Jug se dočekao na noge

Jug se dočekao na noge nakon preteškog poraza od Pro Recca i upisao planiranu pobjedu protiv Spandau koje je praktički značila i potvrdu plasmana na završni turnir. Fatović i Papanastasiou najviše su potegnuli i sa po 4 gola odveli svoju momčad do pobjede 12:10.

Spandau je na ovaj turnir došao oslabljen za Pješivca i Saudadiera tako da je mladi, 17godišnji Aleks Sekulić uskočio na mjesto drugog sidruna. Značilo je to da su u trenucima kad je Mateo Ćuk na klupi mnogi vanjski igrači uplivavali na poziciju na 2m što nije donosilo pun ploda, pogotovo u prve dvije četvrtine.

Međutim, unatoč tim izostancima te reprezentativnom debaklu u Rotterdamu, Spandau je na ovom turniru puno bolji nego na prvom. 7:7 protiv Marseillea i pobjeda 12:6 protiv Ortigie napunila je ekipu samopouzdanjem prije ove utakmice. S druge strane, debakl protiv Pro Recca unio je i nemir i nesigurnost u momčad Juga i očekivala se teška i neizvjesna utakmica do samoga kraja.

Ipak, Fatović je pokazao mentalitet od kakvog je satkan. U prva dva napada pucao je odmah nakon tranzicije i odmah nakon prvog dodavanja s igračem više. Niti jedna situacija nije bila zicer kojega moraš šutirati, već je iskoristio i ono malo prostora koji mu se ukazao i poslao poruku i protivnicima, a možda još važnije i suigračima; iako je prošlo tek 20 sati od teškog poraza od Pro Recca, danas se igra nova utakmica.

Jug je još poveo 3:2 kada je Merkuov odlično uplivao, a Kržić isto tako asistirao. I onda je došla rupa od 8 minuta u kojoj Spandau okreće na 3:5. Kholod je nanizao 3 gola. Imao je Spandau i još 3 napada u kojima je mogao otići i na +3 i Jug je opasno živio u tim trenucima. Onda je uslijedila i četvrta prilika, najbolja, igrač više, ali loše dodavanje usporava napad i na kraju Popadić brani Stammu. Kobešćak zove time out da malo razdrma ekipu i to je urodilo plodom, čak 3 gola u preostale 2 minute do poluvremena i povratak vodstva 6:5. Do kraja utakmice još je samo jednom, 6:6, bilo izjednačeno, a sve ostalo je Jug vodio. Papanastasiou s desnog vanjskog na zonu, polušut kroz Baksu, pa asistencija Grka u rekontri nakon kontrafaula na Lončara i opet brzinski gol Fatovića koji je na isteku četvrtine doplivao u napad i dobio loptu na krilu i odmah potegao i zabio.

Baksa je bio loš, dosta lopti mu je išlo oko ruka. Imao je u cijeloj utakmici 6/18 (33%) obrana i golman na ovom nivou mora pokazati više. Do poluvremena omjer igrača više bio je 3/7 kod Juga i 2/3 kod Spandau. Njemačka momčad bila je dosta bezopasna na postavljeni napad jer su jugovi bekovi daleko izgurli sidrune, posebice kadd je Ćuk odmarao, a vanjska linija je bila poprilično statična. Najčešće se završetke napada usmjeravalo na desnog vanjskog, pa i kad je tamo bio ljevak Restović. Upravo je on imao najviše pokušaja, sve potpuno bezopasne. Problem Juga bili su kontrafaulovi. Nevjerojatno, samo u drugoj četvrtini čak 4 su suđena protiv Juga, 2 ili 3 u plivanju u napad. Plus je još jednom na isteku napada jedan od protivnika ostavio loptu ispred Obradovića i onda mu je pokupio nakon 2-3 zaveslaja. U jednom trenutku utakmice statistika je u prijenosu pokazala 7:0 u kontrafaulovima. Obzirom na kvalitetu slike u ovim prijenosima koja je nedostojna 2021.godine, teško je reći koliko su te sudačke odluke bile opravdane.

