2. kolo Triglav – Jadranske lige

 

 

    Nakon 2 tjedna nastavlja se Triglav – Jadranska liga. U međuvremenu su odigrani preliminarni turniri hrvatskog kupa, kao i 2. krug kvalifikacija LEN kupa gdje su igrali Cattaro i Koper. Oba kluba su ko domaćini grupe zauzeli 2. mjesto u prolazak 1/8finala. U subotu 30. listopada u 2. kolu Triglav – Jvl-a igraju:


Igalo: 1900  Jadran HN – Jug CO  RtCG2 i Htv2
Zagreb: 1800  Medveščak – Budva  
Koper:    Koper Rokava – Primorac  
Split:    Jadran St – Cattaro  
     OVK POŠK – HAVK Mladost  
Šibenik: 1800  Šibenik – Primorje EB  
    slobodan: Mornar BS  

Jug u Igalu

    Prvi derbi, dosadašnja 2 osvajača (a i bili su drugoplasirani onu sezonu koju nisu osvojili) igraju u Igalu. Najave s Htv-a o prijenosima ovogodišnje lige pokazale su se točnima i osim RtCg-a i Htv će prenosit ovu utakmicu.
    S obzirom da je Jadran bio slobodan u prvom kolu, kao što je imao direktni plasman u Euroligu, ovo će mu bit prva službena utakmica u sezoni. Jadran je, od vodećih ekipa, najviše promijenio u odnosu na lanjsku sezonu. Jugova „crna mačka“ Ivović je skupa s drugim najboljim igračem Zlokovićem otišao u Pro Recco (obojica igraju talijansko prvenstvo). I drugi sidrun Vukčević je otišao u Budvu, skupa sa Jokićem koji je uz Ivovića bio najbolji bek u ekipi. Još su otišli Radović, Elez i Klikovac, kao i dvojac nebitan za igru Perčinić i Bebić.
    Umjesto njih stigli su:

sidruni: Premuš (Pro Recco) i Petar Filipović (Vojvodina)
bek Kalinić (Vojvodina)
ljevak Crepulja (Primorac)
vanjski: Kovačić (Mornar), Đorđe Filipović (Cattaro).

Međutim i dalje su glavni igrači crnogorski reprezentativci koji su ostali u klubu – Gojković (umirovio se iz reprezentacije nakon EP-a u 29.god.), Nikola Janović i Šćepanović. Tucak je u Šibeniku navikao radit u situaciji kad nema previše novaca, a ako je s onom ekipom do posljednjeg kola bio u igri za 1/4finalom Eurolige, i Jadran će ove sezone bit više nego konkurentan u svim natjecanjima. Više o najavi sezone u intervjuu što ga je Tucak dao za vaterpolo-magazin.com.
    Sad je hijerarhija u ekipi izraženija nego lani kad je možda bilo i previše zvijezda. Sad je na kapetanu reprezentacije Janoviću i kapetanu Jadrana Gojkoviću da vode ekipu kroz sezonu.

    Jug u prethodne 2 sezone Jvl-a nije uspio pobijedit Jadrana, u 5 utakmica samo je 2 puta izvukao neriješeno. Obje sezone su se ova 2 kluba borila za naslov. Jadran je ipak lošiji nego protekle 2 sezone, dok je Jug manje više isti. Što se tiče jugaša najvažnije je da više nema Ivovića koji ih je redovito punio Vićanov gol i u ovih 5 utakmica često gotovo sam donosio pozitivni rezultat svojoj ekipi. Vjerujem u veliku motivaciju jugaša da prekinu neugodni niz sa Jadranom, a i zbog prijenosa, posebice na Htv-u.

Medveščak – Budva
    U Utrine dolazi Budva. Bit će to prilika da vidimo je li pobjeda Medveščaka nad Mladosti bila najava jačih „Medvjeda“ ove sezone, slučajnost ili nešto treće. Doduše, i prethodne 2 sezone Budva je teško dolazila do pobjeda u Utrinama:

 – 9. listopada 2008.  4:5 – bez Šefika, Ćirića, Uskokovića i Trajkovića
 – 31.listopada 2009. 6:8 – bez Ćirića i Danilovića

Ove godine Budva se dodatno ojačala – stigli su reprezentativci Jokić i Vukčević iz Herceg Novog, Bašić i Žanetić iz Cattara te Kanađanin Boyd. Otišli su Peković, Franičević, Antonijević i Ćirić.
    U Medveščak su došli najbolji strijelac 1.B lige, Mihovil Marinović (’85. god.) iz Galeba, Samodol iz Šibenika te Ivan Milaković i Martinić iz Mladosti (drugi na posudbu). Mladi igrači koji su osvajali brojne medalje kroz mlađe kategorije, kao i SP za juniore 2009. su godinu stariji i iskusniji i ostaje vidjeti hoće li napravit daljnji iskorak u karijeri. Da ih još jednom nabrojimo: Kristijan Milaković (kojega Mladost već nekoliko sezona želi dovesti), Luka Kolar, sidruni Ćuk i Geratović te golman Selem.
    Promijenili su i trenera. Umjesto Asića koji brzo napreduje zadnjih godina (POŠK – Medveščak – Primorje), lanjski pomoćnik Vincek preuzeo je uzde.

Primorac u Kopru
    Primorac je opet u velikim problemima. Ponavlja se priča od prošle sezone. Opet se u novu sezonu ušlo s velikim dugovanjima od prethodne. Svi igrači su pristali na smanjenje plaća – osim Kissa koji je otišao u Vasas, ali ni to nije dovelo do stabilizacije u financijskom smislu. Predsjednik kluba Denis Mandić je podnio ostavku i zasada se ne nazire rješenje. Trener Perović je uoči sezone štrajkao, a više najavi sezone Primorca možete pročitat u intervjuu što ga je dao vaterpolo-magazin.com.
    Vidjet ćemo kako će se sve to odrazit na ekipu odnosu na sezonu. Hoće li je izgurat do kraja – a tek je počela, ili će se događat što i lani u Šibeniku kad su igrači jedan po jedan odlazili. Neodgovorno je od uprave, koja je i zaslužna za uzlet Primorca zadnje 4 sezone, da su potpisali nove ugovore sa igračima, a nemaju ni za isplatit zaostatke.
    Ako se stabilizira situacija Primorac će ove sezone opet bit jedan od glavnih kandidata za Final4 Eurolige, kao i za naslove u ostalim natjecanjima.
    Koper se u odnosu na lani pojačao o čemu ćemo više u idućim najavama. Jug ih je pregazio u prvom kolu, a onda su prošli u 1/8finala LEN kupa.

    U Splitu su na rasporedu 2 utakmice. Jadran nakon uspjeha u kupu i prolaska u polufinale dočekuje Cattaro koji je također prošao u 1/8finala LEN kupa kojega je lani osvojio. Splićani su favoriti u ovoj utakmici.
    U drugoj utakmici POŠK dočekuje Mladost. Nema šanse za još jednu blamažu mladostaša kojima je uprava „zaprijetila“ kaznama za poraz u kupu.

    I za kraj još jedna izvjesna utakmica gdje je samo pitanje s koliko će razlike Primorje slavit u Šibeniku.