužen za sve kategorije i trenere, kasnije u seniorskoj ekipi Partizana sa Igorom Milanovićem i prvoj trenerskoj godini Vujasinovića. Od 2014. do 2017. radio sam sa Dejanom Savićem u seniorskoj reprezentaciji Srbije. U učenju trenerskog posla spomenuo bih i sve igrače Partizana, reprezentacije i Radničkog, predugačak je spisak da bih sve naveo, ali od svih tih vrhunskih igrača sam mnogo naučio.

Danče.hr: Kako se nadograđuje to neko znanje koje se stekne iz rada s drugim trenerima, odnosno koliko smatrate da se se nadogradili s godinama?

Uroš: Iluzorno je i govoriti o tome, od 2005. kada sam počeo da radim i sada sigurno nisam isti trener niti bih mogao biti. Prošao sam sve razrede u školi za trenera, rad u svim mlađim kategorijama, rad sa juniorkama i seniorkama u ženskom vaterpolu. U seniorskom vaterpolu počeo sa Milanovićem i ekipom Partizana koja je osvojila Ligu Šampiona posle 32 godine, godinu dana rada sa Vujasinovićem i 4 najuspešnije godine reprezentacije sa Savićem. Stvarno sam imao sreću da radim sa najvećim imenima u srpskom vaterpolu, igračima i timovima koje su osvajale trofeje. Sve je to iskustvo koje ne može da se kupi, jednostavno neprocenjivo, ali opet moram da ponovim da sam stvarno imao sreće radeći sa svim tim imenima.

https://facebook.com/KVKRadnicki/photos

Danče.hr: Je li bitnije bit taktički potkovan, ili je važnija sposobnost brzog reagiranja na situacije u bazenu tijekom utakmice?

Uroš: Sve je bitno, i tehnička obučenost igrača, fizička priprema, voljni momenat…sve to zajedno sa taktikom, odlukama trenera, igrača u kriznim situacijama, prilagođavanje kriterijumu suđenja utiče na konačan ishod. Mnogo stavki ima koje utiču na pobedu ili poraz.

Danče.hr: Recimo u utakmici protiv Mladosti bilo je vidljivo da s igračem više najčešće igrate na prvu stativu, jedino što Krug nije zabijao u početku. A  s druge strane, tijekom pauze između druge i treće četvrtine ste očito nešto promijenili u nekim detaljima, jer je momčad izgledala dosta drugačije u nastavku utakmice.

Uroš: Velika je razlika bila između prvog i drugog poluvremena u utakmici sa Mladosti. Ušli smo sa previše respekta i prevelikom bojažljivošću. Jednostavno na poluvremenu je tek strah prošao i krenuli smo mnogo sigurnije i agresivnije sa dodavanjima i šutevima što je i rezultiralo preokretom. Imali smo ove sezone mnogo utakmica sa preokretima, gubili smo prvo kolo prvenstva Srbije od Šapca 5:0, od Sinteza 8:3, od Mediteranija 4:1, od Novog Beograda 4:0 u polufinalu kupa i sve smo te utakmice pobedili tako da imamo iskustva i samopouzdanja i u takvim situacijama.

Danče.hr: Kako izgleda priprema momčadi za jedan ovakav turnir, tj. kako izgleda trenerski dio pripreme. Koliko se vremena potroši u pregledavanju snimki utakmica protivnika, koliko se toga prenese igračima, i je li se unaprijed priprema i za potencijalnog protivnika u finalu ili se to ostavi za zadnji čas? I je li se spremaju neka iznenađenja, barem neke sitnice koje se inače nisu koristile u dosadašnjem dijelu sezone?