U trećoj četvrtini Jug po prvi put odlazi na +3 (9:6) golovima Papanastasioua (odličan gol na prvu, opet s desnog vanjskog na zonu), Fatovića iz peterca (Obradović okrenuo Čaglja) i Obradovića na zonu. Jug je u drugom poluvremenu imao samo 3 igrača više, nijednoga nije iskoristio. Benić je nastavio nesigurne šuterske partije, jednom je pogodio stativu jednom ravno u Baksu. A trećega je propustio Merkulov koji je pogodio s krila u stativu.

Prvo Ćuk na kraju treće sa stative iako je lopta čak u jednom trenutku pala na vodu Tomasović i Fatović presporo reagiraju, pa Stamm na zonu u prvom napadu zadnje četvrtine donose opet neizvjesnost, 9:8. Ipak po treći put na zonu danas izvrsni, i opet s desnog vanjskog, Papanastasiou zabija za 10:8. A uskoro u kontru 3 na 2 njegov četvrti gol za 11:8 5.21 do kraja. Ipak u iduće dvije i pol minute konačno Restović, pa Ćuk nakon odbijanca vraćaju na 11:10. Ipak, na kraju, 2 i po minte do kraja utakmice, konačno Benić, na zonu sa srednjeg vanjskog, odličan šut za konačnih 12:10.

Mučio se Jug kroz ovu utakmicu. Očekivano. Ali isto tako očekivano je isčupao pobjedu i pokazao da i kad nije u formi, kad igrači nisu ni blizu najboljeg stanja, ni pojedinačno, a još manje grupno, da su tu mehanizmi u igri, da je tu kvaliteta koja donosi prevagu. Osim odličnih Fatovića i Papanastsioua, Lončar je zaradio 6 igrača više, a Popadić upisao 10/20 (50%) obrana. Iako se vidi da ni Pop nije ni blizu top forme jer je i njemu par lopti prešlo preko ili pored ruke. Ali je 9 obrana smjestio u drugoj i zadnjoj četvrtini. Kad je momčad bila najlošija i kad je prijetila opasnost da se protivnik odvoji i na samom kraju kad se utakmica odlučivala. Nadajmo se i da je Benićev gol na kraju naznaka povratka u šutersku formu.

Jug je tako upisao pobjedu koju je i planirao i sa 15 od mogućih 18 bodova praktički potvrdo nastup na final8-u.

Liga prvaka 6.kolo – Ostia

Jug Adriatic osiguranje – Spandau 04     12:10 (3:2, 3:3, 3:2, 3:3)

Suci: PUTNIKOVIC (SRB) i SEVERO (ITA)

Jug: Popadić (10), Obert, Fatović 4(1), Lončar 1, Kržić, Garcia, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou 4, Žuvela, Benić 1, Obradović 1, Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Spandau: Baksa (6), Chiru, Gielen 1, Ćuk 2, Čagalj, Juengling, Strelezkij, Ddović 1, Stamm 2, Kholod 3, Restović 1, Sekulić, Vernet Schweimer. Trener: Petar Kovačević.

Osobne pogreške: Jug 8, Spa 11

Peterci: Jug 1/1, Spa –

Igrač više: Jug (1/4+2/3+0/2+0/1)= 3/10 (30%), Spa ( 1/1+1/2+2/3+1/2)= 5/8 (63%)

Obrane: Popadić (1/4+5/7+0/2+4/7)= 10/20 (50%); Baksa ( 2/5+0/3+3/6+1/4)= 6/18 (33%)

Zarađeni peterci i igrači više:

Jug

Lončar: 6iv

Obradović: 5m

U plivanju: 2iv

Fatović i Papanastasiou: po 1iv

Jedan komentar na “Jug se dočekao na noge”

Odgovori