1/4finale Lige prvaka

 

Danas se igraju prve utakmice 1/4finala Lige prvaka, a uzvrati su tek nakon 35 dana. U tom periodu igrat će se kvalifikacijski turnir u Edmontonu gdje će se tražiti preostala mjesta za Olimpijske igre. Mnogi će reprezentativci bit odsutni 20-ak dana iz svojih klubova. Spomenimo samo one koji igraju u našim klubovima: Perčinić i Janović iz Juga; Garcia i Radić iz Primorja; Mallarach, Radu i Letica iz Mladosti.

 

Do sada je Hrvatska nekoliko puta (ovako iz glave tri) imala po dva kluba na Final4-u, a sada smo po prvi put u mogućnosti imati tri, kao i Italija 2006. na Final4-u u Dubrovniku. Parovi četvrtfinala su:

 

Zagreb 1745 HAVK Mladost – Szeged Beton sportska tv
Dubrovnik 1845 Jug CO – Teva Vasas Uniqua Htv 2
Budva 1900 Budva m: tel – Ferla Pro Recco RtCG 2
Rijeka 2000 Primorje EB – PVK Jadran sportska tv

 

Pro Recco je izraziti favorit. I kad bi im kojim slučajem prva sedmorka sutra na neki način bila onemogućena nastupit pobijedili bi Budvu i prošli na Final4. Ostali parovi su manje ili više ujednačeni, točnije svih 6 ekipa ima kakve takve realne šanse proći dalje.

 

 

Jug – Vasas 60:40

Stari poznanici iz europskih okršaja u kojima je zadnjih 7–8 sezona uvijek Jug izlazio kao pobjednik. Uz obavezni poraz u Budimpešti. Zato je danas vrlo važna pobjeda od nekoliko golova razlike jer nije baš slučajan taj podatak o tim silnim, često i uvjerljivim budimpeštanskim porazima. Posljednji put su igrali prije dvije sezone kada je bilo neriješeno u Gružu (izjednačenje u posljednje 2 sekunde), ali uz činjenicu da je Jugu točno taj bod trebao za potvrdu prolaska u četvrtfinale, baš ispred Vasasa.

Osim tradicije, na Jugovoj strani je i kvaliteta. Vićan je nemjerljivo bolji od Nagyja, Bušlje od Barnabasa Steinmetza i/ili Katonasa. Na ostalim pozicijama manja je razlika u kvaliteti (Dobud – A. Steinmetz, Janović – Bošković, Joković – Kiss, Obradović – Draško Brguljan, Marković – Decker), ali je svakako na Jugovoj strani u manjoj ili većoj mjeri. Jedino što jugaše može doći glave je loš pristup i pogreške koje iz toga proizlaze. Da u zadnje vrijeme nismo često tome svjedočili omjer bi bio još i više izražen na stranu Dubrovčana.

 

Primorje – Jadran 60:40

O ovoj utakmici već je jučer govorio Danijel Premuš. Naglasio je pritisak koji se nadvio nad riječku ekipu i potpuno je u pravu. Tako su i lani kiksali u zadnjem kolu protiv Vasasa koji do tada nije imao niti boda. Kiksali su u i u svim ostalim važnim utakmica, i lani – polufinale JVL-a, finale kupa, finale prvenstva, a i ove godine – polufinale kupa, nedavna utakmica protiv Juga za broj 1,… Očito se ne znaju nositi s tim imperativom, inače bi i ovdje razlika u postocima bila izraženija. Jer razlika u kvaliteti je jako velika, posebice u širini kadra. Jadranu u prvoj postavi igra 16-godišnjak (Subotić) i dva igrača koje je Primorje na početku sezone škartalo (Beltrame i Krizman) jer nisu mogli ući niti u prvih 14. To dovoljno oslikava tu razliku. Tri su izvarenedna pojedinca, Gojković, Premuš i Šćepanović, koji će pokušati zagorčati život Primorju. Ako uspiju izdržati u egalu bar do polovice treće četvrtine, što su uostalom pokazali na prošlom gostovanju u Rijeci da mogu, uvući će se nervoza u domaće redove i tu je najveća šansa Novljana.

Šansa Jadrana je i loša forma Muslima, Garcie, Barača. Jako puno ovisi i o kriteriju, tj. hoće li suci sankcionirati Paškvalinove kontraprekšaje. Sigruno će tribine opet bit dobro ispunjene i bit velika podrška domaćoj ekipi. Daniel i Denes Varga, a i svi drugi jako dobro plaćeni igrači moraju opravdati plaće koje primaju. Braća su u najboljoj formi od svih, ali čak i oni su poznati da znaju zakazati u ključnim trenucima. Ipak, unatoč svemu, bilo bi ogromno iznenađenje da Pimorje ispadne.

 

 

Mladost – Szeged 50:50

U ovom paru najviše je nepoznanica pa je najviše zbog toga ovih 50:50. Szeged nisam gledao niti jednom ove godine, a ni prijašnjih nego samo jednom lani. Stoga mi je teško bilo što detaljnije pisati o njima. Sva saznanja vučem iz Robertovih izvještaja iz dvije utakmice protiv Partizana, kao i iz statističkih pokazatelja. To je ekipa bez nekih izrazitih zvijezda, s iznimkom legendarnog Tamasa Molnara, ali koji ove godine puni 37 godina. Tu je mladi golman Baksa kojega je Kemeny već koristio kao prvog golmana reprezentacije na prošlom EP-u, ljevak, just another Kiss, Csaba Kiss, Kunac, Torok… sve više solidni nego odlični igrači. Ali očito je da odlično funkcioniraju kao momčad.

Mladost igru bazira na individualnoj kvaliteti Udovičića, Radua, Pavića i sve ovisi o tome kako su oni raspoloženi. Imali su sreće u ždrijebu jer su kao drugoplasirani još mogli dobiti Recca ili Primorje i sigurno je da će dati sve od sebe da to iskoriste i proglase sezone više nego uspješnom i izmuzu i dogodine dodatna sredstva od grada o čemu ćemo u nekom od idućih tekstova.

Budva – Pro Recco 0:100

Ovdje bi ona floskula od 105 % dobro pristajala jer su Budvine šanse u ovom duelu ne ravne nuli, nego u minusu. Imali su jako puno sreće što su uopće prošli među 8 s obzirom kako igraju cijelu sezonu.

9 komentara na “1/4finale Lige prvaka”

  1. Stavridis u Gružu, pa kud baš on. Izgleda da je ovo razdoblje “budaletina u bijelom”: prvo Periš, pa Štampalija, i treća utakmicuu nizu, Stavridis. Sve osvjedočeni “prijatelji” Juga. Nije se valjda Recco prepo Juga da će ga se pokušat riješit prije međusobnog sraza u polufinalu. Ipak, objektivno jedino Jug u jednoj utakmici može iznendati Recca, pa zašto bi Volpi riskiro još jedan debakl. Nadam se da će me razvoj događanja popodne demantirati.

  2. Šalju lopove, ali ni to Primorju ne pomaže, Jug svejedno dobiva. I bez sudaca i bez milijona Dalmacija dobit će novog šampiona!!!!

  3. ajde da si to napiso prije utakmice, a i onda bi bilo totalno zavaravanje čitatelja