Uroš: Svaku utakmicu protivnika odgledam minimum dva puta, sada je sve dostupnije i lako se dolazi do snimaka protivnika pa ih bude po 7,8 koje odgledam, potom spremim snimak za sastanak sa igračima sve što je karakteristično za igru protivničke ekipe. Trener golmana spremi snimke protivničkog golmana, odbrana, primljenih golova i svih šuteva igrača sa snimaka koje imamo. Materijala uvek bude i previše tako da vodimo računa da i sastanak ne traje dugo, mada najčešće gledamo iz 2 ili 3 puta. Ne goji se prase uoći Božića kao što kažu, pre našeg meča sa Mladosti sve je bilo spremno za Jug i Jadran, sastanak za utakmicu sa Jugom smo imali odmah posle njihove pobede nad Jadranom.

Danče.hr: Recimo protiv Juga niste niti jednom imali akciju na prvu stativu s igračem više, tu ste više igali na lijevo krilo, iako je bilo golova sa svih pozicija (osim prve stative)?

Uroš: Mi imamo svojih par akcija sa igračem više, u zavisnosti od protivnika opredelimo se koje ćemo više igrati. To naravno zavisi od načina branjenja i postavke igrača po pozicijama u odbrani protivnika, često menjamo dogovor i u trenutku dobijanja igrača više, kao što si zapazio jedno smo forsirali protiv Mladosti, a drugo protiv Juga.

https://facebook.com/KVKRadnicki/photos

Danče.hr: Kad smo već kod igrača više, protiv Szolnoka 6/8, pa kad zanemarimo prvo poluvrijeme protiv Mladosti, na F4 12/16. Nevjerojatni brojevi, ne sjećam se da sam to do sad vidio.

Uroš: Baš tako, sigurno je to parametar koji je mnogo značio za uspeh u ovim utakmicama. Od kraja reprezentativnih obaveza i početka klupskih takmičenja samo smo na jednoj utakmici imali procenat realizacije igrača više ispod 50% i to protiv Novog Beograda katastrofalnih 1/8.

Danče.hr: Kad bi htjeli opisati sebe kao trenera, što bi istaknuli kao vaše najvažnije postulate?

Uroš: Oni traju od početka jugoslovenske škole vaterpola, red, rad i disciplina. Sreću treba zaslužiti.

Danče.hr: Je li se bitno orjentirati na najslabiju kariku u protivničkim redovima i pokušati iskoristiti taj segment, je li možda bitnije posebno paziti na najbolje protivnike ili je bitno stvarati duele u kojima će tvoji igrači biti u prednosti pred protivnikom. Ili je nešto četvrto u pitanju?

Uroš: Svaka sitnica i detalj mogu odlučiti pobednika, što ih više uočiš bliži si pobedi.

Danče.hr: Kako je izgledala priprema za finale, za Juga? Pokrili ste Fatovića, logično :), ali ipak ne odmah u startu toliko striktno koliko kasnije kako je utakmica odmicala. Jeste li imali tu neke specifične opcije na koje ste željeli usmjeravati akcije. Možete slobodno reći, ionako nećete više igrat protiv Juga ove sezone 🙂 .

Uroš: Ha ha ha, nećemo mi igrati, ali igrat će druge ekipe, a želim Vjeki i Jugu da osvoji prvenstvo Hrvatske i što bolje rezultate u Ligi Šampiona.

Danče.hr: Bili ste i fizički spremniji, na kraju ste isplivali dvije polukontre, obje ste realizirali. A imali ste i tešku utakmicu protiv Szolnoka samo 3 dana ranije. Jako ste mlada ekipa, prosjek godina je ravno 23. U pravilu je to nedostatak, ali je ovdje možda i bio razlog u vašu korist. Možda je mlađim igračima lakše u ovoj ipak specifičkoj sezoni s brojnim pauzama čak i u trenažnom procesu?

Uroš: To sam naglasio u najavi F4, Jug i Mladost (igrali su i bez najboljeg igrača Harkova) su imali dosta igrača u reprezentaciji, pripreme pa sedam utakmica u sedam dana, mi smo imali 7 igrača na pripremama seniorske i 5 na pripremama juniorske reprezentacije, Jadran je bio možda u najboljoj situaciji od svih jer su imali samo Burića u reprezentaciji. Okupili smo se 3 dana pred utakmicu 1/8 finala kupa Len i od tada igramo u NBA ritmu, ne žalim se, nego je jednostavno nova situacija za nas i trebalo joj se prilagoditi, prostora za trening nema, već samo za oporavak i taktičku pripremu. Nisam zadovoljan nasom fizičkom spremom, razni faktori su uticali, ali nismo bili na nivou kao na početku sezone i kvalifikacija za Ligu Šampiona. A definitivno je mladost uticala na brzi oporavak, imamo samo dva starija igrača, Miličića 1990. i Rašovica 1992.

https://web.facebook.com/KVKRadnicki/photos

Danče.hr: Kad smo se već dotakli igrača. Imamo Crnogorca Ukropinu, dijete Primorja Radulovića, Rusa Kruga, Rašović je ponikao u Zvezdi. Dobožanov je mislim krenuo u Vojvodini. Ima li u momčadi igrača poniklih u Radničkom?

Uroš: Rašović je iz VK Beograd, a Dobožanov iz Bečeja. Stanojević, Pljevančić, Panić, Tanasijević su igrali 2016. treću, letnju ligu sa Radničkim.

Danče.hr: Kakva je situacija u klubu po pitanju mlađih uzrasta, ima li dovoljno djece koja treniraju, može li se uskoro očekivati da će u ekipi bit i domaćih igrača? I mogu li ovakvi uspjesi pridonijet da se poveća interes te da se poveća brojnost u mlađim kategorijama?

Uroš: To nam je najvažnije u ovom trenutku, u klubu imamo 150 igrača i nismo zadovoljni tim brojem. Ali ovaj uspeh i malo agresivnija medijska kampanja dovela je u prvih sedam dana novih dvadesetak dečaka, nadam se i većem broju u narednim danima. Sa seniorima trenira i 5 mlađih juniora koji dobijaju šansu u domaćem šampionatu.

Danče.hr: Uspjeh i osvajanje regionalne lige imalo je velikog odjeka u Kragujevcu – vidjeli smo da su vas i navijačili pozdravili na treningu, i gradske strukture su organizirale prijeme – te širom Srbije, ali i ostalih zemalja koje participiraju u ligi. Dosta ljudi koji ne prate toliko često i detaljno i ne znaju da se u Kragujevcu igra ovako kvalitetan vaterpolo. Vaš klub je dobio dodatnu promociju. Možda recimo idući put organizator final4-a stavi vaš pravi grb na semafor? 🙂

Uroš: Ne samo u Kragujevcu i na tlu regiona, nego u celom svetu, čestitke su stizale sa svih strana. Nije ovo bilo toliko iznenađenje za vaterpolo svet, ali smo se sigurno bolje pozicionirali sada. Što se domaćih medija tiče ovo je bilo senzacija, a tako je i  ispraćeno, dobili smo mnogo više prostora u novinama i gostujuši u raznim tv emisijama što je izuzetno bitno za promociju kluba, vaterpola i grada Kragujevca. Ispričat ću vam jednog anegdotu sa ulaza u hotel Internacional u Zagrebu, na ulasku smo se mimoilazili sa dva gospodina oko 40ak godina gde je jedan prokomentarisao usput, Nišlije, od kad se igra vaterpolo u Nišu. Što se tiče pravog grba mislim da ste u saradnji sa portalima total vaterpolo i vaterpolovesti mnogo detaljnije objasnili amaterizam marketinga našeg sporta.

Danče.hr: Klub je osnovan nakon izgradnje bazena prije 10ak godina, bio je i u finalu Lige prvaka 2014. kada je Barceloneta bila bolja, ali je godinu dvije kasnije taj klub ugašen i osnovan novi koji je krenuo od nule, od treće lige Srbije.

Uroš: Ne znam ni kako da kažem, na entuzijazam, ludost Jugoslava i mene odlučili smo da ostanemo i da krenemo od nule. Klub je ugašen, svi su otišli, ali smo videli uslove koji nisu postojali nigde u Srbiji, da napravimo jos jednu bazu vaterpola sa dečacima koji su trenirali. Nije bila situacija kao sada, Partizan je imao velikih problema sa bazenom koji su tek kulminirali, Zvezda je trenirala i igrala u Obrenovcu i Zrenjaninu, Šabac je tek poćinjao, Novi Beograd nije ni postojao. Predvideli smo sve ovo što smo doživeli i nadam se mnogo toga jos u budućnosti. Prosek godina ekipe koja je ušla u prvu ligu bio je 17,3.

Danče.hr: Znamo već da će se dogodine većina srpskih reprezentativaca vratiti u domaće klubove, a i već sada je klupski vaterpolo u Srbiji značajno jači i bolji nego prethodnih godina čemu svjedoči i ova titula. Novi Beograd se toliko pojačava da je spreman spiskati i pola milijuna eura godišnje u tri dana vaterpola tj Final8 Lige prvaka. Kakvi su vaši planovi za iduću sezonu, hoćete li i vi dovoditi možda neko zvučno ime za dodatni iskorak, za ulazak, možda i napad na Ligu prvaka?

Uroš: Sigurno da želimo da budemo jači i da postanemo stalni učesnici Lige Šampiona. Svake godine moramo da pravimo iskorak unapred, da rastemo organizaciono, igrački, rezultatski. Imamo u planu 2,3 igrača za koje mislimo da će još više podići kvalitet tima i učiniti nas konkurentnijim najboljim timovima u Evropi.

https://facebook.com/KVKRadnicki/photos

Danče.hr: Jasno, nije ni ova sezona još gotova. U svim medijskim istupima, nakon ovog uspjeha, jasno ste poručili da je glavni cilj titula prvaka Srbije. Ne skrivate ambicije i preuzimate ulogu favorita na leđa?

Uroš: Nismo skrivali ni na početku sezone da je glavni cilj osvajanje prvenstva, sa osvajanjem Regionalne lige to se nameće samo po sebi. Napravili smo kiks u finalu kupa sa Crvenom Zvezdom, ispali smo u 1/4 kupa Len od najače ekipe u ovom takmičenju i napravili smo fantastičan rezultat u Regionalnoj ligi, ali sve to pada u vodu ako se ne osvoji prva titula.

Danče.hr: Stalni ste sudionik i našeg fantasija kojega sad već dugo nije bilo, propustili smo EP početkom 2020, nije bilo Olimpijade. Jedva čekamo i taj dio praćenja natjecanja. Uvijek je odlična zafrkancija, a i dosta toga se može naučiti kroz međusobne opservacije i podbadanja vas experata.

Uroš: To mi je omiljenije nego samo takmičenje hahahaha. Stvarno mi puno nedostaje i jedva čekam pogotovo onaj nezvanični deo. Krenuo sam ove sezone da igram fantazi premijer, ali bolje da se drzim vaterpola 🙂 Sledeće godine svakom igraču stavljam klauzulu u ugovoru za premijer fantazi i zatvorenu ligu Radnički, uz naravno adekvatan nagradni fond.

Danče.hr: A apropo reprezentacije, moram vam reć da što ste osvajali, osvajali ste. Ajde, možda još Tokio. Sad smo kupili Harkova. Spremamo još par imena, ali to ne mogu sad otkrivati. Možda u paketu dođe i Sputnik pa da se više riješimo pandemije.

Uroš: Daleko je Tokio, a ne Split i Pariz.

Zahvaljujemo se treneru na odvojenom vremenu tijekom ovih slavljeničkih dana. Uspjeh Radničkog nas je možda iznenadio, ali Urošev nije i sigurno ćemo opet imati povoda čitati njegove opservacije na danče.hr-u.

Odgovori